Gazete Vatan Logo

Egr Valfi Nedir, Ne İşe Yarar? Egr Valfi Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir arabanın en önemli unsurlarından biri egzoz sistemidir. Egzoz sistemi emisyonları ve çevresel zararı azaltmada hayati bir rol oynayan çeşitli parçalar içermektedir. Tüm araçlarda egzoz sistemi bulunur ve EGR valfleri de bu unsurlardan biridir.

Egr Valfi Nedir, Ne İşe Yarar? Egr Valfi Temizliği Nasıl Yapılır?

EGR Valfi Nedir, Ne İşe Yarar? 

EGR valfi, aracınızın emisyon sisteminin bir parçasıdır ve egzoz ve motorla birlikte çalışır. EGR valfi daha yüksek motor verimliliği, daha düşük yakıt tüketimi ve daha düşük NOx (Nitrojen oksit) emisyonları için hassas bir şekilde ölçülmüş miktarlarda egzoz gazının motor giriş sistemine yeniden sirküle edilmesinden sorumludur.

Böylelikle egzozdaki yanmamış yakıt miktarı azalır bu da zararlı kirleticileri azaltır ve yakıt ekonomisini artırır. EGR valfinin piyasaya sürülmesi, yanmalı motorlardan kaynaklanan kirliliği azaltmıştır ve artık, partikül filtreleri ve AdBlue katkı maddesinin eklenmesi gibi, yanmalı motorlu araçlardan kaynaklanan kirliliği giderek azaltan bir dizi unsurun parçasıdır.

Amaç, otomobil dünyasında fosil yakıtların kullanımına bağlı, insanlara ve çevreye zararlı olan kirletici partiküllerin emisyonunu önemli ölçüde azaltmaktır.

EGR Valfi Temizliği Nasıl Yapılır?

EGR (Egzoz Gazı Devridaim) valfi, egzoz gazlarının akışını onları ikinci kez yakmak ve soğutmak için girişe akmalarına izin verecek şekilde açarak düzenler. Egzoz gazı sıcaklığı düşürülerek NOx emisyonları azaltılır. Ancak aracın kullanımına bağlı olarak ve zamanla tıkanır ve çalışma düzensizleşir.

Haberin Devamı

Egzoz gazı devridaimi, kalamin kalıntılarının valfte birikmesine ve arızalara neden olan girişe neden olur. EGR valfi kirlenmesi, araç sıklıkla şehir içinde ve rölanti trafiğinde kullanıldığında en hızlı şekilde gerçekleşir.

Trafik ışıkları, yavaşlamalar ve trafik sıkışıklıkları, vananın açılmasını veya kapanmasını eninde sonunda önleyecek olan kirlenmeyi hızlandırır. Artık egzoz dumanlarının akışını kontrol etmeyecektir.

Bu durumda EGR Valfi temizliğinin yapılması gerekmektedir. EGR valfi temizliği adım adım aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.

Motoru rölantide çalıştırarak ısıtın.

EGR valfine temizleyiciyi sıkmak için ulaşım noktası tayin edin.

EGR valf temizleyicisini yavaşça EGR Valfine püskürtün. Nasıl püskürteceğiniz hakkında bilginiz yoksa temizleyicinin kullanım talimatındaki yönergeleri takip edin.

Haberin Devamı

EGR valfi temizlenirken aracınızın gazına asla dokunmayın. Bu EGR Valfinin devre dışı kalmasına neden olacaktır.

Aracı tekrar çalıştırmak için uygulamanın bitmesini bekleyin.

EGR Valfi temizleme işlemi ortalama 40-45 dakika arasında süren bir işlemdir. EGR valfi kirlendiğinde yapılan bu işlemin sonuçları genelde beklendiği gibi olmaktadır. Ancak tam teşekküllü bir temizlik için EGR valfinin yerinden sökülüp temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlemin de araç servisi tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.