Gazete Vatan Logo

HSYK yok, bakan var!

HSYK yok, bakan var!

AK Parti’nin verdiği HSYK yasası cıkınca teftiş kurulu başkanı, tetkik hakimleri ve idari personelin görevi bitecek. HSYK’nın çıkardığı yönetmelik ve genelgeler bile kendiliğinden yürürlükten kalkacak.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile tırmanan cemaat-hükümet kavgasında hükümetten kritik hamle. AKP milletvekillerinin TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na ait yetkilerin neredeyse hepsi Adalet Bakanı’na verilecek.



Yasa teklifi ile HSYK’da görev yapan üyeler dışında kalan bütün kadrolar tasfiye edilecek. Yasının yürürlüğe girdiği tarihte HYSK’da görev yapan teftiş kurulu başkanı, müfettişler, tetkik hakimleri ve idari personelin görevleri kendiliğinden sona erecek. Adalet Bakanı, 10 gün içinde HSYK üyelerinin görev yapacakları daireleri, teftiş kurulu başkanını ve genel sekreter yardımcılarını belirleyecek. Daire başkanları ve HYSK başkanvekili yeniden seçilecek. HSYK’-nın çıkardığı tüm yönetmelik ve genelgeler de yürürlükten kalkacak.



Dairelerin yapısı değişecek

Halen her biri 7 üyeden oluşan HSYK’nın 3 dairesinin yapısı değişecek. 1. Ve 2. Daire 5’er üyeden, 3. Daire 11 üyeden oluşacak. Hangi dairede kimin görev yapacağına da bakan karar verecek. Daire başkanları da bakanın teklif edeceği 2 üye arasından Genel Kurul tarafından seçilecek.

Dairelerin görev alanları da değiştirildi. Halen 3. Daireye ait olan “hakim ve savcılarla ilgili her türlü denetlemeyle ilgili karar vermek, hakim savcılar hakkında şikayetlerle ilgili karar verme” yetkileri 2. Daireye verildi. HSYK’da görev yapacak tetkik hakimleri seçme yetkisi de yine Genel Kurul’dan alınarak Bakan’a verilecek. Bakan, seçilecek tetkik hakim sayısının 2 katı kadar aday belirleyecek, bunlar arasından seçimi Genel Kurul yapacak.

Genel Kurul’da toplantı yeter sayısının sağlanamaması halinde yapılacak ikinci toplantıda katılanların salt çoğunluğu ile karar verilecek. Kurula nakden ve açıktan atanacak personel için de Bakan yetkili olacak.

Teftiş tamamen Bakan’da

Halen 3. Daire Başkanı’na bağlı olarak çalışan Teftiş Kurulu artık Bakana bağlı olacak. Ve HSYK’nın değil, Bakan’ın verdiği görevleri yapacak. Kurul müfettişleri de yine Bakan tarafından gösterilecek 2 kat aday arasından Genel Kurul’ca seçilecek. Genel Kurul’un toplantı günlerini ve gündemi Bakan belirleyecek. Yönetmelik çıkarma yetkisi de Bakan’ın olacak. HSYK’ya üye seçiminde Danıştay, Yargıtay ve ilk derece mahkemelerindeki seçimlerde her yargı mensubu sadece bir adaya oy verilecek.




HSYK Kanunu’nda yapılacak değişiklikler

- HYSK Genel Kurulu’na ait olan hakimlerin idari görevleri ile savcıların adli görevlerine ilişkin genelge düzenleme yetkisi tek başına Adalet Bakanı’na verilecek.

- HSYK Genel Kurulu’na ait olan Teftiş Kurulu Başkanı, yardımcılarını ve genel sekreter yardımcılarını atama yetkisi de Bakan’a ait olacak.

- HSYK üyeleri hakkında disiplin işlemlerini de artık HSYK Genel Kurulu yerine Adalet Bakanı tek başına yürütecek ve karara bağlayacak. Böylece Bakan her HYSK üyesini görevden alma yetkisine kavuşacak. HSYK üyelerinin adli suçlarıyla ilgili soruşturma ve dava açılması izinlerini de yine Adalet Bakanı verecek.

- Adalet Bakanı artık disiplin işleriyle ilgili HSYK’nın Genel Kurul toplantılarına da katılabilecek.

- Yasa teklifine göre bakan dairelerden birine gelen işleri başka bir daireye gönderebilecek.

- HSYK Genel Kurulu’nun daire kararlarına yapılan itirazları karara bağlama yetkisi kaldırıldı.

- Dairelerin işbölümüne de Adalet Bakanı karar verecek.


İŞTE O TEKLİF











Haberin Devamı