Gazete Vatan Logo

Emniyet'ten flaş açıklama!

Ünlü avukatlara şafak baskını!

Emniyet'ten flaş açıklama!

İstanbul’da son altı ayda emniyet güçlerine yönelik sekiz silahlı-bombalı saldırı düzenleyen terör örgütü DHKP-C’ye dev bir operasyon düzenlendi. 19 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda 15’i ünlü davalara bakan avukat olmak üzere 97 kişi gözaltına alındı.

2005 yılında İstanbul ve Avrupa’da yapılan dev operasyonun ardından dün yapılan operasyon DHKP-C’ye büyük darbe vurdu. Son altı ayda emniyet güçlerine 8 silahlı-bombalı saldırı gerçekleştiren terör örgütü DHKP-C’nin Yunanistan’daki istihbarat yetkilileriyle protokol imzaladığı da ortaya çıkmıştı.

Emniyetten flaş açıklama

Uzun süren hazırlığın ardından dün sabah düğmeye basıldı. İstanbul merkezli 19 ilde şafak vakti baskınlar yapıldı. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya ve Muğla’nın da aralarında olduğu illerde yapılan operasyonlarda 97 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 75’i İstanbul’da gözaltına alındı.

Emniyetten flaş açıklama

Gizli bölmeye saklandı

Savcıların bizzat olay yerinde takip ettiği operasyon örgütün yönetici kadrosu ve avukat kanadına yapıldığı iddia edildi. Operasyonların iki önemli adresi Çağdaş hukukçular Derneği ile Halkın Hukuk Bürosu oldu. Halkın Hukuk Bürosu’nda yapılan aramalarda örgütün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen Kamile Kayır, saklandığı gizli bölmede yakalandı. Özel Harekat polislerinin desteğiyle TAYAD, Gençlik Federasyonu, İdil Kültür Merkezi ve Yürüyüş Dergisi’nde de aramalar yapıldı.

Örgütün kozmik odaları

Baskın düzenlenen 20 adreste arama yapılan bazı yerlerdeki özel kapı ve düzenekler polisin içeriye altı saatte girmesine neden oldu. Gençlik Federasyonu ve İdil Kültür Merkezi’ndeki bazı odalara 10 çelik kapının kırılmasından sonra ulaşılabildi. Vinç ve balyozlarla hedef merkezlere giren polis burada çok sayıda dijital ve yazılı belge ele geçirdi. Şüphelilerin bazı dökümanları yakarak imha etmeye çalıştığı öğrenildi. Çağdaş Hukukçular Derneği’nde yapılan baskında ise Yönetim Kurulu Üyesi ve sekreteri avukat Güçlü Sevimli, avukatlar Taylan Tanay, Güray Dağ, Gülvin Aydın, Ebru Timtik, Barkın Timtik, Naciye Demir ‘in de aralarında bulunduğu 15 avukat gözaltına alındı.



Başkan yurt dışındaydı

Hakkında yakalama kararı olan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise kısa süre önce bir seminere katılmak amacıyla Lübnan’a gittiği için gözaltına alınamadı. Kozağaçlı, en kısa sürede Türkiye’ye döneceğini belirtirken, kendisi gibi avukat olan eşi, ÇHD Ankara Şube Başkanı Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı gözaltına alındı.

Avukatlar tehdit ediliyormuş

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının tehdit altında oldukları öğrenildi. Büroya üye olup ayrılmak isteyen avukatların örgüt tarafından tehdit edildiği de iddia edildi. İstanbul’da polise yönelik saldırılara katılan ve üç polisi şehit eden militanların Gençlik Federasyonu’nda eğitim aldıkları da tespit edildi.

‘Suikast hazırlığı’ iddiası

Operasyonun İzmir ayağında gözaltına alınanlar arasında iki öğretmen, belediye park ve bahçeler işçisi ile üniversite öğrencilerinin bulunduğu öğrenildi. Şüphelilerin, kentteki üst düzey kamu görevlileri ile polis ve askerlere yönelik suikast hazırlığında oldukları öne sürüldü. Şüphelilerin ayrıca, bombalı saldırı için bazı semtlerdeki polis merkezlerinin yakınlarında keşif yaptıkları, bu sırada da polislerce görüntülendikleri ortaya çıktı.

Şifreli mesajlar Özgürlükler Derneği, Ege Gençlik Derneği, Temel Halklar Derneği ve Devrimci Alevi Komiteleri’nde yapılan aramalar sırasında, gizli bölmelerde çok sayıda flash belleklerin yanı sıra şifreli notların da ele geçirildiği öğrenildi.

Tweet attı gözaltına alındı

Efkan Bolaç bu tweet'i attıktan 20 dakika sonra gözaltına alındı.




600 polis katıldı

Altı yüz polisin katıldığı helikopter destekli operasyon sabah saat 04.00’te başladı. Şafakla beraber operasyona başlayan polislere, helikopterler de destek verdi.

