Gazete Vatan Logo

Facia geliyorum demiş!

Facia geliyorum demiş!

Kayseri’de 21 kişinin yaşamını yitirdiği kazada sürücü ve otobüsteki teknik eksikliklerin büyük rol oynadığı ortaya çıktı.

KAYSERİ’nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında dün 21 kişinin yaşamını yitirdiği, 29 kişinin yaralandığı kazayla ilgili olarak bilirkişi heyeti kuruldu. Makine mühendisi, polis ve jandarma trafik görevlileri ile uzmanlardan oluşturulan bilirkişi heyeti rapor için otobüsü teknik incelemeye aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi’nden gelen iki uzman da hazırladıkları bilirkişi raporunu soruşturmayı yürüten savcılığa teslim etti. Kazayı soruşturan Başsavcı Süleyman Tanrıkulu, yaralı kurtulan şoför Ertuğrul Karasu’nun iyileştikten sonra ifadesinin alınacağını söylerken, ilk belirlemelere göre sürücünün bir dizi hata yaptığı ortaya çıktı.



105 kilometre hız!

- İstanbul’dan Muş’a giden otobüsün Kırşehir’de verdiği moladan sonra direksiyona Ertuğrul Karasu’nun geçtiği ve hız sınırı aşıp 105 kilometreye ulaştığı takograf incelemesinde ortaya çıktı.



- Yine takograf incelemesinde kaza sırasında otobüsün 80 kilometre olan hız limitini aşıp 90 kilometre hızla seyrettiği saptandı. Oysa yolun buzlu olduğu, kar yağışı ve tipiyle sis bulunan bölgede sürücünün daha dikkatli davranması gerekirdi.



Otobüsteki eksiklikler

- Otobüste de bazı teknik eksiklikler olduğuna ilişkin iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar arasında otobüsün ön lastiklerinin kış lastiği olmayıp ’dört mevsim’ olarak nitelenen lastikler olduğu, arka lastiklerinin kaplama olduğu yer aldı.



- Bir uzmanın arka kaplama lastiklerin, kış lastiği üzerine yazlık kaplama olduğuna ilişkin rapor verdiği, bunun üzerine ikinci uzmanın görevlendirildiği belirtildi.



- Bu arada lastikleri inceleyen uzmanın ön lastiklerdeki diş derinliğinin 3 santim olduğu, normalde 1 santim 6 milim altına düştüğünde kabak sayılacağını, ayrıca ön lastiklerin kış lastiği olması zorunluluğu bulunmadığı, şoförlerin direksiyonun daha rahat hareket etmesi için ’dört mevsim’ diye nitelenen lastikleri taktıklarını vurguladı.



Bebeğinden acı haber



Kayseri’deki feci kazada kucağındaki 1.5 aylık oğlu otobüsün ön camından dışarıya fırlayan 2 çocuk annesi Selcan Aydın, yaralı olarak kaldırıldığı özel hastanede, kendine geldikten sonra ilk olarak ”Bebeğim nerede?” diye sormuştu. Ölen 21 kişinin önceki gece yarısı tamamlanan otopsisinde kimlik belirleme çalışmaları sırasında Selcan Aydın’ın minik oğlu Yusuf’un cesedi yakınları tarafından teşhis edildi. Ancak, halen tedavisi devam eden Selcan Aydın’a oğlunun öldüğü söylenemedi. Minik Yusuf’un cenazesi, kazada kendisi de yaralanan ve tedavisinin ardından taburcu olan babası Asım Aydın tarafından dün gece yarısı alınarak, toprağa verilmek üzere Muş’a götürüldü.

Haberin Devamı