Gazete Vatan Logo

‘İki yıl İngilizce okumuş ama iki cümleyi zor kurdu’

‘İki yıl İngilizce okumuş ama iki cümleyi zor kurdu’

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, iftar programı için gittiği Batman’da vatandaşların yanında çocuklarla da sohbetti. 12 yaşındaki Abdullah Kaya ile İngilizce konuşmaya kalktığında ise Kaya’nın iki yıldır eğitim almasına rağmen konuşamamasına tepki gösterdi. Şimşek, “Yazık günahtır! İngilizce öğretmenlerine mesaj veriyorum. Allah için ya, iki yıl eğitim görüyor, iki cümleyi zor kurdu. Çocuklar bir şey öğrenememiş” dedi. Şimşek’in bu tepkisini ve yabancı dil eğitim sistemimizi uzmanlara sorduk.

Eğitim yaşı önemli

Bora Gündüzyeli (EFINST Dil Okulları Kurucusu): Öğrencilerden önce ülkemizde öğretmenler İngilizce konuşamıyor. Çok iyi öğretmen okulları var fakat öğretmen adayları kendini geliştirerek konuşma ve yazma becerisini geliştirmiyor. Okullar da bu konuda yetersiz kalıyor. Yurt dışında İngilizce eğitimi 3 yaşında başlıyor. Biz de ise geç kalınıyor. 7 yaşından önceki dönemde bir çocuğun beyni duyduğu her şeyi kaydeder. 7 yaşından sonra ise öğrenme süreci başlar.

Belli bir düzen yok

İsmet Karakuş (British Side İdari İşler Direktörü): Yabancı dil eğitiminde her sene sonunda ne kadar ilerleme sağlanabildiğini ölçmek gerekiyor. Maalesef ülkemizde eğitim sistemi dönem sınavında geçme notu almaya yönelik bir duruş sergiliyor. Ne kadar ilerleme sağlandığı üzerinde durulmuyor. Çocuğun aldığı eğitimin katkısı ölçülemiyor. Eğitim sisteminde belli bir düzen oluşmalı.

Haberin Devamı

Sınıflar çok kalabalık

Doç. Dr. Türkay Bulut (İstanbul Aydın Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı): Yabancı dil eğitiminin ülkemizde yetersiz olmasının temel nedeni ideal ortamın sağlanamamasıdır. Sınıflarda ne kadar az kişi olursa öğrenci o kadar çok konuşma imkânı bulur. Fakat sınıflar çok kalabalık. Hafta içinde daha uzun süre yabancı dil eğitimi devam etmeli. Çünkü yabancı dil unutması çok kolay bir alan. Bu nedenle dil eğitimi için özel dil sınıfları oluşturulması gerekiyor.