Gazete Vatan Logo

Fırlatma kolunu erken çektiler!

Askeri kaynaklardan istifalar için açıklama...

Ocak-Şubat ayları içinde 63’ü muharip 110 askeri pilot istifa etti. Askeri kaynaklar “Mecburi hizmetin 15’ten 10 yıla düşmesi etkili oldu” diyor.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 63’ü muharip jet uçağı pilotu olmak üzere toplam 110 pilot subayın bu yıl Ocak-Şubat döneminde TSK’dan istifa ettiği açıkladı. VATAN’a bilgi veren askeri kaynaklar, “pilot istifalarının bir zaafiyet yaratmadığını belirterek, mecburi hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla düşmesinin istifa oranlarını bir miktar artırdığını, ancak Hava Kuvvetleri’nde pilot sıkıntısı yaşanmadığını” belirtti. “TSK’dan her yıl bu sayıları yakın pilot ayrılışlarını olduğunu” vurgulayan kaynaklar, “Hava Kuvvetleri personel planlamasında bir boşluk olmadığını” belirtti.

Bir teğmen için 4 milyon lira harcanıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Yılmaz, 63’ü muharip 110 askeri pilotun 2013 yılı başında bir ay içerisinde istifa ettiğini belirterek, bir F-16 pilot teğmeninin eğitimi için 4 milyon TL harcandığını, halen 11 pilot generalin cezaevinde olduğunu bildirdi.

1200 saatlik eğitim

Bakan Yılmaz, 110 pilot subayın istifasının Türkiye’deki askeri pilotların yüzde 15’ine denk düştüğü duyumunun doğru olmadığını kaydederek, “Hava Harp Okulu’ndan mezun olan bir teğmenin F-16 pilotu olmak için 283 sortide 342 saat uçuş ve 85,5 saat simülatör eğitimi ve 853 saat teorik olmak üzere yoğun harbe hazırlık eğitimleri geçirmektedir” dedi.

63’ü savaş pilotu

VATAN’ın askeri kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Hava Kuvvetleri’nde 1700’ün üzerinde pilot bulunuyor. Zorunlu hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla düşmesinin ardından bu yılki pilot istifalarında bir miktar artış meydana geldi. Bu dönemde 63 muharip jet uçağı pilotunun istifa etti. Kaynaklar, bu sayının Hava Kuvvetleri’deki dengeyi bozmadığını belirtti.

Haberin Devamı