Gazete Vatan Logo

İşte yeni emekli vekil maaşları

Vekilin emekli aylığına 2 bin TL’lik ‘kamu vicdanı’ tırpanı

2020 yılının sonuna kadar vekillere cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 60’ı oranında emekli aylığı bağlanmasına ilişkin vetolu maddedeki oran yüzde 45’e çekildi

KAMUOYUNDA “kıyak” düzenlemesi olarak bilinen milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili vetolu yasa hükmü, dün ele alındığı TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iade gerekçeleri dikkate alınarak rötuşlandı.

Milletvekillerine 2020 yılı sonuna kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 60 oranında emekli aylığı bağlanmasını öngören maddesi Köşk tarafından veto edilen yasa dün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Komisyonda yasanın sadece vetolu maddesi ele alındı. AK Parti’nin verdiği önerge ile Gül’ün “2020 yılı sonuna kadar milletvekili emekli aylıklarında yüksek oranlı artış öngördüğü için kamu vicdanında rahatsızlık yarattığını” vurguladığı vetolu madde tümüyle değiştirildi. CHP’li üyelerin “ret” oyu kullandığı madde değişikliğine, MHP’liler de “çekimser” kaldı ve düzenleme AK Partili üyelerin oylarıyla benimsendi. Yapılan düzenleme ile, “yüzde 60” oranı “yüzde 45”e çekilirken, “31 Aralık 2020” tarihi de yasa metninden çıkartılarak yüzde 45 oranın “yeni bir yasal düzenleme yapılana kadar” uygulanması hükme bağlandı.

Emekli aylığı 6.271 TL

Buna göre veto olmasaydı milletvekili emekli aylığı 2012 yılı itibariyle 8.040 TL olacaktı. Dün komisyonda benimsenen düzenlemeye göre ise milletvekili emekli aylığı 6.030 TL’ye düştü. Eğer AK Parti önergesiyle bu düzenleme yapılmasaydı, yasanın diğer hükümleri çerçevesinde milletvekillerine Cumhurbaşkanlığı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 42’si oranında aylık bağlanacak, bu çerçevede de milletvekili emekli aylığı 2012’de 5.860 TL’de kalacaktı. Yapılan oran değişikliğinin Meclis Genel Kurulu’nca da benimsenmesi halinde, 2012’nin ilk yarısı için emekli aylıklarına yapılan yüzde 4’lük genel zamla birlikte milletvekillerinin alacağı emekli aylığı tutarı 6.271 TL olacak. Gül’ün onay verdiği yasanın intibak düzenlemesi kapsamında temsil tazminatı kesintisi kaldırıldığı için, halen aktif olarak görev yapan milletvekillerinin cebine maaş artı emekli aylığı olmak üzere ayda yaklaşık 17. 500 TL girecek. Parlamento dışı kalmış emekli eski milletvekillerinin Aralık 2011 itibariyle ortalama 5.637 TL olan emekli aylıkları veto olmasaydı 8.040 TL’ye yükselecekti. Yapılan yeni düzenleme ile belirlenen tutar dikkate alındığında, emekli eski milletvekillerinin aylıklarındaki artış 650 TL ile sınırlı kaldı.

Aktif vekilin durumu

Buna karşın temsil tazminatı kesintileri kaldırıldığı için halen aktif olarak parlamentoda görev yapan mevcut emekli vekillerin eline geçecek emekli aylığı tutarı 3.500 TL’den 6.271 TL’ye yükselecek. Yani yüzde 60 oranı yüzde 45’e çekilmesine karşın aktif emekli vekillerin eline geçecek emekli aylığı tutarında yaklaşık 2.800 TL’lik bir artış olacak. Veto olmasaydı bu artış tutarı 4.540 TL’yi bulacaktı.

‘Vurun vekile’

Komisyon Başkanı Lütfi Elvan basına tepki gösterdi, “Demokrasinin gelişmesini istemeyenler, ’vurun Meclise, vurun milletvekiline’ diyor. Böyle bir anlayış olmaz. Biz milletin temsilcileriyiz. Milletvekili ne kadar güçlüyse, halk da o kadar güçlüdür” dedi. Elvan toplantının başında kameraman ve fotomuhabirlerinin kısa süreyle görüntü almasına izin verdi, konuşmalara geçilmeden önce de kameraman ve fotomuhabirleri salondan çıkartıldı. Elvan, normalde komisyonların çalışmalarını başından sonuna kadar izleyen TBMM TV kameramanından da salondan çıkmasını istedi.

Mehmet Haberal ve Engin Alan ‘milletvekili emeklisi’ olacak

Yasa ile milletvekillerinin emeklilik statüleri eşitleniyor, SSK ve Bağkur kökenli olmalarına bakılmaksızın milletvekili seçilenlerin tümünün Emekli Sandığı ile ilişkilendirilmesi öngörülüyor. Bu şekilde Emekli Sandığı ile ilişkilendirilen milletvekillerinin, “milletvekili emeklisi aylığı” alabilmeleri için de TBMM’de 2 yıllarını doldurmaları hükme bağlanıyor.

Dün benimsenen önerge ile Emekli Sandığı emeklisi olarak bu dönem ilk kez parlamentoya giren milletvekillerinin, “milletvekili emekliği aylığı” almaya hak kazanmak için TBMM’de 2 yıl görev yapmış olmaları şartı kaldırıldı. Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alan bu dönem ilk kez parlamentoya girmiş milletvekilleri, 2 yıl beklemeksizin yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 6.271 TL’lik milletvekili emeklisi aylıklarını almaya başlayacak. TBMM’de bu durumda aralarında eski Vali AK Parti Milletvekili Muammer Güler’in de bulunduğu 80 civarında vekil bulunduğu öğrenildi.

Bu düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda aynen kabul edilirse, Emekli Sandığı emeklisi olan tutuklu vekiller CHP’li Mehmet Haberal ile MHP’li Engin Alan yemin edemedikleri için milletvekilliği yapamadıkları halde, “milletvekili emeklisi aylığı” almaya hak kazanacak. Aynı önerge ile emekli olamadan milletvekilliği sona erenler için yasa ile getirilen TBMM bütçesinden 4 yıl süreyle prim desteği uygulamasının kapsamı da genişletildi.

Haberin Devamı