Gazete Vatan Logo

Güneş tutulması depremi tetikler mi, güneş tutulması deprem habercisi mi? Güneş tutulması ile deprem arasındaki ilişki var mı?

Gök Olayları Yıllığı'na göre, 24 Ekim’de tutulma Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında gerçekleşecek.  1999 yılında yaşanan güneş tutulmasından altı gün sonra 17 Ağustos depremi yaşandı. 24 Ekim’de güneş tutulması yaşanacağı için Güneş tutulması depremi tetikler mi, güneş tutulması deprem habercisi mi? Güneş tutulması ile deprem arasındaki ilişki var mı? sorularına yanıt aranmaya başladı. Jeoloji Mühendisi Profesör Doktor Naci Görür merak edilen sorulara sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi.

Güneş tutulması depremi tetikler mi, güneş tutulması deprem habercisi mi? Güneş tutulması ile deprem arasındaki ilişki var mı?

Deprem ve güneş tutulması ilişkisi 1999 depreminden sonra, her güneş tutulması öncesi sorgulanmaya başlandı. 2022'nin ikinci Güneş tutulması 25 Ekim'de Türkiye dahil Kuzey Yarım Küre'de yer alan birçok ülkeden izlenebilecek. Peki, Güneş tutulması depremi tetikler mi, güneş tutulması deprem habercisi mi? Güneş tutulması ile deprem arasındaki ilişki var mı?

Güneş tutulması depremi tetikler mi?

Görür, "Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay Güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 Depremi'nden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa diyorlar. Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz" dedi.

Stres yüklü faylara dikkat çeken Görür açıklamasının devamında, "Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir. Sevgiyle" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

İşte o paylaşım: