Gazete Vatan Logo

İşte Bağdat-Ankara hattını geren kamp!

Reuters, Ankara ile Bağdat arasında krize yol açan Kuzey Irak’taki Başika Üssü’ne girdi, çoğunluğunu Sünni Arapların oluşturduğu 2.500 milisin eğitildiği kamptan fotoğraflar yayımladı.

İşte Bağdat-Ankara hattını geren kamp!

Musul yakınlarındaki Başika Kampı’nı görüntüleyen İngiliz haber ajansı Reuters’ın verdiği bilgilere göre, üste bulunan ‘Ulusal Seferberlik Gücü’ne bağlı milisler, her gün 5 saat eğitim alıyor. Türk ordusu üsteki milislere temel çatışma eğitimi veriyor. ABD’nin de bu yıl başlarında eğitim desteği verdiği belirtiliyor. Türkiye’nin Irak’taki Başika Üssü’nde Sünni Haşd el Vatani güçlerini ve Peşmerge’yi eğiten bir gücü bulunuyor. Irak’ın değişik yerlerinde de Türk özel kuvvet, komando ve zırhlı mekanize taburu bulunuyor. Kuzey Irak dâhil Irak genelinde Türk asker sayısının 2 bin kadar olduğu tahmin ediliyor.

Saddam’ın askerleri

Sünnilerin yanı sıra üste bir grup Kürt, Şii ve Yezidi milis de eğitim alıyor. Rütbelilerin çoğunluğunu, Saddam Hüseyin döneminde orduda görev yapmış eski askerler oluşturuyor. Kalanların ise DAEŞ’in ilerleyişi sırasında Musul ve Nineva bölgesinden kaçan askerler olduğu söyleniyor. DAEŞ’in ilerleyişinin ardından Bağdat tarafından oluşturulan ‘Halk Seferberlik Gücü’nde 110 bin milis bulunuyor. Bunların sadece 25-30 bini Sünni kökenli. n DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

Piknik polemiği!

Başbakan Yıldırım, Ankara’daki Başyazıcıoğlu Cami’nde kıldığı cuma namazı çıkışında, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin ‘Biz Türkiye’den Irak’a asker göndermesini talep etmesin. Türk askeri orada kendini piknikte zannetmesin’ açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorulan Yıldırım, sert yanıt verdi: “Piknik’te olduğunu kim söylüyor. Asker piknik yapar mı? Asker görev yapar. Bizim askerimiz de orada görev yapıyor. Dünyanın başının belası DAEŞ’le mücadele yapıyor. Bu mücadeleyi Suriye’de, Irak’ta yapan sadece biz değiliz. Bütün ülkeler yapıyor, BM yapıyor. ABD, Rusya, 60 küsur ülkeden orada mücadele eden var. Bağdat’ın bu ve buna benzer açıklamalarını fevkalade tehlikeli ve kışkırtıcı buluyorum. Bizim Irak’a hasmane, düşmanca bir tutumumuz yok. Bağdat hükümeti buna takılacağına yıllardır bağrında beslediği ve Türkiye’nin canını yakan terör örgütüne karşı yapacağı bir şey varsa onu yapsın. Irak, neden bu açıklamaları yapıyor? Bunun nedenini müsaade edin de zamanı gelince söyleriz.”,

Haberin Devamı

Türk tankları koruyor

Haberde, DAEŞ cephesine sadece 13 kilometre uzaklıkta bulunan kampa Mayıs 2015’te düzenlenen roket saldırısının ardından TSK’nın kampın sırtlarına 6 adet tank konuşlandırdığı belirtildi.

‘Bağdat sadece Şiileri destekliyor’

Ajansa konuşan kampın komutanı General Muhammed Yahya, Bağdat yönetiminin sadece üsteki Şii milisler için destek gönderdiğini öne sürdü. Yahya, “Bağdat sadece Şiilere destek gönderiyor, Sünnilere değil. Biz bir olduğumuza inanıyoruz. Irak hepimizin ülkesi” diye konuştu. Üste eğitim alan milislerden Ebu Mahmud da, şu an için en önemli ihtiyacın silah ve hükümet yardımı olduğunu söyledi.

İbadi ne demişti?

Irak Başbakanı İbadi, önceki gün yaptığı bir basın açıklamasında, “Türk askeri orada kendini piknikte sanmasın” ifadesini kullanmış ve “Türk askerinin bulunması gereksiz ve tehlike arz etmektedir. Biz, Türkiye’den asker talep etmedik ve Irak’ta herhangi bir yabancı asker bulunmuyor. Irak’ın egemenliği, kırmızı çizgimizdir. Türkiye, Irak’ın egemenliğine saygılı olmalıdır” demişti.

Haberin Devamı