Gazete Vatan Logo

Ebola ay sonunda Avrupa’da!

Bilim insanları ilk tespit edildiği günden bu yana 3 binden fazla insanın ölümüne yol açan Ebola virüsünün 24 Ekim’e kadar Avrupa’ya sıçrayacağını öne sürüyor

İngiliz haber ajansı Reuters Aralık 2013’te tespit edilen Ebola virüsünün, bu ay sonunda Avrupa’ya sıçrayacağı uyarısında bulundu. İlk tespit edildiği tarihten bu yana üç binden fazla insanın yaşamını yitirmesine yol açan Ebola virüsünün Fransa’ya sıçrama ihtimalinin yüzde 75, İngiltere’de görülme ihtimalinin ise yüzde 50 olduğu belirtildi. Reuters’a göre, virüsün yayılma davranışını ve havayolu trafiği bilgilerini inceleyen bilim insanları, söz konusu ihtimallerin 24 Ekim’e kadar gerçekleşebileceği öngörüsünde bulundu. Virüsten en çok etkilenen bölgelere yapılacak ulaşımın yüzde 80 oranında kısıtlanması durumunda ise bu ihtimaller Fransa için yüzde 25, İngiltere için yüzde 15 olarak belirtildi. Batı Afrika’da ortaya çıktığı Mart ayından bu yana 3 bin 400 kişinin ölümüne neden olan Ebola virüsü oldukça hızlı bir şekilde yayılmaya başlayarak yedi binden fazla insanı etkiledi. Hastalık Nijerya ve Senegal’in ardından ABD’de de görüldü.

En riskli Fransa

Birçok ülke tarafından Ebola virüsünün en çok etkilediği bölgeye uçuşlar askıya alındı. Fransa, uzmanlar tarafından Ebola virüsünden en çok etkilenmesi beklenen ülke olarak gösteriliyor. Çünkü, hastalığın sık görüldüğü Gine, Sierra Leone ve Liberya gibi Fransızca konuşan ülkelerden ülkeye ciddi bir trafik akışı yaşanıyor. İngiltere de, dünyada trafiğinin en yoğun olduğu ülkelerden biri olarak virüsün yayılma riskini taşıyor. Bilim insanlarına göre, Belçika’da virüsün görülme ihtimali yüzde 40, İspanya ve İsviçre’de ise yüzde 14.

Haberin Devamı

Türkiye’de de daha önce Nijerya ve Nairobi’den İstanbul’a gelen iki yolcuda Ebola şüphesine rastlanmıştı.

1 Türk öldü

İşçi olarak çalıştığı Uganda’dan memleketi Osmaniye’ye gelen İlhami Koska da aynı şüpheyle tedavi altına alınmıştı. Ege denizindeki bir gemide fenalaşan ve Ebola karantinası uygulanan 28 yaşındaki Yavuz Durmuş ise Çanakkale’de yaşamını yitirmişti.

Evsizin durumu kritik

ABD’nin ilk Ebola hastası olarak kayıtlara giren vatandaşı Thomas Eric Duncan’ın durumunun hala kritik olduğu belirtiliyor. Liberya’da serbest kameraman olarak çalışan ve Dallas’a gitmesinin ardından hastalık belirtileri gösteren Duncan’ın temas kurduğu 48 kişi ise hala gözetim altında tutuluyor. Ülkenin bir diğer Ebola şüphesiyle bakıma alınan hastası ise Michael Lively isimli evsiz bir adam oldu. Yolda bulunan ve çevredeki vatandaşlar tarafından müdahale edilen Lively, Ebola’ya karşı korunmasız bir ambulansla hastaneye götürüldü. Herhangi bir deneysel ilaç ya da özel bir bakım görmeyen Lively, yalnızca destekleyici bakım gördü.

Haberin Devamı