Gazete Vatan Logo

Feyzioğlu'na Yargıtay Başsavcısı'ndan destek!

Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a götürdüğü öneri paketi hukuk camiasında tartışma yaratmıştı. Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş Metin Feyzioğlu’nun önerilerini OGÜNhaber’e değerlendirdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun, yeniden yargılamalarla ilgili getirdiği çözüm önerisini görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmelerin yankıları sürüyor. Metin Feyzioğlu, dün kaleme aldığı bir yazıyla “Ben Türkiye’ye, Türkiye’nin kurumlarına, hukuk devletine ve demokrasiye sahip çıkıyorum” dedi. Bugün ülkede vahim bir devlet krizi yaşandığını belirten Feyzioğlu, “Siyasi iktidar, devlet içinde paralel devlet kurulduğunu iddia ediyor. Devletin kurumları birbirleriyle ve kendi içlerinde ağır bir hesaplaşmanın içinde. Biz, bir yandan bu iddianın delillerinin ortaya konulmasını istiyoruz, diğer yandan ‘madem paralel devlet var diyorsunuz, bugüne kadar niçin buna izin verdiniz’ diye soruyor, sözümüzü sakınmıyoruz” dedi.

Metin Feyzioğlu’nun öneri olarak sunduğu model, Özel Yetkili mahkemerin kaldırılmasını öngörüyor. Ancak bu değişikliğin görülmekte olan ve çözüme kavuşması beklenen davalara etki etmesi için “Terörle Mücadele Yasası’nın 10. maddesine göre” hükmünü içeren geçici 2. maddesinin de iptal edilmesi gerekiyor. Feyzioğlu’nun önerisi için bu adımların atılmasının ardından, Özel Yetkili Mahkemeler görevsiz hale gelecek. Yargıtay da çıkarılacak bir yasa maddesi ile bu mahkemelerin kararlarını bozacak. Kesin hüküm verilen Balyoz Davası gibi davalarda da yeni bir kanun ile yeniden yargılama yolunun açılması gerekiyor.

Konu ile ilgili olarak OGÜNhaber’den Erman Çimen'e değerlendirmelerde bulunan Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, Metin Feyzioğlu’nun önerilerine aynen katılıdığını ve çözüm için en uygun önerinin bu olacağını söyledi. Savaş; Feyzioğlu’nun girişimlerini desteklediğini söylerken hükümetinde desteği ile gerekli sonucun elde edileceğini düşündüğünü ifade etti.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, CMK 310'a dayanarak hükmün sanık lehine bozulması için Yargıtay'a başvurabilir” önerisini de değerlendiren Savaş, “Eğer hükümet bu konuda adım atmasaydı uygun olabilirdi. İlk başta başsavcı itiraz etse iyi olur diye ben de bunu desteklemiştim. Ancak şimdiye kadar Başsavcı’dan böyle bir talep gelmedi. Bu yüzden şu anda en doğru olanı Feyzioğlu’nun önerisi” diye konuştu.

Vural Savaş’ın OGÜNhaber’e yaptığı değerlendirmeler şöyle;
“Metin Feyzioğlu’nun önerileri yargının bugünkü yapısında en gerçekçi olanı ve kendisini aynen destekliyorum. İlgili yasalar çıktığı takdirde Anayasa Mahkemesi de iptal etmezse buna herkes uymak zorunda kalır. Zaten o zamana kadar da gereği yapılır diye düşünüyorum.

Teknik olarak Feyzioğlu durumu gayet güzel açıklamıştır. Bu açıklamalara aynen katılıyorum. Zaten en ufak hukuk bilgisi olan biri de bu davaların hem usül yönünden hem esas yönünden düzmece olduğunu anlıyordu. Şimdi bu absürdlüğü düzeltmenin yolları aranıyor.

Kanadoğlu’nun önerisi ise eğer hükümet bu konuda adım atmasaydı uygun olabilirdi. İlk başta bende bunu desteklemiştim, başsavcı itiraz etse iyi olur diye. Ancak şimdiye kadar Başsavcı’dan böyle bir talep gelmedi. Bu yüzden şu anda en doğru olanı Feyzioğlu’nun önerisi. Tabi burada çözüm, yasa ve anayasa değişikliklerini gerektiriyor ve hükümetin bu konuda yeşil ışık yaktığı anlaşıldığı için Feyzioğlu’nun önerileri ile birlikte sonuç elde edilebileceğini düşünüyorum"

Haberin Devamı