Grup Yorum’un bazı üyeleri de gözaltında

Operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında, Grup Yorum üyesi olduğu iddia edilen 10 kişinin de bulunduğu öğrenildi.

Festus Okey ve Engin Çeber’in avukatı da var

İstanbul polisinin DHKP-C örgütüne yönelik düzenlediği baskınla gözaltına alınan avukatlar arasında, Türkiye’nin önemli davalarına bakan isimler de bulunuyor. İşte o davalardan bazıları: Beyoğlu Polis Merkezi ’nde polis kurşunuyla hayatını kaybeden Nijeryalı Festus Okey, karakolda ve Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber, 19 Aralık 2000’deki hayata dönüş operasyonuyla ilgili Bayrampaşa ve Ümraniye davaları, polis kurşunuyla felç olan Ferhat Gerçek, KKTC ’de gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden er Uğur Kantar.



‘Polis imdat’ hattını kuran ekip

Göz altına alınan isimler arasında bulunan Taylan Tanay ve Efkan Bolaç, İstanbul Barosu ile birlikte ‘Alo Polis İmdat ’ hattını kurdu. Çağdaş Hukukçular Derneği ’nden Avukat Tanay, proje için “Amaç polis şiddetini önlemek. Hattımızın numarası ‘444 155 9’. 155 ’i hatırlatsın istedik” demişti.

Okmeydanı karıştı

Operasyonlar İstanbul Okmeydanı’nda da protesto edildi. Eylem sırasında yüzleri maskeli bir grup, yola taş ve çöpleri atarak gösteri yaptı.Polisi ve polis araçlarını taşlayan grup üyeleri ara sokaklara kaçtı. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) aracıyla göstericileri gazlı su sıkılarak dağıtıldı. Grup üyeleri sıkılan gazlı su ve biber gazında etkilenmemek için ara sokaklara kaçarak izlerini kaybettirdi. Vatandaşlar yüzlerini kapatarak gazdan kurtulmaya çalıştı.

Emniyetten flaş 'avukat' açıklaması!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü , İstanbul'da bugün sabaha karşı düzenlenen ve çok sayıda avukatın da gözaltına alındığı operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı

Açıklamada operasyonun İstanbul genelinde 6 silahlı-bombalı saldırı eylemi gerçekleştiren, 3 polisi şehit eden 7 polisin ve 6 vatandaşın yaralanmasının ardından başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada şüphelilerin ayrıca "ülkemizin kozmik bilgilerini şifreli metinler halinde kodlayarak raporladıkları, başka ülkeler lehine ajan faaliyeti yürütmek için gizli haberleşme merkezleri oluşturdukları tespit edilmiştir" denildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün resmi web sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi :

Son zamanlarda İstanbul genelinde (6) silahlı-bombalı saldırı eylemi gerçekleştiren, (3) Polisi şehit eden, (7) Polisin ve (6) vatandaşımızın yaralanmasına sebep olan, geçmişten günümüze benzer çok sayıda eylem gerçekleştiren taşeron sol bir terör örgütüne yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında operasyon başlatılmıştır.

18 Ocak 2013 günü ilimizin 19 ilçesinde ve 7 ayrı ilde eşzamanlı yapılan operasyonda, terör örgütünün yönetici kadrosu, avukat yapılanması ve mahalli alan yapılanmalarına yönelik 55 ayrı adreste mahkeme kararlarıyla aramalar yapılmıştır.

AJAN FAALİYETİ

Legal görünüm altındaki dernek/kültür merkezi/dergi bürolarında çelik kapılarla (11 çelik kapıdan geçilerek) korunaklı hale getirdikleri yerlerde, Yurtdışında bulunan örgüt elebaşlarına ülkemizin kozmik bilgilerini şifreli metinler halinde kodlayarak raporladıkları, başka ülkeler lehine ajan faaliyeti yürütmek için gizli haberleşme merkezleri oluşturdukları tespit edilmiştir.
Bazı basın yayın organlarında "avukatların, mesleki faaliyetleri ve baktıkları davalar nedeniyle gözaltına alındıkları" iddia edilmektedir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları ve Cumhuriyet Savcılarının nezaretinde titizlikle yürütülen soruşturmada, şahıslar "terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği" şüphesiyle gözaltına alınmıştır.

Operasyon sırasında yurtdışı ve yurtiçi gizli haberleşmelerine ait kriptolu doküman ve dijital delillerin yakılmak ve kırılmak suretiyle yok edilmeye çalışıldığı görülmüştür.

Arama yapılan adreslerde;

-1 adet 9 mm çapında Rus yapımı Makarov marka tabanca,
-1 adet Kurusıkı tabanca,
- Molotof yapımında kullanılan çok miktarda malzeme,
-Çok miktarda yakılmaya çalışılmış harddisk, flashdisk ve yazılı dokümanlar ile örgütsel dijital malzemeler ele geçirilmiştir.
-Operasyon kapsamında İstanbul ilinde 68 şüpheli gözaltına alınmıştır.

Haberin Devamı