Gazete Vatan Logo

Ege ve Marmara sallandı!

Türkiye'nin batı bölgesi saat 16.16'da meydana gelen 6.2 büyüklüğünde depremle sarsıldı.

Ege ve Marmara sallandı!

EGE Denizi’nin kuzeyindeki Saros Körfezi açıklarında meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğünde deprem, Türkiye’nin batısını salladı. Çanakkale, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Ege ve Marmara’daki birçok merkezde hissedilen ve paniğe neden olan depremde, can ve mal kaybı yaşanmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rastathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre, bugün saat 16.16’da merkez üssü Ege Denizi’nin kuzeyi olan yerin 8.4 kilometre derinliğinde 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çanakkale’nin 80-100 kilometre açıklarında Bozcaada’ya 18 kilometre uzaklıkta meydana gelen bu depremin büyüklüğünü bazı yabancı kaynaklar ise 5.7 olarak açıkladı.
Ege ve Marmara sallandı
ÇOK GÜÇLÜ HİSSEDİLDİ

Deprem, Çanakkale’den İzmir’e kadar kıyı kesimindeki tüm merkezlerde çok güçlü olarak hissedildi. Çanakkale’de vatandaşlar sarsıntının ardından ev ve işyerlerini terkederek sokaklara ve açık alanlara çıktı. Polis ve sağlık ektipleri, telsiz anonsları ile tüm birimlerle irtibata geçip, herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını tespite çalıştı.
Ege ve Marmara sallandıDeprem ayrıca Balıkesir, Edirne, İstanbul, Bursa ve Kocaeli’de de hissedildi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Saros Körfezi odaklı bir orta şiddetli deprem oldu. Bize intikal eden hasar, can, mal kaybı yok. Depremi çok güçlü şekilde hissettik. Depreme hassas bir bölgedeyiz. Gerekli tüm tedbirleri alıyoruz, ona göre hazırlanıyoruz" dedi.
Ege ve Marmara sallandı
TELEFONLAR KİLİTLENDİ

Uzun süren depremde ilk anlardaki panik, ilerleyen dakikalarda yerini sakinliğe bıraktı. Bu arada telefon ve internet haberleşmesinde yoğunluk nedeniyle sıkıntı yaşandı.

İzmir’de güçlü hissedilen deprem, kısa süreli korkuya neden oldu. Birçok kişi, korkuyla ev ve işyerlerinden dışarı fırladı.


TRAKYA DA SALLANDI

Ege Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da da hissedildi. Paniğe neden olan depremde, ilk belirlemelere göre yaralanma veya maddi hasar meydana gelmedi. Vatandaşlar, bulundukları binalardan dışarıya çıktı. Deprem Trakya’da en çok, Saros Körfezi kıyısındaki Edirne’nin Enez İlçesi’nde hissedildi. Enez Kaymakamı Fatih Baysal, depremi güçlü hissettiklerini belirterek, "Kısa süreli panik yaşandığı. Şu ana kadar herhangi bir yaralanma veya hasar bilgisi bize ulaşmadı. Köylerle de irtibat halindeyiz" dedi.


BURSA’DA DA HİSSEDİLDİ

Ege Denizi’nde meydana gelen deprem Bursa, Yalova ve Balıkesir’de de hissedildi.

20 saniye sürdüğü belirtilen sarsıntı nedeniyle Gemlik ve Mudanya’da vatandaşlar sokağa çıktı. Alınan bilgilere göre Bursa ve Yalova’da hasar meydana gelmedi.

KOCAELİ’DE KORKU

Saroz Körfezi açıklarındaki deprem, 17 Ağustos 1999’daki büyük acıyı yaşamış olan Kocaeli bölgesinde de hissedildi. Deprem Kocaeli’de daha çok binaların üst katlarında hissedildi. Yüksek binalarda oturanlar sallantı ile birlikte korkuyla dışarı kaçışırken, binaların alt katlarında olanlar ise depremi hissetmediklerini, üst katlarda oturanlardan öğrendiklerini söyledi. Kocaelililer, depremin merkez üssünün Saroz Körfezi olmasının belirlenmesiyle rahatlayarak yeniden evlerine girdi.

23 ARTÇI SARSINTI OLDU

Ege Denizi’ndeki 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından küçük çaplı 23 sarsıntı daha kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, Ege Denizi’nde, Bozcaada’nın 50 kilometre açıklarında, saat 16.16’da, 6.2 büyüklüğünde orta şiddette depremin ardından küçük çaplı artçı depremler kayda geçti.

Depremin olduğu saat 16.16 ila 18.43 arasında, büyüklükleri 2,8 ila 3,8 arasında değişen toplam 23 deprem meydana geldi.

57 SARSINTI DAHA KAYDEDİLDİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre saat 01.10 itibari ile Ege Denizi, Saros Körfezi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 2.3 ile 3.8 arasında değişen 57 artçı sarsıntı kaydedildi.

AFAD: BÖLGEDEKİ SON 50 YILIN EN BÜYÜK DEPREMİ

Ege Denizi’nde saat 16.16’da Saros Körfezi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası AFAD’dan yapılan açıklamada depremin hissedildiği yerlerde herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtildi. Açıklamada ayrıca 6.2’lik depremin o bölgedeki, son 50 yılın en büyük depremi olduğu ifade edildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) bugün meydana gelen 6.2’lik depremle ilgili yapılan açıklamada, sarsıntı nedeniyle herhangi can ve mal kaybı yaşanmadığı bildirilirken şöyle denildi: ’8 Ocak 2013 Salı günü saat 16.16’da Ege Denizi Çanakkale açıklarında deprem meydana gelmiştir. AFAD Başkanlığı Ulusal Deprem Gözlem İstasyonlarından alınan verilere göre depremin derinliği 17,81 km ve büyüklüğü 6.2 MI olarak tespit edilmiştir.

Deprem başta Çanakkale ve İzmir olmak üzere tüm Ege ve Marmara Bölgelerinde hissedilmiş olup herhangi bir can ve mal kaybına neden olmamıştır. Söz konusu depremin ardından ilk yarım saat içinde büyüklükleri 3.3 ve 3.8 arasında değişen 15 artçı deprem gerçekleşmiştir. Deprem dış merkezine en yakın olan Bozcaada istasyonunda en yüksek ivme değeri K-G (Kuzey-Güney) yönünde 35 gal olarak ölçülmüştür.’

Depremin 1953 yılında meydana gelen Yenice-Gönen’de meydana gelen 7.3’lük depremden bu yana bölgedeki en büyük sarsıntı olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: ’Meydana gelen depremin bölgenin Kuzey Anadolu Fay Sisteminin Ege Denizi içerisindeki devamı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Son yüzyıl içerisinde bölgede gerçekleşen deprem aktiviteleri; 1912 yılında büyüklükleri 7.2, 6.3, ve 6.8 olan Şarköy Mürefte Depremleri, 1953 yılında büyüklüğü 7.2 olan Yenice-Gönen Depremi, 1972 yılında büyüklüğü 5.0 olan Ezine Depremi, 1975 yılında büyüklüğü 5.5 olan Gelibolu Depremi, 1983 yılında büyüklüğü 5.5 olan Biga Depremi ve 29 Aralık 2008’de büyüklüğü 5.1 olan Gökçeada’nın kuzeydoğusunda meydana gelen depremdir. Başbakanlık AFAD Başkanlığı tarafından bölgedeki deprem aktivitesi 7 gün 24 saat takip edilmektedir.’

Haberin Devamı