Gazete Vatan Logo

‘Düşük hapı’yla çözüm!

Sağlık Bakanlığı'ndan kürtaj çözümü

Bakanlığa bağlı 3 hastanede ‘düşük hapı’ ile iki günde gebelik sonlandırılıyor.

Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinde genel ya da lokal anesteziyle yapılan kürtaja gerek kalmadan istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için çalışma başlattı. ”Devlette narkozsuz kürtaj” iddiasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu, kürtajın aile planlaması yöntemi olmadığını belirterek, “Doğum kontrol yöntemi, kişiye özel olmalı, bazı tetkik ve muayeneler sonrası bunlardan birine karar verilmelidir” dedi.

ERTESİ GÜN HAPI: Doğum kontrol yöntemi uygulanması ya da önlem alınmaması halinde istenmeyen gebelik oluşmamasının aslında mümkün olduğunu söyleyen Mollamahmutoğlu, “Aile planlaması kliniklerine böyle bir taleple neredeyse hiç başvuru olmuyor. Oysa muhtemel bir gebelik riski varsa hemen ilişki sonrası ”Acil Korunma Yöntemi”ne başvurulabilir. Bunlardan en çok bilineni ’Ertesi gün hapları’dır. İstenmeyen gebeliğin önlenmesi için 24 en geç 48 saat içinde, hatta 5 güne kadar bu haplardan alınabilir” dedi.

2 GÜNDE DÜŞÜRÜYOR: Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesi Aile Planlaması Klinik Şefi Doç. Dr. Berna Dilbaz da, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için ABD ve Avrupa’da ruhsatlı olan tıbbi düşük ilacının kullanıldığını belirterek, yaklaşık 3 yıl önce piyasaya çıkan ilacın Türkiye’de ruhsatlı olmadığını kaydetti. Bu ilaçla aralarında Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesi’nin de bulunduğu Sağlık Bakanlığına bağlı 3 hastanede, binin üzerinde hastada çalışma yürütüldüğünü bildiren Dilbaz, ”İlaç 2 gün üst üste alındıktan sonra herhangi bir işleme gerek kalmadan hasta evinde düşük yapıyor. Çalışmadan olumlu sonuçlar alındı”dedi. Dilbaz, ilacın 6-8. haftadaki gebeliklerin sonlandırılmasında etkili olduğunu, ancak 8. hafta sonrasında sorun ortaya çıkabileceğini belirtti.

Haberin Devamı