Gazete Vatan Logo

IŞİD’in kaçış kitapçığı

Terör örgütü IŞİD mensuplarının güvenlik birimlerinden kaçmak için uygulayacağı yöntemlerle ilgili talimat listesi, Ankara Tren Garı saldırısına ilişkin hazırlanan iddianamenin eklerinden çıktı.

IŞİD’in kaçış kitapçığı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önündeki terör saldırısıyla ilgili hazırladığı iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. IŞİD terör örgütünce yapılan ve 100 vatandaşın hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısına ilişkin dava dosyasının eklerinde ise çok ilginç bir 'talimatname' yeraldı. Gaziantep'te hücre evine düzenlenen operasyonla kendisini patlatan sözde emir Yunus Durmaz'ın bilgisayarından ele geçirilen talimatname niteliğindeki dijital kitapçıkta, örgüt üyelerinin takipten kurtulmak için nelere dikkat etmesi gerektiği madde madde sıralanıyor. İşte IŞİD'in, militanlarına yaptığı o ilginç uyarılar:

TAKİPTEKİLER VİRÜS GİBİ

-Takibi yapan kişiler (polis, MİT mensubu) genelde atik, soğukkanlı, hedef bölgesine uygun davranış ve giyimi tercih eder, fark edilmeyecek bir mesafeden yürür.

-Polis takibinde olan kardeşler ise çok tehlikelidir. Virüs gibi kiminle bağlantıya geçer ve görüşürse onları da açığa çıkartır. Bu durumda olan kardeşlerle kimsenin görüşmemesi gerekir.

Haberin Devamı

-Bilinmeyen ve görev üzerinde olan kardeşler böyle bir durumla karşılaşırsa alınma tehlikesi varsa hemen izini kaybettirip bulunduğu bölgeyi terk etmeli. Alınma tehlikesi yoksa normal hayatına devam edip temasları kesmeli ve kesinlikle heyecana gelmemeli.

-İki ya da daha fazla kapısı olan kalabalık merkezlere gitmeli.

-Yanında elbise taşıyarak kalabalık merkezlerde elbise değiştirip gözlük ve şapka takmalı.

-Toplu taşıtlara binin, polis de binince aniden inin.

TERS YÖNE GİR, IŞIKTA GEÇ
('Araçlı takibin ortaya çıkarılması ve atlatılması' başlıklı bölüm)
-Hızlı hareket edip ansızın durun.
-Tali yolu kullanın.
-Sinyal vermeksizin dönün.
-Durup aksi yöne gidin.
-Aynaları sürekli gözetleyin.
-Kavşakta ve birkaç binanın etrafında turlayın.
-Çıkmaz sokağa girin.
-Kırmızı ışıkta geçin.
-Ters yola girin.
-Takip hissedilirse aracı uygun bir yere park edin, yaya veya toplu ulaşım araçları kullanarak yola devam edin.
Mazeret uydurun
IŞİD'in talimatnamesinde, saldırı yapılacak yerlerle ilgili keşif çalışması sırasında örgüt mensuplarının uyması gereken kurallar anlatılıyor. 'Çift kart taşınması' ve 'çekilen görüntülerin şahsi bilgisayarda izlenmemesi' gerektiği kaydedilen kitapçığa göre, militanların elbiselerini de iki günde bir değiştirmesi şart. “Polis durdurmalarında doğal davranın. Üzerinizde not bulundurmayın. Her mekana uygun mazeret uydurun” denilen kitapçıkta, hedef mekana ilişkin her ayrıntının tespit edilmesi isteniyor. Belgelerde keşif çalışması yaparken görüntü çeken IŞİD'liye şu tavsiyelerde bulunuluyor: “Mekanın önce genel sonra özel çekimini yapın, hava koşullarının iyi olmasına özen gösterin, çekim yerinin emniyetine dikkat edin, yansımalara dikkat edin...” (Yeni Şafak)

Haberin Devamı