Gazete Vatan Logo

İki görgü tanığı daha ifade verdi!

Gezi Parkı eylemlerinde 16 Haziran 2013'de yapılan müdahalede, Okmeydanı'nda gaz bombası fişeğiyle ağır yaralanan 269 gün sonra yaşam mücadelesini kaybeden 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin devam eden soruşturmada iki tanık daha dinlendi. Berkin Elvan’ın arkadaşı 16 yaşındaki M.A., Berkin’in eyleme katılmadığını sadece ekmek almaya gittiğini ifade ederek polisin direkt nişan alarak Berkin’i vurduğunu söyledi.

İki görgü tanığı daha ifade verdi!

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici’ye ifade veren Berkin Elvan'ın 2,5 yıllık arkadaşı 16 yaşındaki tanık M.A. "Gezi olayları sırasında bende eylemlere katıldım. Olay gününün gecesi ben sabaha kadar Gaziler sokağının başında slogan attım. Bu esnada Berkin henüz vurulmamıştı. Sabah oldu. Sanırım 7:00- 07.30 sıralarıydı. Bu esnada Berkin'i Gaziler Sokağının başında gördüm. Berkin, Mithatpaşa Caddesi'nin geçip sokağın devamındaki adını bilmediğim fırından ekmek almaya gidiyordu. Çünkü kendisi benim yanıma geldi. Bana ekmek almaya gittiğini söyledi” dedi.



5-6 kişilik genç bir grup olduklarını belirten M.A. , "Biz Gaziler Sokak ile Mithatpaşa Caddesi'nin kesiştiği yerdeydik. Polislerde bizden DIASA marketin biraz üzerinde yüz metre ileride bir tane TOMA aracı 5-6 tane de polis vardı. Bunlar çevik kuvvet polisiydi. Polislerin arasında sadece bizi gözetleyip ara sıra gaz kapsülü atan polis dikkatimi çekmişti. Bu nedenle bu polisin gözetlemeye başlamıştım. O nedenle başka polislerin bize gaz tüfeği ya da gaz tabancasıyla ateş edip etmediğini fark etmedim. Bu şekilde ateş eden başka polis olup olmadığını hatırlamıyorum. Gaziler Sokağı'nın Mithatpaşa caddesi ile kesistiği sol taraf köşesinde ise daha yüksek bir bina vardı. Bu binanın girişi cadde üzerindeydi. Polisler bu binadan dolayı bizi göremiyorlardı. Ancak biz caddeye doğru hamle yapınca bizi görüyorlardı. Ancak bizim orada olduğumuzu biliyorlardı. Çünkü biz zamana zaman çıkı slogan atıp gecekonduya sığınıp gizleniyorduk. Polisler de bizi göremediklerinden gaz kapsüllerini gecekondunun duvarına çarptırıp bulunduğumuz noktaya düşürüyorlardı. Ayrıca plastik mermide sıkıyorlardı. Bizde gaz kapsüllerini alıp polise doğru geri fırlatıyorduk” diye konuştu.



“Polis Berkin’i direk nişan aldı”

Bu olaylar yaşanırken Berkin’in henüz olay yerine gelmediğini belirten M.A. “Bir müddet sonra Berkin yanımıza geldi. Söylediğim gibi bana ekmek almaya gideceğini söylemişti. Bende doğalgaz arasından bakı polisleri gözetliyordum. Berkin de o esnada bulunduğumuz yerden Mithatpaşa Caddesi'ne geçerek Gaziler Sokağı'nın devamındaki fırından ekmek almaya geçecekti. Ben Berkin'e " caddeye çıkma. Nişan alıyor" dedim ancak Berkin duymadı. Caddeye bir adım atar atmaz TOMA’nın yanında diz çökmüş vaziyette başında kask bulunan çevik kuvvet polisi Berkin'e doğru gaz tüfeğiyle ateş etti. Polis memuru nişan almıştı. Direk Berkin'in kafasına ateş etti. Ben doğalgazın orda saklanıp bu olayları gözetledim. Gaz kafasının sağ kısmına geldi. Berkin'in kafasına çarptıktan sonra yere düştü. Ben ve arkadaşım Berkin'i geri çektik. Berkin ayağa kalktı. "Aaaa kafam kafam diyerek" koşmaya başladı.



