Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ın ofisinde flaş buluşma!

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yarın saat 15:00'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe'deki ofisinde görüşecek.

KÖŞKE ÇIKTI

Cumhurbaşkanı'nın günlük programında yer almayan bu sürpriz ziyaret merak uyandırdı.

Feyzioğlu'nun talebi üzerine gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Metin Feyzioğlu, İstanbul merkezli operasyon sonrasında yaşanan gerilimle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün devreye girmesi çağrısında bulunmuştu.

Feyzioğlu görüşme sonrası ne konuşulduğuna ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.

KRİTİK GÖRÜŞME ÖNCESİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Önerimiz suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af ya da şartlı salıverme değildir” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği toplantı salonun da basın toplantısı düzenledi. TBB Barolar Birliği Yönetim Kurul adına konuşan Feyzioğlu, “Önerimiz suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af ya da şartlı salıverme değildir” diye konuştu.

Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini belirten Fezvioğlu şöyle konuştu: “Hepimizin zihinleri karıştı. Yurttaşlarımız kendilerini hukuki güvenceden yoksun hissediyor. Her geçen gün adalete duyulan güven daha da azalıyor ve devletin temelleri sarsılıyor. Yargının adalet dağıtamadığı ve etki altında bulunduğu algısı topluma hakim oldu. Bu, mülkün temelsiz kalması demektir. Bu noktaya gelmemizin en önemli nedeni, devlet güvenlik mahkemeleriyle başlayan, özel görevli mahkemelerle sürdürülen ve terörle mücadele mahkemeleriyle varlığını inatla koruyan çift başlı ceza yargılaması sistemidir. Türk Silahlı Kuvvetlerine kumpas kurulduğuna dair iddialarla güvensizlik had safhaya ulaşmıştır. Söz konusu iddialar üzerine yine aynı mahkemelere verilen yeniden yargılama dilekçelerinin, sonuç doğurması pek mümkün görünmemektedir. Tam aksine, bütün bu iddialara karşın yargının çözüm üretememesi durumunda, toplumsal gerginlik ve tepkiler daha da artacak, milli birlik ve beraberliğimiz daha da zedelenecektir.”

"KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

Geçici çözümlerin, çözüm olmadığı artık anlaşılmak zorunda olduğunu ifade eden Fevzioğlu, “Sadece milletvekilleri veya sadece bazı davalar için çözüm arayışına girmek, toplumsal kutuplaşmayı ve gerginliği sona erdirmeyecektir” diye ifade etti.

Türkiye Barolar Birliği olarak, Avukatlık Kanunu’nun bize yüklediği “hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak” görevimiz çerçevesinde, Türkiye için acil çözüm önerileri millet ile paylaşmak istediğini kaydeden Fevzioğlu şöyle devam etti:

“Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir. Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. Yaşanan bu üzücü gelişmelerden olumlu sonuçlar çıkarmayı başaramazsak, devletimizin ve demokrasimizin gördüğü zarar, kalıcı hasara dönüşecektir. Diken battığı yerden çıkarılır. Toplumsal vicdan kanadığı yerden tedavi edilir. Ortak akla ulaşacağımıza ve bir büyük toplumsal kucaklaşmayı sağlayacağımıza inancım tamdır.”

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Feyzioğlu, yeniden yargılama yapılması gündemde olan Balyoz ve Ergenekon davaları için verilen mahkumiyet kararlarına yeniden yargılama zorunluluğu getirilmesini önerdi. Feyzioğlu’nun önerileri şöyle ifade etti:

"Tasnif halindeki özel yetkili mahkemeler kaldırılsın. Verdikleri mahkumiyet kararları bozulsun Özel yetkili mahkemelerin verilmiş kesinleşmiş mahuimiyet hükümlerine dair yeniden yargılama zorunluluğu kanunla getirilmeli.Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. Maddesi kaldırılmalı.Gerekçesiz mahkumiyet ve tutuklama kararları sebebiyle ödenen tazminatlar kusurlu bulunan hakimleri rücu edilmeli.Adli kolluk teşkilatı kurulmalı."

Feyzioğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı’na çözüm önerilerini sundunuz mu?" sorusu üzerine şunları dedi:

"Sayın Cumhurbaşkanımıza gittim, bir saatlik uzun bir görüşme yaptık. Sayın Cumhurbaşkanı görüşmemizle ilgili takdir buyururlarsa açıklama yapacaklardır. Ama ben sadece şunu söylemek için kendisinden izin aldım. Kendisinden size de ilettiğimizi kamuoyuna açıklayabilir miyim dedim. Sayın Gül de bu planı paylaşmamızı ve kendisinin de hukukçularına bu planı ve önerilerimizi değerlendireceğini söyledi. Kendileri gerekli görürlerse de açıklama yapacaklarını ifade ettiler. Bu krizden bu gerginlikten onurlu bir şekilde başımız dik şekilde çıkmayı hedefliyoruz. Yasama organı dikeni battığı yerden çıkarması, doğruyu yanlıştan, haklıyı haksızdan ayırmasını, bütün milletin yargıya tekrar güvenmesinin tesis edilmesini talep ediyoruz. Aksi halde yargıya güven duygusu tesis edilmeyecektir."

Haberin Devamı