Gazete Vatan Logo

Durdurun bu kan banyosunu! Kendileri bile isyan etti

İsrail’in yaptığı, ABD destekli katliama kendi içlerinden de büyük tepki geldi. İsrail gazetesi Haaretz, ‘Kan banyosunu durdurun’ başlıklı makale yayımladı, ABD basını da açılışa katılan Ivanka’yı eleştirdi

Durdurun bu kan banyosunu! Kendileri bile isyan etti

Gazze Şeridi’nde ABD’nin Kudüs elçiliğinin açılışını protesto için toplananların üzerine İsrailli keskin nişancılar tarafından ölüm yağdırıldı. Dünyanın gözü önünde güpegündüz gerçekleşen katliamda, aralarında 8 aylık bir bebeğin de olduğu 62 kişi katledildi. İsrail’in bu acımasız katliamına tüm dünyadan tepki yağdı. Ancak en büyük tepkilerden biri de kendi içlerinden geldi. İsrail’in en çok satan gazetelerinden Haaretz, ‘Kan banyosunu durdurun’ başlıklı editoryal makalesinde, “İsrail’in kendisi sınırını savunma hakkı kimse tarafından tartışılmaz ancak bu sınırı geçmeye çalışan herkese canının istediğini yapabileceği anlamına gelmez” ifadesini kullandı.

‘Tek roket atılmadı’

Makalede, “Bir buçuk aydır silahsız insanlar tarafından yapılan gösteriler onlarca ölüm ve binlerce yaralıyla sonuçlandı. Gazze’deki bu gösteri haftalarında Hamas ve diğer direniş hareketleri İsrail’e roket fırlatmaktan kaçındı. Hiçbir İsrail askeri ya da yerleşimcisi yaralanmadı. Diğer taraftan İsrail, silahsız kişilere karşı keskin nişancı ateşi ve ateşle karşılık vererek onları öldürdü veya sakatladı” ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Katliama yine ABD kalkanı

Gazze Şeridi’ndeki İsrail katliamı için BM Güvenlik Konseyi toplandı. Yaşananlardan Hamas’ı sorumlu tutan ABD, bağımsız soruşturma önerisini bloke etti, yine İsrail’e kalkan oldu. Başkan Donald Trump’ın sözcülerinden Raj Shah, Hamas’ın mevcut durumdan yararlandığını ifade etti. Sözcü şiddet olaylarının barış sürecini etkilemeyeceğini ve ABD hükümetinin uygun bir zamanda barış planını takdim edeceğini belirtti.

Fransa: Her an savaş çıkabilir!

Reuters haber ajansı, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın “Ortadoğu’daki durum patlamaya müsait... Savaş ufukta olabilir” ifadesi kullandığını duyurdu. Bakan, “İsrail’in güvenliğine bağlıyız ancak bu seviyede bir şiddet meşrulaştırılamaz” diyerek Gazze’deki katliamı eleştirdi.

Belçika İsrail elçisini uyardı

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Gazze sınırında şehit olanları “terörist” olarak nitelendirmesinin ardından İsrail’in Brüksel Büyükelçisi Simona Frankel’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Reynders, “Birçok şeyi duyabiliriz ancak bunun da bir sınırı var” dedi.

Haberin Devamı

‘İsrail savaş suçlusudur’

- İRAN İsrail’in savaş suçlusu olarak uluslararası mahkemelerde yargılanması çağrısında bulundu.

- KUVEYT BM Güvenlik Konseyi’nde şiddet olaylarının bağımsız bir şekilde araştırılmasını ve duyulan “öfke ve acıyı” ifade eden bir açıklama yapılmasını istedi.

- AB Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini ve İngiltere itidal çağrısı yaptı.

- ALMANYA İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğunu, ancak bunu orantılı bir şekilde yapması gerektiğini söyledi.

- FRANSA Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail Ordusu’nun Filistinli protestoculara saldırısını kınadı.

- BM İnsan Hakları Yetkilisi Zeid Ra’ad el Hüseyin, “İsrail ateşiyle onlarca kişinin şoke edici ölümünü ve yüzlerce kişinin yaralanmasını” kınadı.

- GÜNEY AFRİKA İsrail Büyükelçisi’ni geri çağırdı

‘Herkese yetecek mermimiz var’

İsrail meclisi Knesset’te Savunma Komitesi Başkanı Avi Dichter, çok sayıda Filistinlinin öldürülmesini bu sözlerle savundu. İktidardaki Likud partisi üyesi Dichter, yaşanan olaylarla ilgili olarak ‘Gazzelilerin sınırı geçemeyeceğini’ söyledi ve “İsrail ordusunun herkese yetecek kadar mermisi var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bebek katili İsrail Leyla’yı da katletti!

Gazze’yi kan gölüne çeviren İsrail askerleri, çocuk yaşlı gözetmeden ölüm yağdırdı. Katliamda hayatını kaybeden 62 kişinin arasında 8 aylık Leyla bebek de vardı...

Gazze’nin İsrail sınırında ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını ve İsrail’in kuruluş yıl dönümü olan Nakba’nın (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için toplanan kalabalığa açılan ateşte şehit olanlar 62’ye yükseldi, yaralı sayısı ise 2.770’i geçti. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şehitlerden 8’inin 18 yaşın altında çocuk olduğu, yaralılardan ise 225’inin çocuk ve 86’sının kadın olduğu bildirildi.

8 çocuk öldürüldü

O 8 çocuktan birinin, henüz 8 aylık olan Leyla el Gandur olduğu ortaya çıktı. Leyla bebeğin sıkılan göz yaşartıcı gazı soluduğu için hayatını kaybettiği bilgisi verildi. Küçük Leyla’nın cenazesi dün Büyük Gazze camiinden göz yaşları ve feryatlar arasında kaldırıldı. Cenaze namazına yüzlerce Filistinli katıldı. 25 yaşındaki baba Enver El Gandur ve 18 yaşındaki anne Meryem sinir krizleri geçirdi. Anne Meryem, ‘Kızımla birlikte Gazze’nin doğusunda oturma eylemi yapıyorduk. Sınırdan çok uzaktaydık. Ama İsrail droneları gaz bombalarını atınca biber gazının etkisi ta bizim olduğumuz yere kadar geldi. Bebeğim nefes alamadı. 2016’da bir yavrumu daha kaybetmiştim” sözleriyle yaşananları El Cezire’ye anlattı.

Haberin Devamı

Ölüm tarlalarını anlattı

Reuters fotoğrafçısı İbrahim Abu Mustafa, ‘kara pazartesi’nin birinci elden tanığıydı. Mustafa’nın, “Sabah protestoları çekmek için çıktığımda bir tanıdığıma rastladım ve ‘Merhaba’ dedim. Günün sonunda onun cenazesindeydim” sözleri, yaşanan dramın özetiydi. Hayatının 35 senesini Gazze şeridi gibi küçük bir yerde profesyonel fotoğrafçılık yaparak geçiren Reuters fotoğrafçısı, Gazze’yi ölüm tarlalarına benzetti.

Türk basınında siyah logolar

ABD’nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerlerince şehit edilen Filistinlilerin katliamı nedeniyle bazı gazeteler logolarını siyah beyaz olarak bastı.

Bayraklar yarıya indi

İsrail’in Kudüs’teki saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için Türkiye’de üç gün süreyle ulusal yas ilan edildi. Ulusal yas nedeniyle Taksim Meydanı’ndaki dev Türk bayrağı da dahil, ülkedeki tüm bayraklar yarıya indirildi.