Gazete Vatan Logo

Halit Kıvanç kimdir, nereli, kaç yaşında, neden öldü? Sunucu ve gazeteci Halit Kıvanç'ın hastalığı ne?

Usta gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç (97) hayata veda etti. Türkiye'nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularından Kıvanç'ın vefatını, oğlu yazar Ümit Kıvanç sosyal medya hesabından duyurdu. Ümit Kıvanç, paylaşımında "Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağ olsun" ifadelerini kullandı. Kıvanç'ın cenazesi yarın öğleyin Zincirlikuyu Camisi'nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Peki, Halit Kıvanç kimdir, nereli? Sunucu Halit Kıvanç neden öldü, kaç yaşındaydı?

Halit Kıvanç kimdir, nereli, kaç yaşında, neden öldü? Sunucu ve gazeteci Halit Kıvanç'ın hastalığı ne?

Türkiye radyo ve televizyon yayıncılığının duayen ismi spor spikeri, sunucu, gazeteci Halit Kıvanç, bugün 97 yaşında vefat etti. Peki, Halit Kıvanç kimdir, nereli? Halit Kıvanç neden öldü, hastalığı neydi ve kaç yaşındaydı?

Halit Kıvanç kimdir?

1925 yılında dünyaya gelen Kıvanç, orta öğretimini Pertevniyal Lisesi'nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Yaklaşık 3 ay hakimlik yaptı.

1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor'u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC'de çalıştı. Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok ilke imza attı. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdi. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti.

Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergide yazar ya da yönetici olarak üst düzey görevler aldı.

Haberin Devamı

Kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları'nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Kıvanç, "Tele Safir" adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.

Sunuculukta 50. yılını 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200'ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti.

Halit Kıvanç neden öldü?

Usta sunucunun vefatını oğlu Ümit Kıvanç duyurdu. Halit Kıvanç'ın ölüm nedeni ise henüz açıklanmadı.