Gazete Vatan Logo

Güneş tutulması nasıl izlenir, güneş tutulmasına güneş gözlüğüyle bakılır mı? 25 Ekim güneş tutulması ne kadar sürecek? Türkiye'de en son güneş tutulması ne zaman oldu?

25 Ekim 2022 güneş tutulması ne kadar sürecek, güneş tutulması nasıl izlenir? Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. Parçalı Güneş tutulması, Türkiye Saati ile 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek. Tutulmanın maksimum evresi ile 13.50 olacak. Bu sürede Güneş diskinin yüzde 50'si örtülecek.

Güneş tutulması nasıl izlenir, güneş tutulmasına güneş gözlüğüyle bakılır mı? 25 Ekim güneş tutulması ne kadar sürecek? Türkiye'de en son güneş tutulması ne zaman oldu?

Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayı güneş tutulması bugün gerçekleşecek ve İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den gözlenebilecek. Peki, Güneş tutulması nasıl izlenir, 25 Ekim güneş tutulması ne kadar sürecek? Türkiye'de en son güneş tutulması ne zaman oldu?

Güneş tutulması nasıl izlenir, güneş tutulmasına güneş gözlüğüyle bakılır mı?

Güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakmayın. Güneşi gözlemlemek için normal güneş gözlükleri yeterli değildir. Gözlemciler, güneş gözlem ve tutulma gözlüğü kullanılmalı.

Güneş tutulmasını asla dürbünle izlemeyin. Çünkü gözleriniz yeterli şekilde korunmaz. Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.

Güneş tutulmasına güneş gözlüğüyle bakılır mı?

Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak da başka bir sağlıklı gözlem yöntemi olacaktır.

Haberin Devamı

Türkiye’de en son güneş tutulması ne zaman oldu?

Bu yıl ilk güneş tutulması 22 Nisan günü yaşanmıştı.