Gazete Vatan Logo

Hıdırellez’de ateşten atlarken ne denir? Hıdırellez'de ateş üstünden atlamak: Hıdırellez'de ateşten neden atlanır?

Baharın gelişini müjdeleyen, umudun simgesi Hıdırellez bayramında dilekler dilenir dualar edilir, ateş üstünden atlanır. Hızır ve İlyas peygamberler aracılığıyla istekler sıralanır. Peki, Hıdırellez'de ateş üstünden atlanırken ne denir?' sorusunun cevabını ve Hıdırellez kutlamalarında söylenecek sözler, edilecek duaları haberimizde derledik...

Hıdırellez’de ateşten atlarken ne denir? Hıdırellez'de ateş üstünden atlamak: Hıdırellez'de ateşten neden atlanır?

Orta Asya ve Türk kültürlerinde önemli bir yer tutan Hıdırellez her yıl 5 ve 6 Mayıs’ta kutlanır. Hıdırellez'in adı, Hızır ile İlyas peygamberlerin isimlerinin birleştirilmesinden oluşur. Çeşitli ritüeller ve dileklerle kutlanan bu kültürel bayramda yapılan ritüellerden biri de ateş üstünden atlamaktır. Peki, Hıdırellez'de ateş üstünden atlanırken ne denir?

HIDIRELLEZ'DE ATEŞ ÜSTÜNDEN ATLANIRKEN NE DENİR?

Bölgesel farklılıklar gösterse de Türkiye'de "Ya Hızır!" veya "Ya İlyas!" gibi sözler kullanılırken, Orta Asya'da "Eli atlı, deve tellalı, Hızır yetiş, İlyas yetiş!" gibi sözler kullanılabilir.

Bu sözler, Hızır ve İlyas peygamberlere seslenerek onların yardımını dilemek için kullanılır. Ayrıca ateşin üstünden atlayan kişi, baharın gelişine dair umutlarını dile getirir ve yenilenmeye, şifa ve berekete inandığını ifade eder.

HIDIRELLEZ KUTLAMALARINDA EDİLECEK DUA

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Haberin Devamı