Gazete Vatan Logo

Dünyada 200 milyon kişi Türkçe konuşuyor

Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Toparlı:"Dünyada 200 milyon kişi Türkçe konuşuyor"

Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, "Dünyanın neresine giderseniz gidin, sizinle Türkçe konuşabilecek insan bulabilirsiniz. Çok sağlam bir alt yapısı olan Türkçe, 200 milyonu aşkın insan tarafından konuşuluyor" diye konuştu.

Eskişehir'de Çağfen Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen "Türkçe'nin gücü' konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Recep Toparlı katıldı. Çok sayıda öğrencinin izlediği konferansta dilin önemini anlatan Prof. Dr. Toparlı, "Dilin önemini anlatmaya gerek yok. Dil olmazsa konuşamazsınız, anlaşamazsınız, birbirinizle iletişim kuramazsınız, düşünemezsiniz, kültürünüz oluşmaz, kültürünüz yaşatılmaz, kültürünüz nesillerden nesile aktarılamaz. Dil olmadığı zaman insan olmaz, aile olmaz, toplum olmaz, ulus olmaz, kültür olmaz, uygarlık olmaz" dedi. Türkçe'nin çok zengin ve tarihi bir dil olduğunu anlatan Prof. Dr. Recep Toparlı, şöyle konuştu:

"Bugün geçerli olan dillerin önemli bir kısmı yokken Türkçe vardı. Fakat bizim elimizde Orhun Yazıtları'ndan başka bir belge yok. Türkçe'nin konuşma dili olarak çok eski yıllara hatta 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu söyleniyor. Bugün 12 milyon kilometre karelik bir alanda Türk dilinin çeşitli lehçeleri konuşuluyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin, sizinle Türkçe konuşabilecek insan bulabilirsiniz. Türkçe, 200 milyonu aşkın bir insan tarafından konuşuluyor. Çok sağlam bir yapısı var. Arapça ve Farsça gibi iki dev gibi dilin boyunduruğu altında kalmamıştır. Ondan kelime almış ama yapısını bozmamıştır. Türkçe'de tek kelimeyle çok şey anlatabilirsiniz. Türkçenin en önemli zenginliklerinden biri de iki kelimenin yan yana geirerek yeni bir anlam elde ediyor olmanızdır. İmam ve bayıldı buna bir örnektir. Diğer dillerde anlatılmak istenen birşey için daha fazla kelime tüketilirken Türkçe'de daha az kelimeyle çok şey anlatılabilmektedir."

Konferanstan sonra Prof. Dr. Recep Toparlı, işyerlerine Türkçe isim veren Doğruöz Giyim, Ece Ayakkabıcılık, Özsüt Pastanesi ile Açelya Çiçekçilik yetkililerine onur belgesi verdi.

Haberin Devamı