Gazete Vatan Logo

‘IŞİD söz konusu olunca PYD ortadan çekiliyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’e yönelik mücadele konusunda “Bütüncül bir plan lazım. Bölücü terör örgütünün Suriye kolunun da (PYD) içinde bulunduğu bir çözüm olması lazım” dedi

Birleşmiş Milletler (BM) toplantıları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Star - Kanal 24 Medya Grubu Başkanı Mustafa Karaalioğlu, Star gazetesindeki dünkü köşesinde Erdoğan’ın açıklamalarına yer verdi. Karaalioğlu, ‘IŞİD’i bitirmek için Suriye’deki sorun da hesaba katılmalı’ başlıklı yazıda Erdoğan’ın ABD’nin IŞİD operasyonu konusundaki sözlerini şöyle aktardı: “... Havadan bombardıman yapılacak, aşağıdan da Iraklı ve Kuzey Irak’lı güçler girecek. Bu şekilde sonuç alınabileceğini sanmıyorum. Bütüncül bir plan lazım... Terörle mücadelenin uluslararası boyutunu hesaba katarak yürümek lazım. IŞİD sorunun ortadan kalkması için Suriye’deki sorunun hesaba katılması lazım. Irak’ı da böyle düşünmek lazım. Hatta bölücü terör örgütünün Suriye kolunun da (PYD) içinde bulunduğu bir çözüm olması lazım. Bakın IŞİD Suriye yönetiminden yararlanıyor. Terör örgütünün kolu (PYD) da söz konusu IŞİD’le mücadele olduğunda ortadan çekiliyor.

Haberin Devamı

‘Göz ardı edildi’

IŞİD’in elinde, Amerika’nın Irak’a vermiş olduğu silahlar vardı. Amerikalılara da söyledik, Maliki’ye lütfen destek vermeyin’ dedik. Bu sözlerimiz gözardı edildi. Sonunda ne oldu? Oraya verilmiş silahlar Maliki, Musul’u bırakıp kaçınca IŞİD’in eline geçti. O silahlarla işgal hareketini yürüttü. Suriye’de başından beri mücadeleyi birlikte verseydik, bu sıkıntıyı yaşamazdık. Obama’nın ifade ettiği gibi Irak ve Suriye’yi kapsayacak bir adımın atılması lazım. Biz de Türkiye olarak üzerimize düşen neyse yapmaya hazır olacağız.

Uçuşa yasak bölge

(İnsansız hava sahası formülü) Bunun yapılması lazım. Suriye’deki sorunu çözmeden IŞİD’e karşı sonuç alınması mümkün değil çünkü. Biz başta Amerikalı dostlarımıza şunu söylüyoruz: Burada bir uçuşa yasak bölge ilan etmeliyiz. Bu suretle burada çok güçlü bir yapılanma olur ve terörün beli burada kırılır.

Şimdi belki, uçuşa yasak bölge Irak için de gerekiyor. Ama, bu konunun BM eliyle halledilmesi mümkün değildir. Bugüne kadar yaşadığımız tecrübelerden sonra ben BM’den bir şey beklemiyorum.”

Haberin Devamı

New York’ta sürpriz buluşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurul görüşmeleri için bulunduğu New York’ta eşi Emine Erdoğan’la birlikte ABD Başkanı Barack Obama ve eşinin konuk heyet başkanları ve eşlerine verdiği resepsiyona da katıldı. Obama ile Erdoğan resepsiyonda bir araya geldi. Görüşmede, Suriye’deki son gelişmeler ve bölgedeki durum ele alındı. Erdoğan’ın New York’ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşeceği belirtiliyordu. Erdoğan temasları kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Muhammed Fuad Masum ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.