Gazete Vatan Logo

HDP, CHP’li Türmen’i aday göstermek istedi

Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olması teklifini reddetti. HDP’li Kürkçü: “Hakikaten onu Cumhurbaşkanı adayı olarak görmek isterdik. Bunu hak edecek geçmişe sahip”

Cumhurbaşkanlığı seçimi için ortak aday çıkarmak için CHP’yle temaslarda bulunan ancak umduğunu bulamayan HDP’nin sürpriz bir teklifte bulunduğu ortaya çıktı. HDP, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’e adaylık teklifinde bulundu, ancak olumlu yanıt alamadı. Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı olan Türmen, dün bir yazılı açıklamayla duruma açıklık getirdi. CHP’li Türmen, şunları kaydetti:
CHP’de devam
“HDP tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak düşünülen isimlerden biri olmaktan onur duydum. Konuyla ilgili olarak da bugün basında bu yönde haberler çıkmıştır. Siyasete insan hakları, çoğulcu demokrasi, özgürlük, adalet, eşitlik mücadelesini vermek amacıyla CHP içinde başladım. Bu değerleri CHP’de egemen kılmak ve sosyal demokrasi temellerini sağlamlaştırmak yolundaki çabalarıma CHP içinde devam edeceğim.”
HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de, Türmen’i aday göstermek istediklerini doğruladı. Kürkçü, dün Meclis’te soruları yanıtlarken, şunları söyledi:
Kürkçü: İsterdik...
“Resmen olmasa da biz Rıza beyi aslında kendi partisinden ayrılabilecek siyasi koşullara sahip olsaydı hakikaten onu cumhurbaşkanı adayı olarak görmek isterdik. Bunu hak edecek geçmişe sahip. Daha önemlisi bizim açımızdan anayasal ve insan haklarına yaklaşımı bakımından aslında Kılıçdaroğlu’na tarif ettiğimiz cumhurbaşkanı adayı oydu. Fakat Kılıçdaroğlu bunu anlamazdan geldi veya daha doğrusu bu onun siyaseten işine gelmedi. O nedenle ne yazık ki Rıza Türmen’i herhangi bir biçimde cumhurbaşkanı adayı kılmak mümkün olmadı. O kendi partisinden ayrılamayacağı için bizim bu yöndeki zemin arayışlarımız CHP’de yapacağı işler olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Ama böyle bir bizden ona bir teveccüh, yani yüzümüzü ona dönmüşlüğümüz var. Fakat bu bir resmi siyasi görüşme halini ne yazık ki alamadı. Onun konumundan ötürü. Partisinden ayrılacağını düşünebilseydi belli ki o zaman daha çok şey bir şey konuşurduk.”

Haberin Devamı