Gazete Vatan Logo

Irak'ta serbest bırakılan gazeteciler için son hazırlıklar

Irak'ta 4 ay rehin tutulduktan sonra dün serbest bırakılan 2 Fransız gazetecinin dönüşünü kutlamak için Fransa'da son hazırlıklar yapılıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Bağdat'tan askeri bir uçakla Paris'e gelecek olan 2 gazeteci Christian Chesnot ve Georges Malbrunot'yu karşılamak üzere Fas'ta geçirdiği Noel tatilini yarıda kesti. 2 gazeteciye, serbest bırakılmalarını sağlamak üzere yoğun diplomatik çaba sarf eden Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier de eşlik edecek. Fransız gazeteciler Malbrunot ve Chesnot, 20 Ağustos'tan beri rehin tutuluyordu.

2 gazeteci, Bağdat'tan Necef kentine giderken rehin alınmışlardı. Malbrunot ve Chesnot, dün Irak İslam Ordusu tarafından, Fransa'nın Bağdat Büyükelçiliği'ne teslim edilmişti.

Militanlar, gazetecileri, Fransa'nın savaş karşıtı tutumu nedeniyle serbest bıraktıklarını belirtmişlerdi. Fransa Savunma Bakanlığı, gazetecilerin ülkeye geri getirilmeleri için acil hava ulaşımı sağlayacaklarını açıkladı. Yolculuğun 5-6 saat sürmesi bekleniyor.

Christian Chesnot'nun kardeşi Thierry, kendisine, kardeşinin ve diğer rehin alınan gazeteci Georges Malbrunot'un sağlık durumunun iyi olduğunun söylendiğini ifade etti. Fransa'dan yapılan resmi açıklamalarda, 2 gazetecinin serbest bırakılması için fidye ödendiği ya da herhangi başka bir anlaşma yapıldığı yönünde bir bilgiye yer verilmedi.

Chesnot ve Malbrunot'un, Irak'ta en uzun süre rehin tutulan Batılılar olduğu sanılıyor. 37 yaşındaki Chesnot, Fransız Uluslararası Radyosu (Radio France Internationale) için; 41 yaşındaki Malbrunot ise Le Figaro gazetesi için çalışıyordu.

Gazetecileri rehin alan Irak İslam Ordusu, Fransa'da devlet okullarında başörtüsünü yasaklayan yasanın kaldırılmasını talep etmişti. Militanların daha sonra fidye istedikleri, ancak gazetecileri siyasi nedenlerle serbest bıraktıkları belirtildi.

Irak İslam Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Amerikan güçleri için casusluk yapmadıkları ortaya çıktığından, İslami kurumların ricası doğrultusunda, Fransız hükümetinin Irak konusunda izlediği tutuma ve 2 gazetecinin Filistin davasına yaklaşımlarına karşılık olarak serbest bırakıldılar" denildi. Gazetecilerin serbest bırakılması, Fransız diplomasisinin zaferi olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı