Gazete Vatan Logo

Dünyanın gözü Türkiye çevrildi! İngiliz Financial Times seçimin favorisini açıkladı

13. Cumhurbaşkanı’nın kim olacağını belirleyecek Seçim nefes nefese bir yarışa sahne oldu. 28 Mayıs'ta bir kez daha sandık başına gidecek Türkiye'yi yakından takip eden İngiliz Financial Times seçimin favorisini açıkladı.

Dünyanın gözü Türkiye çevrildi! İngiliz Financial Times seçimin favorisini açıkladı

Dünyanın gözü kulağı Türkiye'den gelen haberlerde... 2023'ün en önemli olaylarından birisi olarak gösterilen seçimin nabzını tutan pek çok televizyon ve gazete gelişmeleri anbean okurları ve izleyicileri ile paylaşıyor.

Türkiye'deki seçimleri dakika dakika takip eden Dünya medyası, bugün yayınladıkları haberlerde son durumu mercek altına aldı.

Bloomberg ilk tur sonuçları ile Türk seçmenin kamuoyu yoklamalarının yanlış olduğunu kanıtladığının altını çizdi.

'Türkiye bir yol ayrımında' başlığı ile okurlarının karşısına çıkan The Hindu 'Cumhurbaşkanlığı ikinci turda gözler, görevdeki Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşı karşıya geleceği 28 Mayıs'ta' dedi.

Katar merkezli Al Jazeera yurtdışında yaşayan Türklerin ikinci tur için oy vermeye başladığını ve katılımın yüksek olduğunu yazdı.

'Türkiye sandığa geri dönüyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıkan İngiliz Financial Times 'Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin favorisi Recep Tayyip Erdoğan' dedi.

Uluslararası Haber ajansı AFP Kemal 'Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs'taki performansını gelecek Pazar günü kesin bir zafere dönüştürmek istiyorsa, küçük bir mucize daha gerçekleştirmesi gerekebilir' yorumunda bulundu

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu'nun 2.5 milyon oy geride kaldığına dikkat çeken BBC, ikinci turun favorisinin Erdoğan olduğunu yazdı.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung, Türkiye'de iki sosyal yapı olduğunu yazdı ve şu değerlendirmede bulundu;

'Cumhurbaşkanlığı için bir hafta sonra yapılacak ikinci tur Seçim, iki sosyal yapı arasında seçim yapmakla ilgili. Bazıları şeriattan korkuyor, bazıları ise tanrısız bir toplumdan.'

 

İlk turdaki katılım oranına dikkat çeken Berliner Zeitung Türkiye için 'seçmenler açısından, inanılmaz derecede iyi işleyen bir demokrasidir' değerlendirmesinde bulundu.

iNews haberinde New York'taki St Lawrence Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Howard Eissenstat'ın yorumuna yer verdi.

Eissenstat, Erdoğan'ın seçilmesinin küresel etkilerinin Rusya ile devam eden yakın ilişkiyi ve Putin ile ticari bağları sürdürmeyi ve yaptırımları bozma politikalarını desteklemeyi içereceğini söyledi.

Haberin Devamı

Capital Economics'ten Liam Page, 'Muhalefetin zafer kazanması ve ortodoks politika oluşturmaya dönüş umutları uçup gitti' diye yazdı.

Almanya'da seçime katılımın yüksek olduğunu yazan Focus 'Rotherbaum semtinde seçmenler, sandık başına gitmek için konsolosluk önünde kuyruk oluşturdu. Kuyruk yaklaşık 400 metre uzunluğunda' dedi.

Bu duruma dikkat çeken bir başka Alman gazete Süddeutsche Zeitung 'büyük katılım' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

KREMLİN BÜYÜK BİR İLGİYLE İZLİYOR

Rus İzvestiya gazetesi de yurt dışında sandığa koşan gurbetçileri sayfasına taşıdı, 'Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için ülke dışında 1 milyonu aşkın oy kullanıldı' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Cumartesi ve Pazar günleri 1 milyon 38 bin seçmenin tercihini sandığa yansıttığını bildiren gazete, oy verme işleminin 24 Mayıs tarihinde sona ereceği bilgisini de verdi.

Gazeteye göre, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Türkiye seçimlerini büyük bir ilgi ile takip ettiklerini söyledi. Rusya Bilimler Akademisi'ndeki Doğu Araştırmaları bölümünden kıdemli akademisyen Grigory Lukyanov ise, Türkiye'deki ikinci turda çetin bir mücadele ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

BBC'DEN HATALI HARİTA

İkinci tur öncesi okuyucuları için bir rehber hazırlayan BBC, adayların 28 Mayıs'ta sandıklar kurulduğunda ilk turda oy kullanmayan seçmenleri hedeflediğini aktardı. Paul Kirby imzalı analizde 14 Mayıs'taki ilk turda yüzde 89'u bulan bir katılıma ulaşıldığı hatırlatıldı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ı yakalamak için 2,5 milyon oya ihtiyaç duyduğu belirtildi. Yanı sıra, yüzde 5'i aşan bir destek bulan Sinan Oğan'ı tercih eden 2,8 milyon seçmenin ikinci turda kritik bir rol oynayacağının altı çizildi.

BBC'de seçim sonuçlarını gösteren haritadaki hata ise dikkat çekiciydi. İlk bakışta fark edilmeyen hatada, Muğla'nın Türkiye haritasında unutulduğu görüldü.

Yunan Ethnos gazetesi, 'Türk seçimlerinde ikinci tur için geri sayım-Gurbetçi Türkler oy kullanıyor' başlığını seçti, haberin spotunda Türkiye'deki seçmen sayısı 64 milyon yerine 68 milyon olarak verildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE SEÇİMLERİYLE BAĞLANTILI MI?

Alman Bild gazetesi, Stuttgart'taki bir yangının Türkiye seçimleriyle bağlantısını sorguluyor. 'Türkiye seçimleriyle bağlantılı mı? Kimliği belirsiz kişiler Türk seyahat acentesini ateşe verdi' diyen gazete, olayın Stuttgart halkının sevgiyle 'Küçük İstanbul' dediği semtte yaşandığını aktardı.

Saldırı, Feuerbach'ta sabah üç sularından gerçekleşirken güvenlik kameraları faillerin ellerindeki sarı bidonlarla binayı ateşe vermelerini anbean kaydetti. Baş Müfettiş Stephan Widmann, "Konuyu çok ciddiye alıyoruz. Eyalet güvenliğinden bir soruşturma ekibi soruşturmayı devraldı" dedi.

Gazeteye göre, Mauserstrasse'deki eski endüstriyel binalarda düzinelerce Türk mağazası bulunuyor. Polis, saldırının cumhurbaşkanlığı seçimiyle bir ilgisi olup olmadığını şüphesi üzerinde duruyor.

Mauserstrasse'de dükkanı olan bir Türk gurbetçi, "Suçun Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bir ilgisi olduğundan şüpheleniyorum. Sabah gelip bir daha iş bulamamaktan korkuyorum" dedi.

Stuttgart, Cumhurbaşkanı Erdoğan taraftarlarının kalesi olarak kabul ediliyor. Seçimlerin ilk turunda Stuttgart'taki gurbetçilerin yüzde 69'u Erdoğan'a oy verdi. Muhalefet adayı Kılıçdaroğlu sadece yüzde 28,5 oy alabilirdi.

Bölgedeki vatandaşları dehşete düşüren olayda hasar yaklaşık 20 bin Euro olarak duyuruldu. Kundaklanan seyahat acentesinin çalışanlarından biri, "Neyse ki saldırıdan bir dakika sonra bir taksici alevleri gördü ve itfaiyeye haber verdi. Aksi takdirde tüm bina yanabilirdi" dedi.