Gazete Vatan Logo

Edep İle İlgili Sözler! Edep İle Alakalı Kısa, Uzun, En Güzel Cümleler...

İnsanın ağırbaşlı ve ölçülü davranmasına edep denir. Arapça kökenli bir sözcük olan edep, haya, utanç ve hicap kelimeleriyle ile anlamlıdır. Mevlana Celaleddin Rumi'nin "Edep Yahu!" sözü, hem yaşadığı dönemde hem de günümüzde en çok alıntı yapılan sözlerden biridir. Bu sözle, insanın aciz bir kul olduğu ve kendine çekidüzen vermesi gerektiği bildirilir. 

Edep İle İlgili Sözler! Edep İle Alakalı Kısa, Uzun, En Güzel Cümleler...

Edep İle İlgili Sözler

1- Edep süslerin en güzelidir. 

Bu cümlede süs kelimesi mecazi anlamda kullanılmıştır. Bir insanın karakterini aldığı terbiye ve edebi belirler. Eğer edepsizse taşkın davranışlarıyla, kabalıklarıyla anılır. Eğer edepli ise yüksek ahlakıyla anılır. Bu da onun süsü olur. 

 2- "Kabiliyet dad-u haktır her kula olmaz nasip 

Sad hezar terbiye etsen de bi-edep olmaz edip" 

Kimin tarafından yazıldığı belli olmayan bu beyitte, edep yeteneklerin en yücesi olarak tanımlanmış ve kişiye Allah tarafından bahşedildiğinden bahsedilmiştir. Şaire göre, insanın mayasında edep yoksa bin kere de terbiye etsen o kişi uslanmaz ve edepsizce davranmaya devam eder. Ama şayet kişinin özü temizse ve mayasında edep varsa, ona yapılacak bir uyarı bile aynı hataları tekrarlamasına mani olur. 

3- Edebi kimden öğrendin? 

Edepsizden. 

Bu diyalog 11. yüzyılda Keykavus tarafından kaleme alınan Kabusname adlı kitapta geçer. İnsan, bazen iyi ve doğru olanı, yanlış ve kötü olandan öğrenir. Örneğin çalışkanlığın ne kadar önemli olduğunu tembel insanlardan, dürüstlüğün en büyük erdemlerden biri olduğunu yalancılardan öğrenebiliriz. Yine aynı şekilde edepsizleri gözlemleyerek ve onların yaptığı hataları yapmayarak edepli olmak mümkündür. 

Haberin Devamı

Edep İle Alakalı Kısa, Uzun, En Güzel Cümleler 

1- Edep kitaptan okuyarak değil kalpten hissedilerek öğrenilir. 

Edep, fedakarlık ve yardımseverlik gibi erdemler, soyut kavramlardır. Diğer tüm soyut kavramlar gibi okuyarak değil hissedilerek öğrenilir. 

2- Ne söylesen nafile, ne yapsan beyhudedir, edebi elden gidene. 

Edep, tüm faziletleri kapsayan geniş bir kavramdır. Bir insan dürüstse, yardımseverse, özü sözü birse edepli olarak tanımlanır. Bu nedenle toplumda "edepsiz" olarak nitelendirilen kişiler bu erdemlerin tamamından yoksundur. O yüzden edebi elden giden kişilerin toplum tarafından yadırganır ve dışlanır. 

3- Kadını güzel gösteren makyajı değil edebidir. 

Bu sözün farklı versiyonları da sosyal medyada sıklıkla paylaşılmaktadır. Bu sözle, önemli olan dış güzellik değil iç güzellik olduğu vurgulanır. 

Haberin Devamı

4- Edepli edepsizlik etmemek için susar, edepsiz, edepsiz olduğu için "ben susturdum" der. 

 "Terbiyem müsaade etmiyor." cümlesi, çok sık kullanılan deyimlerden biridir. Bazen karşı tarafın seviyesine inmemek ve onun gibi çirkin ifadeler kullanmamak için susarız. Ancak bu suskunluk, edepsizlerin böbürlenmelerine sebep olur. Oysaki bazen tartışmalarda karşı tarafa hak verildiği için değil, meseleyi uzatmamak için susulur. Çünkü ahlaklı olmak bunu gerektirir. 

5- Üç şeyi satın alamazsın: Akıl, aşk ve edep. 

Çünkü edepli olmak, maddiyatla ilgili bir kavram değildir.