Gazete Vatan Logo

Dünyanın en güvenli telefonu!

Bakan Işık, yeni kriptolu telefonu tanıttı. Işık, “Dünyada en gelişmiş kripto çözücü cihazların çözme kabiliyetinin 3 katı kadar güvenlik sistemi geliştirdik” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde kriptolu telefonla yaptığı görüşmelerin de dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından yeniden üretilen kriptolu telefonlar ilk kez tanıtıldı.
‘Bu telefon dinlenemez’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık telefonu tanıttı. Telefonun donanımında çok fazla değişiklik yapmadıklarını anlatan Işık, “Ama bütün yazılımını değiştirdik. Bu telefonların dinlenememesine yönelik dünyada en gelişmiş kripto çözücü cihazların çözme kabiliyetinin 3 katı kadar güvenlik sistemi geliştirdik. Dolayısıyla kripto çözücü cihazlarla bu kriptolu telefonun dinlenebileceğine inanmıyorum” dedi.
Korsan satır koymuşlar
Işık, yeni donanımda kriptosuz görüşme seçeneğini iptal ettiklerini söyleyen Işık, şöyle devam etti: “Paralel yapı, kripto yazılımında bazı korsan satırlar koymuş. Şifrelerin depolandığı ve daha sonra çözülmesi amacıyla saklandığı bazı satırlar koymuş. Zaten o sayede kriptoların çözülmesi mümkün olmuş. Onların tamamını temizledik, ayıkladık, hepsini sıfırdan ele aldık. Aciliyet dolayısıyla donanım ve tasarımına fazla zaman ayıramadık ama bundan sonraki yapacağımız çalışmada donanım, görünüm ve tasarım da akıllı telefon modunda olacak. Şarj süresiyle ilgili bir sorun yok. Çok fazla yerlilik oranı yok. Daha önceki tasarımdan çok farklı değil. Bundan sonraki aşama akıllı kriptolu telefondur. O zaman tasarım da donanım da değişir.”
Vatandaş da kullanacak
Sistemin kapalı bir sistem olduğunun altını çizen Işık, vatandaşın kullanacağı telefonlarla ilgili projenin sürdüğünü ve 2016 yılının haziran ayında bitmesinin amaçlandığını açıkladı. Işık, “Proje başarıyla sonuçlandırıldığında vatandaşlarımız kendi aralarında kriptolu olarak konuşabilecek” dedi.
‘Paralelin beli kırıldı’
Bakan Işık, önceki kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili şöyle konuştu: “TÜBİTAK’ta olmasalar kriptonun yazılması, hazırlanması ve şifrelerin daha sonra elde edilip çözülmesini sağlayacak yapıyı oluşturamazlar. TİB’de olmasalar dinlemeyi kaydedemezler. Emniyet aralardaki bağlantıyı kurmasa yine dinleme yapılamaz. Yeni telefonu yazılımını hazırlayanlar bile tek bir merkezden dinleyemeyecek. TİB’de ve Emniyet’te bir örgüt olmadıktan sonra bu telefonun dinlenmesi bize göre mümkün değildir. Mücadele etkin olarak verilince paralel yapının beli kırılmıştır ama bu mücadele tamamıyla devletin içerisinden tasfiye edilene kadar da sürdürülmelidir.”

Haberin Devamı