Berkin yaralanınca da Gaziler Sokağı'nda geldiği istikamete doğru koşmaya başlamıştı. Birkaç adım gittikten sonra kendisine arkadaşlarımla tuttum Kucağıma aldım. Arkadaşlarla yardım ettik. Berkin'in geldiği evin bulunduğu tarafa doğru yüz metre kadar bu şekilde gittik. Arka sokakta bulunan Berkin'in yaralandığı yere 150-200 mette mesafede bulunan sağlık ocağının önüne geldik. Birkaç araç geçti durmadılar. 5-10 dakika sonra beyaz renkli plakası ve markasını hatırlamadığım eski bir aracı durdurduk. Beyaz minibüs şeklindeki aracı durdurup bindirdik. Bu araca bindirdikten sonra 50 saniye sonra kusmaya başlamıştı. Sarı sarı kusuyordu altına işiyordu. Gözleri kapanıp dişleri kitleniyordu. Kendisini bu araçla Okmeydanı hastanesine getirdik” diye konuştu.



“Berkin eyleme katılmadı, ekmek almaya gidiyordu”

Daha önce de Savcı Adnan Çimen'e ifade verdiğini ancak ifadesinin tutanağa yanlış geçirildiğini söyleyen M.A. “Polisin gaz kapsülünü direkt Berkin'i hedef alarak attığını söylememe rağmen tutanağa "polisler gaz kapsülünü gecekondunun duvarına çarptırıp daha sonra da Berkin'in kafasına vurduğu yönde yazıldı" şeklinde geçirildi. Olay şimdi anlattığım şekliyle gerçekleşmiştir. Berkin eyleme katılmadı. Olay günü sadece ekmek almaya gidiyordu. Berkin'in kafasına gaz kapsülü geldiğini ve kafasına çarptığını ben açık seçik gördüm .Bunu atan polisi de gördüm. Kafasında kask olduğundan teşhis edemem. Kaskın numarasını da alamadık. Ancak tomanın şoföre koltuğunun bulunduğu yerde diz çökmüş vaziyette bize gaz kapsülü atan memurdur. Berkin'i vuran bu polistir” dedi.



Çocuk vurulunca anne deyip kaçtı”

Avukat Sinan Zincir, “Olayın meydana geldiği sokağın arka sokağında oturuyordum. Olayın meydana geldiği yeri ve olay anını gördüm. Olayın Mithatpaşa Mahallesi KİM marketin yakınında olduğunu biliyorum ve hatta bunu gördüm. KİM market cadde üzerindedir. Sağlık ocağına inerken caddenin sol tarafına düşer. Olay günü ben de kendi evimden çıkıp Mithat Paşa Caddesinde ki gazete bayisinden gazete almaya gidiyordum. Ben Anadolu Ekonomik Manavın önüne geldiğimde gençler sokakta idi ve hareket halindeydiler. Polisler de KİM marketin önündeydi. Bunlar Çevik Kuvvet polisleriydi. Gazete almak için polislerin bulunduğu istikamete doğru gitmem gerekiyordu. Ancak polisler yakın mesafeden sokakta bulunan gençlere gaz bombası atıyorlardı. Gençlerin kaç kişi olup olmadıklarını bilmiyorum. Gençlere müdahale eden KİM Marketin önündeki polis tahmince 20-25 kişilik gruptu. Kaçının elinde gaz tüfeği ya da gaz tabancası olduğunu bilmiyorum. Herhangi bir teşhis de yapamam. Çünkü ortamda gaz dumanı yoğun bir şekilde vardı. Ben polis istikametini gitmekten vazgeçtim çünkü korktum geriye döndüm. Polisle gençler arasında kalmıştım. Tam bu esnada bir çocuğun anne diyerek bağırarak eliyle başını tutarak kaçtığını gördüm. Çocukla polis arasında 25-30 metre mesafe vardı. Ben sadece çocuğun başını tutup anne diye bağırıp kaçtığını gördüm. Çocuğa çarpan cismi ve o cismi atan bir polisi de görmüş değilim. Kaldı ki eylemcilere daha yakındım. Çocuğun ben ne kadar kaçtığını ve ne kadar uzaklaştığını, ona yardım eden olup olmadığını görmedim çünkü benim görüş mesafe ve açımın dışında kaldılar. Ancak çocuğun yanında 4-5 eylemci vardı. Bu çocuklar Mithat Paşa Caddesi ile olayın meydana geldiği sokağın kesiştiği yerde yer alıyorlardı. Polisler de oradaydı, çocuğun yaralandığı yer KİM Markete 25 metre mesafedeydi. Ben Gezi olaylarını yakinen takip ettim. Daha sonra basında da takip ettim. O gün çocuğun sokakta anne diye bağırıp başını tutan çocuk olduğunu anladım. Daha sonra korktuğumdan dolayı geldiğim istikamete döndüm yaralanmamak için evime kaçtım” dedi.

Haberin Devamı