Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

2017 yılının son ehliyet sınavı yapılacak. Sınavda başarılı olanlar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar stajyer ehliyet almaya hak kazanacak. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Stajyer ehliyet nedir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl beş defa düzenlenir. Bu yıl sonuncusu düzenlenecek olan sınav, 23 Aralık Cumartesi günü yani yarın yapılacak. Ehliyet sınav sonuçları, 4 Ocak 2018 tarihinde ilan edilecek. Sınavdan en az 70 puan alan adaylar, direksiyon sınavına girebilecek.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVI NASIL YAPILIR?

Ehliyet sınavında adaylara dört farklı dersten toplam 50 soru sorulur. Adayların sınavdan başarıyla geçebilmesi için en az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puana ulaşması gerekir. Sınavda adaylara; trafik ve çevre dersinden 23 soru, ilk yardım dersinden 12 soru, araç tekniği dersinden 9 soru ve trafik adabı dersinden de 6 soru sorulur.

Sınavda dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürmez. 23 Aralık’ta yapılacak olan ehliyet sınavının sonuçları, 4 Ocak’ta açıklanacak. Adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden T.C. kimlik numaralarıyla sınav sonuçlarını sorgulayabilecekler.

Haberin Devamı

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Ehliyet sınavında en az 70 puan alanlar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak, atacın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sorulara yeterli cevaplar veremeyenler başarısız sayılırlar. Sürüş aşamasına geçildiğinde, adayın aynaları kontrol etmesinden emniyet kemerini takmasına direksiyon hakimiyetini sağlamasından hız kurallarına uymasına kadar pek çok noktaya dikkat edilir ve puan verilir. ADayın sürüş esnasında yapacağı her hata puanının düşmesine neden olur.

Sınavda adayın aracı düzgün şekilde hareket ettirmesi, dönüş kurallarına uyması, emniyet kemerini takması gibi durumlar artı puan getirir. Adayın hız kurallarını ihlal etmesi, araç ile geri geri gidememesi gibi durumlar da puanının düşmesine neden olur.

Direksiyon sınavının süresi ortalama olarak 35 dakikadır. Her adayın sınavından sonra, 5 dakika ara verilir. Sınavın sonuçları da sınav komisyonu tarafından genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır ve adaylara ilan edilir.

Haberin Devamı

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Direksiyon sınavını geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet için verilen süre,2 yıldır. Adayların bu süreçte başarılı olabilmesi için, 75 ceza puanına ulaşmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşanların ehliyetlerine el konulur. Ehliyeti alınanlar, psikoteknik teste girerler. Test sonucunda ehliyet alınabilmesi için, sürücü kursuna kayıt olunarak yeniden sınava girilmesi gerekir.