Gazete Vatan Logo

Faiz haram diyen imam mahkemelik olur

Yeni TCK devleti daha sık sanık sandalyesine oturtacak. Kutsal mekanlarda siyaset yapılmasını da engellemiyor. İmam hükümeti eleştirirse, mesela 'faiz haram' derse suç. Ama överse bir şey yok...

Yeni Türk Ceza Kanunu'nu (TCK) yargının üç ayağıyla tartıştık. Şişli Basın Hakimi Metin Aydın, İstanbul Cumhuriyet Savcı Faruk Kurtoğlu ve son olarakünlü ceza avukatı ve Türk Ceza Kanunu Derneği üyesi Önder Öztürel. Öztürel'le yeni yeni TCK'yı masaya yatırdık. Yasaların yetersiz kalacağını ve mutlaka değişmesi gerektiğini belirten Öztürel, 'Ancak yeni yasaya birkaç gün sonra selamün aleyküm diyeceğiz. Artık eleştirmek için değil, nasıl yaparız da en iyi hale getiririz diye çalışmalıyız" diyor. İşte Öztürel'den yeni TCK uyarıları:

Ayrımcılık yapan, çevreyi kirleten devlet sanık olur
Yeni yasada 122. madde ayrımcılığı düzenliyor. Bu madde devleti de sanık haline getirir. Hizmetten yararlanmayı engelleyen fail devlet olur. Nasıl mı? Niye bir Rum devlet memuru olmasın? Rum bir Türk gibi memuriyet hizmetinde bulunamıyor. Türkler'e açık Rum'a kapalı. Niye bir Musevi gelip devlet okulunda öğretmen olmasın? Burada ayrımcılığı yapan devlet olur. Sonra çevreyi kirletme suçu. Kasıtlı ya da hatayla çevreyi kirletenler hakkında cezalar ağırlaştırıldı. Yatağan'da göz gözü görmüyor. Suçlu kim, tabii ki devlet. Kaçak villalar, Yatağan Termik Santrali, denizi kirleten Petkim. Yani vatandaştan önce devlet baba kendine bir çeki düzen versin. Devlet baba sanık sandalyesine oturur.

Aman cinayet işlemeyin cezası artık muebbet
Kesinlikle kimse kimseyi öldürmeye kalkmasın. Eskiden 24 seneden 30 seneye kadardı ceza, şimdi müebbet hapis cezasına dönüştürüldü. Eskiden 24 seneden açılan kapı şimdi müebbetle açılıyor. Cezası çok arttı, kimse kurtulurum sanmasın.

Trafik kazası artık suç oldu dikkat
Trafik kazalarında cezalar son derece ağırlaştırıldı. Vatandaşın trafikte çok dikkatli olması gerekiyor.

Yeni yasa sahtecileri yüreklendirebilir
Yeni TCK'da sahte gıda, ilaç, rakı için çok net hükümler yok. Biraz zorlayarak bir yerlere ulaşabiliyoruz ama net hükümler yok. Bu durum da özellikle son günlerde çokça duyduğumuz sahtecileri yürüklendirebilir.

İmam hükümeti eleştirirse suç, överse suç değil
İmam hükümeti eleştirirse mahkemelik olacak ama överse suç olmayacak. Bu kutsal mekanlarda siyaset yapılmasını kolaylaştıran bir madde aslında. Şimdi faiz Türkiye'de var ama hoca çıkıp 'faiz haramdır' diye vaaz ediyor. Bu durumda camii imamı mahkemelik olur. Ama hükümeti överse "aman bizim hükümet çok başarılı, çok iyi işler yapıyor" derse birşey yok.

Yanında çakıyla dolaşan hapse girer
Ateşli silah kavramı genişletildi ve cezası da ağırlaştırıldı. Çakı, bıçak da ateşli silah kapsamında değerlendiriliyor. Kimse bulundurmasın yanında. Cezası çok ağır olacak.

Basın nelere dikkat etmeli?
* Kimseye hortumcu demeyin

Kimseye 'hırsız, hortumcu' demeye hakkınız yok. Biz bile sanık diyemiyoruz, siz hemen sanık deyiveriyorsunuz. Dava açılıncaya kadar sanık değildir oysa. 'Hortumcu yerine "bankadaki parayı zimmetine geçirdiği ileri sürüldü" deyin.

* Özgürlüğün sınırını bilin
Her şeyi her şekliyle yazın ama başkasının da özgürlüğü olduğunu unutmayın. Haber yaparken inanılmaz özgür olmalısınız. Bir karikatürde kişi kedi oldu, kaplan oldu diye 2000'li yıllarda tazminat davası söz konusu olmamalı. Ama başkasının özgürlük alanına da girmeyeceksiniz. Suç işleme kastıyla hareket etmeyeceksiniz. Yargıç davayı irdelerken o suçu işleme kastıyla hareket edip etmediğinize bakacak. Eğer kastın varsa elbette cezanı çekeceksin. Özgürlüğün nerde bittiğini anlamalısınız.

* Haberde yorum yapmayın
Haber yorumlu olmaz. Gazeteyi haber için alırsın. Yorumu yöşe yazarları yapar. Okurum ve bazen katılırım, bazen katılmam. Ama ben gazeteyi haber için alırım. Duyumlarını yaz, yorumlarını değil. Mümkün olduğu kadar yorumdan uzak durun.

* Uygulamaları bekleyin
Uygulamayı bekleyeceksiniz. Savcılar, hakimler, Yargıtay nasıl bakıyor onu göreceğiz. Ancak kritik haberleri hukukçularla değerlendirmeniz gerekiyor. Yargıçlar ve savcıların büyük bölümü basın özgürlüğü konusunda terüddüte düşmeyecek kadar liberal insanlar. Arada elbette sızmalar olur, etki altına kalanlar olabilir. Hükümet aksayan kısımları düzeltir. Hiçbir iktidar basınla karşı karşıya kalmak istemez.

Haberin Devamı