Gazete Vatan Logo

İkinci tur için liderlerin yeni hamleleri neler olacak? İşte detaylar...

İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifakların izleyeceği strateji merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, meydanlarda Millet İttifakı ile HDP iş birliğini anlatıp, demokrasi ve istikrar vurgusu yapacak. Kılıçdaroğlu’nun ise seçimde ipi göğüsleyebilmesi için diğer adaylardan oy alabilmesinin yanı sıra, ilk turda Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan aldığı desteği de en azından koruması gerekiyor.

İkinci tur için liderlerin yeni hamleleri neler olacak? İşte detaylar...

14 Mayıs seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Cumhur İttifakı 322 milletvekiliyle parlamentoda çoğunluk oyunu elde etti ancak Cumhurbaşkanlığı seçimi kıl payı ikinci tura kaldı. 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek yarış için önümüzdeki 15 günde Cumhur ve Millet İttifakları’nın izleyeceği strateji merak konusu oldu.

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İstikrar vurgusu

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasında, “Dikkat edin, biz teröristlerle kol kola olmadık. Biz Diyarbakır’daki Kürt kardeşlerimizin ölümüne neden olan Selo’yla beraber olmadık. Biz cezaevi kapılarını kırarak bebek katilerini dışarı salacağız diyenlerle beraber olmadık. Biz Kandil’den talimat alanlarla beraber olmadık. Biz milletimize bugüne kadar ne dediysek bundan sonra da aynı şeyi söyleyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Edinilen bilgiye göre, Erdoğan, ikinci tur seçimine kadarki 15 günlük sürede “iki ayaklı söylem” stratejisi izleyecek. Bu kapsamda Erdoğan meydanlarda Millet İttifakı ile HDP işbirliğinin üzerine gidecek; ayrıca Cumhur İttifakı’nın 322 vekille Meclis çoğunluğunu elde ettiğine işaret ederek, yeni dönemde sistem nedeniyle kaotik bir tablonun ortaya çıkmaması için yasama ve yürütmenin “tam bir bütünlük” içinde hareket etmesi gerektiğine vurgu yapacak.

Haberin Devamı

Daha güçlü söylem

Millet İttifakı’nın ise önümüzdeki 15 günlük süreçte Atatürk ve Suriyeli sığınmacı sorunu başlıkları üzerinden daha güçlü bir söylem oluşturabileceğine işaret ediliyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun seçimde ipi göğüsleyebilmesi için diğer adaylardan oy alabilmesinin yanı sıra, ilk turda Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan aldığı desteği de en azından koruması gerekiyor.

 Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, dün yurt dışı oylarının sayıldığı ATO Congresium Kongre Sergi Merkezi önünde açıklama yaptı.

‘Türkiye’nin krize girmemesi için tüm sorumluğu alacağız’

ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, yurt dışından getirilen oyların sayımının devam ettiği Ankara Ticaret Odası Congresium önünde açıklamada bulundu. Oğan özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Seçim ikinci tura kalmıştı zaten. Biz aslında seçim ilk başladığında o zaman dedik ki; ‘seçim ikinci tura kalacak.’ Çünkü sahayı doğru okumak lazım. Biz ilk günden beri sahayı doğru okuyoruz. Okuduğumuz saha tıpa tıp gerçekleşti. Biz yüzde 11-12 oy bekliyorduk. O oyu aldığımızı da düşünüyoruz. Bir takım sandıklarda yüzde 2’lik bir erozyonumuz oldu. Son 3 gün Muharrem İnce’den boşalan kitle bize saldırdı. Seçim günü söylenti çıkardılar. Okullara pankartlar astılar ‘Sinan Oğan çekildi’ diye. Her türlü pis oyunu oynadılar; ama buna rağmen biz hedefimizden geri durmadık. Biz ne demiştik; ‘Türk milletçileri bu seçimin tam göbeğinde olacak’ demiştik. Biz ‘HDP ve HÜDA PAR bu seçimde kilit olamayacak’ demiştik. ‘Biz bu seçimin belirleyeni olacağız’ demiştik. Biz istediğimiz bütün hedeflere vardık. Bundan sonra biz Türkiyenin bir krize ve siyasi çalkantıya girmemesi için bütün sorumluluğu üstleneceğiz ve alacağız.”

Haberin Devamı

‘İstişare yapacağız’

Oğan, gazetecilerin “İkinci turda kimi destekleyeceksiniz?” sorusuna da “İstişare yapacağız. Ben bugün hem ATA İttifakı’nın bileşenlerini toplantıya davet ettim, hem de beraber yürüdüğüm kendi yol arkadaşlarımı davet ettim. Ortak bir istişare toplantısı yapacağız. En kısa sürede bir neticeye varacağız. Bu netice Sinan Oğan’ın kararı olmayacak, ortak aklın kararı olacak” diye konuştu.

İki ittifaktan da tebrik telefonu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde ettiği yüzde 5’in üzerinde oy oranı ile seçimin ikinci tura kalmasını sağlayan ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Sinan Oğan tebrik telefonları yağıyor.

Edinilen bilgiye göre, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da Oğan’ı arayarak tebrik eden isimler arasında yer aldı. Yıldırım’ın Oğan’ı kısa sürede elde ettiği başarı dolayısıyla kutladığı ve özellikle terör ve ülkenin hassasiyetlerine bakış açısı açısından iki İttifak arasında büyük bir fark olmadığını söylediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Henüz ikinci tur

Stratejisi konusunda net kararını vermediği öğrenilen Cumhur İttifakı’nın bu turda Oğan’ın kitlesinin desteğini alabilmek için kendisiyle yüzyüze görüşmeyi de gündemine aldığı belirtiliyor.

‘Görüşme olumlu’

CHP’li Engin Özkoç da Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Sinan Oğan görüşmesiyle ilgili şunları söyledi: “O görüşme gayet olumlu bir görüşmeydi. Sayın Genel Başkanımız (Oğan’ı) tebrik etti. Bugün milletimizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Umudum odur ki; bu birlik ve beraberlik gerçekleşir. Ve Türkiye umuda yelken açar.”