Gazete Vatan Logo

İşte 3. Köprü'de olanlar

İşte 3. Köprü'de olanlar

Bugün Sarıyer Gazetesi'nde yayınlanan 3. Köprü'nün projede belirtilen güzergahın dışında yanlış bir yere yapıldığı ve Bakan'ın imzasıyla o bölgedeki tüm imar planları iptal edildiği haberi gündeme bomba gibi düştü.

Ancak haberde yer alan bazı ifadeler yanlış anlamalara yol açtı. Şöyle ki, 3. Boğaz Köprüsü’nün projede belirtilen yerin dışında yapıldığı, kaçak duruma düştüğü, boş yere yüz binlerce ağacın kesildiği bilgileri doğru değil. Çünkü zaten çalışmalar yeni güzergaha göre yapılmıştı.

İşte VATAN'ın araştırmasının ortaya koyduğu bilgiler:

Kuzey Marmara ve üçüncü Boğaz köprüsü otoyol projesinin güzergahında, hazırlanan ÇED raporu doğrultusunda bazı değişiklikler yapılmıştı.

İLK PROJE MEMBA SULARI BÖLGESİ VE GÖÇMEN KUŞLARIN DİNLENME BÖLGESİ ÜZERİNDEYDİ

Örneğin Vakıf Taşdelen Memba Suları Bölgesi üzerinden geçtiği tespit edilen güzergahın bir bölümü değiştirildi. Böylece su kaynaklarının korunması sağlandı. Yine benzer bir şekilde göçmen kuşların dinlenme bölgesi olan Riva'dan geçen bir bölüm de yine güneye kaydırıldı ve doğal hayatın korunması amaçlandı.

Onaylanan ilk projede buna benzer 3 farklı alanda daha yol değişiklikleri yapıldı. Yani aslında köprünün yerinin yanlışlığı filan sözkonusu değil. Yolun geçeceği güzergahta bazı rötuşlar var.

Şimdi Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı'na bir yazı yazarak güzergah projesinde yapılan değişiklikler nedeniyle mevcut imar planının iptal edilmesinin uygun görüldüğünü belirtiyor. Bu iptalin ardından yeni güzergaha göre hazırlanmış 1/5000 ve 1/1000 ölçekli yeni uygulama planları onaylanacak. Olay bundan ibaret.

Haberin Devamı