Gazete Vatan Logo

Erkeğe panik butonu!

Şiddet haberlerinde dün tersine bir gün yaşandı

Kadına şiddet’ haberlerine alıştığımız Türkiye’de dün tersine bir gün yaşandı. Adana’da ilk kez şiddet mağduru bir erkeğe ‘panik butonu’ verilirken Konya’da karısından şiddet gören Mehmet B.’ye can güvenliği olmadığı için polis koruması tahsis edildi.

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından pilot bölge olarak belirlenen 14 şehirde kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından, Türkiye’de ilk kez şiddet mağduru bir erkeğe ‘panik butonu’ verildi. Adana’da üniversitesi öğrencisi D.D., ablasının sevgilisinden şiddet gördüğü için ŞÖNİM’e başvurdu. Yapılan değerlendirmenin ardından Aile Mahkemesi’ne gönderilen D.D.’ye mahkeme hakimi ‘panik butonu’ verilmesini uygun buldu. Kararın ardından ŞÖNİM, Türkiye’de ilk kez şiddet mağduru bir erkeğe kendini koruması için buton vermiş oldu. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Türkiye’de kadına olduğu gibi erkeğe de şiddet uygulandığının az da olsa görüldüğünü söyledi. Devlet için şiddet mağdurunun cinsiyetinin önemli olmadığını belirten Vali Coş, “Adana’da bu kardeşimiz ve 6 kadına panik butonu verilmiştir. Şiddet toplumda önemli bir problem haline geldi. Şiddet sorunu çözmez. Vatandaşlarımızın eğitilmesi şart.”

Panik butonunun üzerinde bir düğme bulunuyor. Mağdur kişi, tehlike anında üzerinde ünlem işareti bulunan düğmeye basıyor. Bunun üzerine koordinatları belli olan uyarı, 24 saat takip edilen MOBESE merkezindeki haritaya yansıyor. Ardından emniyet ekipleri, en yakın birimdeki görevlileri mağdura yönlendiriyor. Mağdur, ekiplerce önce polis merkezine, buradaki işlemlerin ardından korunması için ŞÖNİM’e götürülüyor.

Eşinden dayak yiyen koca korumaya alındı

KONYA’da iddiaya göre askerden firar eden oğlunu polise şikayet eden 49 yaşındaki Mehmet B., eşi ve damadının hışmına uğradı. Mehmet B, eşi 60 yaşındaki Sıttı B. tarafından dövüldü, damadı 30 yaşındaki İsmail K., tarafından da bacağından bıçaklandı. Çevrede-kilerin yardımıyla hastaneye kaldırılan Mehmet B. ilk müdahalesinin ardından taburcu edildi. Mehmet B.’nin şikayeti üzerine eşi Sıttı B. ve damadı İsmail K. gözaltına alındı. Aynı gün Mehmet B. hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından ’geçici koruma’ kararı alındı.

Haberin Devamı