Gazete Vatan Logo

E Devlet giriş nasıl yapılır?

Günümüz teknolojisinin geldiği son durum, devlet işlerinin dahi internet üzerinden tek tıkla, hızlı, güvenli ve kolay yoldan hallolabileceği fırsatlarını yarattı. Vatandaşlara verilen devlet hizmetlerinin eskisi gibi kurum ve kuruluşlara giderek, uzun zaman sonraya kalmasına izin vermemek için oluşturulan e-devlet hizmetleri de bu kolaylıkların en başında geliyor.

E Devlet giriş nasıl yapılır?

Elektronik ortamda devlet hizmetlerinin vatandaşlara sunulmasını sağlayan bir sistemdir. E-devlet sistemi sayesinde vatandaşlar ihtiyacı olan tüm devlet hizmetlerini en kolay yoldan, son derece güvenli ve hızlı olarak gerçekleştirebilir. Klasik devlet hizmetlerinin modern yaşamın hızına yetişemediğinin anlaşılmasıyla elektronik ortamda internet hizmetleri birçok kurum, kuruluş ve sektöre entegre edilmeye başlandı. E-devlet de bu sürecin devlet eli oldu. Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan sektör şirketlerinin, kurum ve kuruluşların, en önemlisi devletin birçok avantaj yakaladığı aşikardır. E-devlet temel kuruluş amacı, hizmetlere kolayca erişim sağlanmasıdır.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET İLE HANGİ AVANTAJLAR YAKALANMAKTADIR?

E-devlet sisteminin ülkemiz vatandaşları ve devlet arasında artık oturmuş bir sistem olması geçmiş senelere göre birçok farklılık yarattı. Öncelikle bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi sayesinde elektronik ortamda yapılan birçok değişiklik ile vatandaş ve devlet arasındaki uzaklık azaltılmış, iletişim genişletilmiş oldu. Devletin kamuya sağladığı hizmetlerden vatandaşın daha iyi haberdar olması sağlandı çünkü e-devlet hizmeti ile birlikte devlet şeffaflaşmış oldu. Küreselleşen dünyada her şey hız demektir. Devletin bu hıza ayak uydurabilmesi demek hem ülke içi hem de uluslararası alanda açığı kapatması demektir.

E-devlet sistemiyle birlikte kurum ve kuruluşlarda yüzyüze hizmet verilirken kaybedilen zamandan da, maliyetten de tasarruf edilecektir. Birseysel katılımın artması, hayat kalitesinin artması, bireyin devletle birebir iletişime geçip kendini devlette var hissetmesi demektir. Devlet, elektronik ortamda hizmet vermeye geçerken öncelikle hizmet mekanizmasını oluşturdu. Kullanıcıların sistemi kolayca kullanabilmesini sağlayan bir sistem geliştirdi. Daha sonra vatandaşların bu sisteme uyumu için sosyolojik çalışmalar yaptı. Bu sistem için hukuksal ve teknolojik altyapıyı da sağladı. Hizmet altyapısının ve hizmet mekanizmasının oluşturulmasının ardından güvenlik ve gizlilik konularının, vatandaşların kendini güvende hissedeceği hale getirme çalışması yapıldı. Vatandaşların devletle olan ilişkisindeki bilgileri devlet ve birey arasında kalmalı.

E-DEVLET KAPISI HANGİ HİZMETLERİ SAĞAR?

E-devlet, vatandaşlara kamu kurumlarınca sunulan pek çok hizmeti sunar ve vatandaşlar kamu hizmetlerini direkt kamu kurumlarına gitmeden, resmi sitelerden sağlayabilmektedir. E-devlet sistemi üzerinden birçok devlet hizmetini sağlayabilirsiniz. Peki e-devlet sistemi içinde hangi hizmetleri sağlayabiliriz? Hangi bakanlıklar e-devlet sistemi üzerinde elektronik hizmet vermektedir?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, e-devlet hizmeti vermektedir. Vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üzerinde gelir testi sonuçlarını sorgulayabilir, sosyal yardım bilgileri sorgulanabilir ve şehit ve gazi yakınları ve gaziler istihdam başvurusu sorgulayabilirler.

Başbakanlık e-devlet hizmeti vermektedir. BİMER'e başvurabilir ve BİMET başvurunuzu sorgylayabilirsiniz.

Adalet Bakanlığı e-devlet hizmeti vermektedir. Adli Sicil Kaydı sorgulayabilir ve mahkeme dava dosyası sorgulayabilirsiniz.

Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu e-devlet hizmeti vermektedir. Bu sistem üzerinden IMEI kayıt, IMEI sorgu, IMEI cep telefonu eşleştirme, Numara Taşıma Sorgusu, Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri, Mobil, Sabit, İnternet gibi hizmetlerin borç ve alacaklarını sorgulayabilirsiniz.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu da e-devlet hizmeti vermektedir. Bu sistem üzerinden vatandaşlar Poliçe Sorgulama işlemi yapabilmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü e-devlet hizmeti vermektedir. Vatandaşlar bu sistem üzerinden Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama ve Araç Sorgulama işlemleri yapmaktadır.
Milli Savunma Bakanlığı'nda ASAL Celpdönem tercihi, Bedelli Askerlik Başvurusu, Askerlik Durum Belgesi Sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

PTT de e-devlet hizmeti vermektedir. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlali Geçiş Bilgileri Sorgulama ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda e-devlet sistemi içinde 4A Emekli Aylığı Kesintileri, 4A Emekli Aylık Bilgisi, 4A Emekli Ödeme Bilgileri, 4B Borç Durumu, 4B Emekli Aylığı Kesintileri, 4B Aylık Bilgisi, 4B Tescil Kaydı, 4C Emekli Aylığı Kesintileri 4C Bir Aylık Maaş Tercihi, 4C Tescil Kaydı

Tüm bu hizmetleri e-devlet üzerinden sağlayabilirsiniz. E-devlet şifreniz olduğu sürece kamu hizmetlerini elektronik ortamda hızlı, kolay ve güvenli biçimde sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı