Gazete Vatan Logo

Göktaşı Nasıl Anlaşılır? Bir Taşın Göktaşı Olup Olmadığı Nasıl Belli Olur?

Atmosfer sonrası sonsuz bir uzay boşluğu başlamaktadır Bu bağlamda gezegenlerin çevresinde boşlukta katı bir nesnenin koparak Dünya'ya düşmektedir. Göktaşı diğer bir ismi ise Meteorit olarak ifade edilmektedir.

Göktaşı Nasıl Anlaşılır? Bir Taşın Göktaşı Olup Olmadığı Nasıl Belli Olur?

Meteorit (Göktaşı) Nedir?

Uzayda bulunan gezegenlerden herhangi nedenlerle kopan katı cisimlerin hızla dünyaya düşmeye başlar. Bu bağlamda bazıları Atmosfer katmanına girmesiyle birlikte hızla eriyerek havaya karışırken bazıları ise dünyaya iniş yapmaktadır. Bu tip nesnelere Göktaşı adı verilmektedir.

Göktaşları maddi anlamda oldukça değerlidir. Özellikle Mars ve Ay göktaşları örnek olarak gösterilmektedir. Meteorit yani Göktaşı Uzaydaki hava olayları sebebiyle oluşmaktadır. Bazı durumlarda toplum içerisinde yıldız kayması olarak bilinen hava olayının aslında bir göktaşıdır. 

Göktaşının Dünyaya Zararı Var mıdır?

Dünya var olduğundan bu yana irili ufaklı göktaşları dünyaya düşmektedir. Ancak bu meteoritlerin çok büyük bir kısmı yeryüzüne inmeden Atmosfer tabakası üzerinden eriyerek yok olmaktadır. Göktaşı dünyaya çarparsa ne olur sorusuna bakılacak olursa çok büyük felaketler Dünya'yı esir alacaktır. Öncelikle denizlerin gel-git sisteminde dengesizlikler oluşacak ve büyük Tsunami oluşumları gerçekleşecektir.

Haberin Devamı

Dev dalgaların karaya doğru kilometrelerce büyüklükte gelmesi büyük zararlara yol açacaktır. Yine Ay ve Dünya çekimi dengesi bu anlamda bozulacaktır. Yoğun sel baskınları ayrıca yeryüzü kabuğunun denge bozulması sebebiyle depremler söz konusu olacaktır.

Isı radyasyonu yayılacak ve şok dalgalarıyla beraber yoğun yangınlar görülecektir. Gök taşının yeryüzüne ulaşması esnasında yoğun ve canlı nesline son derece zararı olan asit yağmurları da yine sıklıkla görülecektir.

Göktaşı Nasıl Anlaşılır? 

Evrende sayısız göktaşı yani meteorit adı verilen katı nesneler bulunmaktadır. Bunlar uzay boşluğunda kopmalar yaşayarak atmosferde etkisini yitirmektedir. Ancak çok küçük parçalar bazen Dünya'ya zarar vermeden düşmektedir. Bir taşın Göktaşı olup olmadığı konusunda bir takım ayırt edici özellikler sayesinde ayırt edilmektedir.

- Göktaşları diğer tüm yeryüzüne bağlı olan taşlardan farklıdır. Belirli bir geometrik şekilde değildir. Yuvarlak görsele sahip değildir.

- Hızlı şekilde yeryüzüne indiği için törpülenmiş kenarlarıyla dikkatleri üzerine çekerler.

Haberin Devamı

- Genellikle siyah renge sahiptirler.

- Dünya'ya ait bir taşın ağırlığı ile göktaşının ağırlığı arasında farklılık söz konusudur. Göktaşı normal kayalar parçalarından ortalama 1,5-2 kat kadar daha fazla ağır bir yapıya sahiptir.

Bir Taşın Göktaşı Olup Olmadığı Nasıl Belli Olur?

Bir Taşın göktaşı olup olmadığının tespit edilmesi zor bir iştir Bu anlamda profesyonel anlamda araştırma gerektirmektedir. Genel yargı olarak bilinen göktaşlarının mıknatıs deneyi ile tespit edilmesi konusu tartışmalıdır. Çünkü tek tip göktaşı olmaması ve meteoritlerin değişken yapıya sahip olması bakımından mıknatıs deneyi ayırt edici bir yöntem olmayı sağlamamaktadır.

Bir diğer profesyonel deneyler içerisinde yer alan ve kesin uygulama göktaşının içerdiği nikel oranının tespit edilmesi yöntemidir. Bu uygulamada yeryüzünde bulunan taşların nikel oranı ile göktaşının nikel oranlarında ortalama % 7-8 daha fazla içermektedir.