Gazete Vatan Logo

Karadeniz'in ilk mehmetçik dersanesi açıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ilde bulunan ve yoksul öğrencilere destek veren mehmetçik dersaneleri, Karadeniz'de de ilk kez Ordu'da açıldı. Mesudiye İlçesi'nde açılan dersane, toplam 500 öğrenciye hizmet verecek

Dersanede 8 öğretmen asker görev yapacak.

Dersanenin açılış törenine Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Dursun Ali Karaduman, Ordu İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nevzat Yıldız, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Mesudiye Kaymakamı Sezgin Üçüncü ile halk, askerler ve öğrenciler katıldı.

Tören sırasında ev sahibi olarak ilk konuşmayı yapan Ordu İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nevzat Yıldız şunları söyledi:

"Mesudiye İlçesi, Ordu'nun en fazla okuyanının olduğu aydın, cumhuriyetine, devletine bağlı, Atatürkçü bir ilçemiz olarak bilinir. Ancak beni burada olan 2 şey çok üzmüştür. Birincisi Atatürk Büstü'nün kırılmasıydı. Şüphelinin deli olduğu söylendi. Bana kalırsa Mesudiye'nin delisi bile Atatürk'ün büstünü kırmakta değil, saygı durmakla yetinmeliydi. Diğer bir konuysa Atatürk'ün resminin, Türk büyükleri arasından kaldırılmasına çok üzülmüştüm. Öğrendim ki Mesudiye'den yıllardır hiçkimse üniversiteyi kazanamamış. Bunun içindir ki, Atatürk'ün büstünü kırdırtmamak, resmini kaldırmamak adına bu dersaneyi açmaya karar verdik. Hakkari Yüksekova'da, Çukurca'da da aynı dersaneyi açmış ve yüzde 66'lık üniversiteye giriş başarısı kazanmıştık. Aynı başarıyı buradan da bekliyoruz."

Daha sonra söz alan Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Dursun Ali Karaduman da konuşmasına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün `Eğitimdir ki bir milleti ya hür, çağdaş, refah içerisinde yaşatır ya da başka milletlerin kulu kölesi durumuna düşürür" sözleriyle başladı.

Eğitim ve öğretimi modern ve çağdaş düşüncelere göre yapmanın, uygarlık karşısında ön sıralarda yer almanın zorunluluğunu dile getiren Tuğgeneral Karaduman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle milletimizin her kesimi çağdaş ve Atatürkçü düşünce sistemine uygun eğitim ve öğretim faaliyetlerine uygun canı gönülden desteklenmelidir. Gönül isterdi ki, eğitim ve öğretimde ilerleme yolunda önümüze üniversite seçme ve yerleştirme sınavı sınırlı kontenjanlar çıkmasın. Hiçbir kısıtlama olmadan tahsil hayatını sonuna kadar sürdürsün. Bu ülkemizin şartları şimdilik buna müsait değildir. Mesudiye'de üniversiteye hazırlanan gençlerimize katkı sağlayarak, sınav maratonunda onlara ön saflarda yer açmak maksadı ile seçkin mehmetçik öğretmenlerle ve onların nezaretinde ordu- millet kaynaşmasının en güzel örneklerinden olan mehmetçik desanelerinin birini buraya açmayı uygun gördük. Öyle ümit ediyorum ki mehmetçik dersanemiz Mesudiyeli gençlerimize sınav hazırlığında önemli katkılar sağlayacaktır."

Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Dursun Ali Karaduman açılış kurdelesini birlikte kesti. Mehmetçik dersanesi, açıldığı ilk günde çalışmalara başladı. Toplam 500 öğrenci oluşturulan sınıflarda ilk derslerini görmenin heyecanını yaşadı. Daha önce hiç dersaneye gitmediğini söyleyen 12 yaşındaki Büşra Karayaka, "Bizim için daha iyi oldu. Şimdi ücretsiz alacağımız derslerle bizlerde OKS'ye, ÖSS'ye hazırlanacağız" dedi. 11 yaşındaki Aysun Kara ise, "Çok sevindik. Ücretli dersaneye herkes katılamıyordu. Şimdi çok daha iyi oldu. Büyüyünce öğretmen olmak istiyorum. İnşallah ben de böyle bir dersanede ders veririm" dedi.

Haberin Devamı