Gazete Vatan Logo

DUS tercihleri başladı!

Diş Hekimliği’nde Uzmanlık Sınavı’nda, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tercih döneminin başladığını resmi internet sitesi üzerinden adaylara duyurdu. Adaylar ÖSYM’ nin resmi sitesi üzerinden işlemlerini kolayca yapabilecekler. DUS ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

DUS tercihleri başladı!

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, DUS için tercih alınması ile ilgili 2016 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ( 2016 DUS): Tercihlerin alınması başlığı ile bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın tam metni şu şekilde;

2016-DUS tercih işlemleri, 17- 23 Ocak 2017 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sayfasında yayımlanacak, adaylara yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar tercih süresi içinde tercihlerini değiştirebileceklerdir.

Adayların tercihlerini yapmadan önce Ek’te yer alan kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

Adaylara saygıyla duyurulur.

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı’na Girebilmek İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Diş hekimliğinde uzmanlığa giriş yapabilmek için, adayların Türkiye’de diş hekimliği yapmaya yetkili olmaları ve 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nda bahsedilen şartlara sahip olmaları gerekir. Adayların, askerlikle hiçbir ilişkisi bulunmaması gerekir ya da 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 86 ve 89. Maddelerinde bahsedilen durumlardan en az birine girmemiş olmaları gerekir.

Haberin Devamı

Yine 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu’nda bahsedildiği üzere, adayların askerlik hizmetinin diş hekimi uzmanlık sınavına giriş tarihinden itibaren 3 ay içinde bitirebilecek durumda olması gerekir. Aynı zamanda görevden çekilen memurların, yeniden kamu görevinde çalışabilmeleri için belirlenmiş kanuni süresinin üç ay içinde bitiyor olması gerekir.

Uzman olunmak istenen diş hekimliğinde, mesleği icra etmeye engel durumda fiziksel ve ruhsal bir rahatsızlığın bulunmaması gerekiyor.

Adayların yerleştirilmesinin yapılması için, yabancı dilde yeterlilik de aranan kriterler arasındadır. Adayların, bu kriter için Yabancı Dil Sınavı’nda 100 üzerinden en az 50 puan almış olmaları gerekir. Bu sınavdan alınan puan, 5 yıl süreyle geçerli olacaktır.

Haberin Devamı

DUS SORULARI VE EĞİTİM SÜRELERİ

Adaylara tüm sorular için toplam 2,5 saat süre verilen sınavda, Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere 2 bölümden soru sorulacaktır. Temel Bilimler soruları 40 soru, Klinik Bilimler sınavı ise 80 soru olacak şekilde, adaylara 120 soru soruluyor.

Diş hekimliğinde, uzmanlık ana dalları ve dalların eğitim süreleri farklıdır. Ağız, diş ve çene cerrahisi eğitimi ile ortodonti ana dallarının eğitimi 4’er yıl, Ağız, diş ve çene radyolojisi, çocuk diş hekimliği, Restoratitif diş tedavisi, protetik diş tedavisi, periodontoloji, endodonti ana bilim dalları ise 3’er yıl olarak yapılır.

ÖSYM’nin Açıkladığı DUS Kontenjan Tablosu

Yukarıda saydığımız Diş Hekimliği’nde uzmanlık ana bilim dalları için, ülkemizde birçok üniversite çeşitli sayılarda kontenjanlar açıkladı. ÖSYM resmi internet sitesinde Tablo-2 adıyla açıklanan kontenjanlarda, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi’nde 4, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi’nde 2, Periodontoloji, protatik ve restoratif diş tedavisinde 4’er kontenjan, Adnan Menderes Üniversitesi’nde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi’nde ve Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi’nde 2, Endodonti, Periodontoloji ve Restoratif Diş Tedavisi’nde 2’şer, Protetik diş tedavisi’nde 3 kontenjan bulunuyor.

Haberin Devamı

Ayırca, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi gibi daha çok tercih edilen ünibersitelerde, Ege Üniversitesi’nde toplam 10, Ankara Üniversitesi’nde toplam 21, İstanbul Üniversitesi’nde toplam 5, İzöir Katip Çelebi Üniversitesi’nde toplam 24 olmak üzere, yukarıda saydığımız alanlarda kontenjanlar bulunuyor.