Gazete Vatan Logo

İlham kaynağı anneannesi

Ömrüm Ergüven ve Beşir Sefa Mumay, ‘VR Destekli Diyabet Eğitimi’ projesiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. İkilinin projesiyle, diyabet hastalarına 3D gözlüklerle, hastalıktan korunmanın yolları izletilecek

İlham kaynağı anneannesi

‘Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın’ projesinde büyük ödülü kazanan Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri Ömrüm Ergüven ve Beşir Sefa Mumay projelerini anlattı. ‘VR Destekli Diyabet Eğitimi’ projesinde, sağlıklı bireylere ve diyabet hastalarına takılan 3D gözlüklerle, hastalıktan korunmanın yolları ve diyabette yaşanılan sıkıntılar izletilecek. Ergüven, “Anneannem Tip-2 diyabetli ve rahatsızlığı yüzünden görme kaybı ve kalp gibi birçok sıkıntı yaşadı. Diyabet hastalığında yeterli bilinç ve farkındalık sağlanırsa, rahatsızlığın kişiye verdiği hasar, ciddi oranda azalıyor” dedi.

Projenin bütün aşamaları tamamlandıktan sonra hayata geçtiği takdirde, Türkiye’de bir ilkin yaşanacağını belirten Mumay ise, “Bu projede hastalık eğitiminde, VR sistemler ilk defa kullanılacak. Projemizle birlikte, diyabet hastalığının eğitimi, görsel destekli olarak simülasyon tarzı bir çalışmayla gerçekleşecek ve bilgi aktarımı artacak” diye konuştu.