Gazete Vatan Logo

Kimler için emsal olur?

Kimler için emsal olur?

3 SORUDA MUSTAFA BALBAY KARARI

1 Balbay için AYM’nin verdiği karar, diğer milletvekilleri ve tutuklular için emsal olur mu?

TUTUKLU VEKİLLER ÇIKAR- Prof. Dr. Kayıhan İçel: Tutuklu diğer kişilerin de müracaatı olması lazım. AYM’nin kararını genel niteliği itibariyle değerlendiren mahkeme takdir eder. Mahkeme uygun olarak mütalaa ettiyse diğerleri hakkında da aynı kararı uygular. Kararı mahkeme verecek.

ANAYASA’DA HERKES EŞİTTİR- Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: AYM’nin gerekçeli kararı yayınlandığında göreceğiz ki sadece milletvekilleri değil diğer tutuklular da bundan yararlanacak. AYM milletvekillerine ayrıcalık gösteremez. Anayasa önünde herkes eşittir.



2 Yargıtay onadığında tekrar cezaevine döner mi?

CEZA ALIRSA VEKİLLİĞİ DÜŞER- Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: Anayasadaki hüküm gereğince işlenen suç Balbay’ın milletvekilliği sıfatını kazanmasından önce gerçekleştiği ve Balbay’ın milletvekilliği seçilmesine engel suçlardan birini işlemiş olmasından dolayı dokunulmazlığı düşer.

3 Hüküm giyenler serbest kalır mı?

YARGITAY ONAMADIYSA EVET- Prof. Dr. Kayıhan İçel: Yargıtay mahkemenin kararını daha onamamış ve tutuklu olarak 5 yılı doldurmuşlarsa serbest kalmaları gerekir. Hüküm kesinleşirse tekrar tutuklanabilirler.

AİHM’E GÖRE HAYIR- Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu: AİHM hükümlü sıfatını kazandıktan yani Yargıtay aşamasına geçtikten sonra uzun tutukluluğa ilişkin güvenceler geçerli olmaz diyor. Ama bu, AYM’nin bunun ötesine geçip kişi özgürlüğüne daha fazla güvence sağlayan bir içtihad oluşturmasına engel değil.

Haberin Devamı