Gazete Vatan Logo

Gözaltında cinayetin bedeli: 2 YIL 9 AY

Gözaltındayken polis kurşunuyla yaşamını yitirdi

4 yıl önce Emniyet Müdürlüğü binasında gözaltındayken polis kurşunuyla ölen Nijeryalı Festus Okey’i öldüren polis memuru 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırıldı. Aile isyan etti. Dava AİHM’ye gidiyor

Nijeryalı sığınmacı Festus Okey, 20 Ağustos 2007’de Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltındayken polis kurşunuyla yaşamını yitirdi. 3 ay sonra Polis Cengiz Yıldız hakkında “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Hiç tutuklanmayan polis memuru Yıldız, görevine de devam etti.

‘Taksirle adam öldürme’

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 21. duruşmada karar verildi. Geçen duruşmada olduğu gibi mütalasını tekrarlayan savcı, sanık Yıldız hakkında “taksirle ölüme sebebiyet” suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Mahkeme heyeti oy çokluğuyla sanık polis Yıldız’ın, TCK’nın 85’inci maddesi gereğince “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Ancak mahkeme heyeti daha sonra bu cezayı sanığın geçmişi, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ile cezanın sanığın üzerindeki olası etkilerini göz önüne alarak 4 yıl 2 aya indirdi.

Oybirliği yok

Karara muhalif kalan mahkeme başkanı İshak Eken, muhalefet şerhinde sanık Yıldız’ın cezasının üst sınıra yakın olarak belirlenmesi ve paraya çevrilmemesi yönündeki çoğunluk görüşüne katılmadığını bildirdi. Üye hakim Keskin Karakurt ise muhalefet şerhinde sanığın eyleminin “olası kastla adam öldürme” suçunu oluşturduğunu, çoğunluğun “taksirle ölüme sebebiyet vermek” yönündeki görüşüne katılmadığını kaydetti. Yargıtay’ın cezayı onaması halinde polis memuru Cengiz, İnfaz Yasası gereği

2 yıl 9 ay cezaevinde kalacak.

Dava AİHM’e gidiyor

Festus Okey davasını takip eden avukatlardan Alptekin Ocak, sanık polis Cengiz Yıldız’a verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasının yeterli olmadığını söyledi. “Festus Okey devletin gözetimi ve denetiminde öldürülmüştür” diyen Ocak, yeniden suç duyurusunda bulunacaklarını iç hukuk yollarının tükenmesi durumunda ve adil yargılanma olmadığı için AİHM’ye gideceklerini belirtti.

Kastla öldürme: Müebbet, Taksirle öldürme: 6 yıl

TCK’nın 81’inci maddesine göre, ‘olası kastla adam öldürme’ suçunun cezası en az 22 yıl, en çok müebbet; 85’inci maddeye göre, ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçunun cezası en az 2 en çok 6 yıl hapis.

‘Ben görevimi yaptım’

4 yıl sonra karar aşamasına gelen davanın dünkü duruşmasında söz alan sanık avukatı, “Tetiği kimin çektiği belli değil. Muhtemelen Festus Okey çekmiştir” dedi. Sanık polis Yıldız da, “Ben görevimi yaptığım için şu an mahkemenin huzurundayım, görevimi tam ve eksiksiz olarak yapmamış olsaydım şu anda burada olmayacaktım” diye kendini savundu.

DAVADAN İNCİLER

- En önemli delillerden, atış mesafesini belirleyecek tişört kaybedildi. Kaybeden polisler hakkında takipsizlik verildi.

- 4 yıl boyunca Festus Okey’in kimliği tespit edilemediği gerekçesiyle ilerleme kaydedilemedi.

- Mahkeme pasaport, doğum belgesi, cenaze törenine ilişkin fotoğraflardan oluşan belgelerin yeterli olmadığını gerekçe göstererek ailenin müdahil olma talebini reddetti.

- Müdahil olmak isteyen 100’ün üzerinde avukat hakkında mahkeme suç duyurusunda bulunmuş. Sebep olarak da, mahkeme müdahillik dilekçelerinde mahkeme heyetine hakaret edildiği iddia edilmiş.

Haberin Devamı