Gazete Vatan Logo

‘Kenan Işık istifada haklı yanlışlık varsa düzeltiriz’

Şehir Tiyatroları’nda önceki gün yaşanan istifa depreminin ardından dün yeni atamalar yapıldı. ŞT Genel Sanat Yönetmenliği’ne Hilmi Zafer Şahin atandı. İBB Başkanı Kadir Topbaş, “İstifalar biraz erken atılmış adımdır” dedi

‘Kenan Işık istifada haklı yanlışlık varsa düzeltiriz’

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndaki (ŞT) yönetmelik krizi önceki gün art arda gelen istifalarla kör bir düğüme dönüştü. ŞT Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu ile yönetim kurulunda yer alan 5 isim ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın sanat danışmanı Kenan Işık istifa etmişti. Dün ŞT Genel Sanat Yönetmenliği’ne, 1988 yılından beri İBB Şehir Tiyatroları’nda, Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı ve Başdramaturg görevlerinde bulunan Hilmi Zafer Şahin atandı ve krizini daha da derinleşmesinin önü alınmaya çalışıldı.

‘Yönetmelik değişmeliydi’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, yönetmelik değişikliği sonrası Şehir Tiyatroları’nda yaşanan istifalarla ilgili, biraz erken adım atıldığını, erken tavır konduğunu düşündüğünü belirterek, ”Zaten eski yapılmış bir yönetmelik, yeterli değil. Kaldı ki 2007’de müfettişlerin yaptığı teftişten de bu yönetmeliğin değiştirilmesi konusunda bizde bir yazı vardı.

‘Kenan Işık istifada haklı yanlışlık varsa düzeltiriz’

Bunu yerine getirmemiz gerekiyordu. Yapılan çalışma basına da yansıdığı gibi bürokratların da içinde olan ki geçmişinde bürokrat vardı zaten, genel sanat yönetmeninin belirleyeceği oyun değil, bu grubun belirleyeceği bir oyun oynatılması konusunda bir çalışma. Tabii yine 7’de 5 sanatçı olmak üzere bir düzenleme. Burada niyetlerimiz kötü değil. Bir yanlışlık olursa onu zaten düzeltiriz. Bu konuda hassasiyetlerimiz aynı. Biraz erken adım atıldığını erken tavır konduğunu düşünüyorum.

Biraz takip ederlerse, izlerlerse inanıyorum ki rahatsız edici bir durum ortaya çıkmayacak. Çıkarsa gereken müdahaleyi yaparız” diye konuştu. Kenan Işık’ın istifasıyla ilgili de açıklama yapan Topbaş, “Kendisinin haklı olduğu bir taraf var. Bu yönetmeliğin hazırlanması sırasında kendisinden bilgi alınmadığını ileri sürdü ki ben de bunu duyduğumda rahatsız oldum.

Çünkü başkan danışmanı olarak kendisine müracaat edilmeliydi. Zaten başından itibaren göreve geldikten sonra kendisi de bize bu yönetmeliğin değişmesi gerektiğini ısrarla söylüyordu” dedi.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİREN OYUN

Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişimine muhafazakar çevrelerce ‘müstehcen’ bulunan ‘Günlük Müstehcen Sırlar’ adlı bu oyunun sahnelenmesinin neden olduğu iddia edildi.

Tartışmanın nedeni ‘müstehcen’ oyun

- İstanbul Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) Başkanı Haşmet Zeybek: “Şehir Tiyatroları’nda sahne alan “Günlük Müstehcen Sırlar” adlı oyununun bazı çevrelerce “müstehcen” olarak gösterilmesinin ardından bu yeni yönetmelik hazırlandı. Tiyatro şube gibi yönetilecek. Sanatçıların yönetmediği bir tiyatro siyasetin hizmetine girer, sanatın ve kültürün hizmetinden çıkar. Parti politikası hakim olacak.”

12 Eylül’de de benzer baskılar vardı

- Macit Koper (ŞT yönetmeni): “12 Eylül döneminde bizler benzer sıkıntıları yaşadık, 98 yıllık bu kurumda zaman zaman her türlü belediye ile savaş olmuştur. Bürokratlar çok meraklıdır tiyatro yönetmeye, bugünkü durum da aynı. Ama bu sefer sanat kurumlarına ve sanatcılara danışılmadan bir yönetmelik hazırlanmış. Sanatçı sayılabilecek bir mimar olan belediye başkanı, nasıl böyle bir yönetmeliğe imza atar? Şaşıyorum. Yapılacak tek şey direnmek.”

Haberin Devamı