Gazete Vatan Logo

Dosya sayısı 562’ye ulaştı

AK Parti’nin dokunulmazlık konusunda anayasa değişikliği çalışmaları sürerken, Meclise yeni dosyalar gelmeye devam ediyor.

Dosya sayısı 562’ye ulaştı

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş, HDP Diyarbakır milletvekilleri İmam Taşçıer ve Nursel Aydoğan, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ve CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel’in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık tezkereleri, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna sevk edildi. Gelen dosyalardan 5’i, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’a ait.

129 vekil

Bu dosyalarla birlikte Meclisteki dokunulmazlık dosyalarının sayısı 562’ye ulaştı. Dosyaların 44’ü AK Parti, 170’i CHP, 328’i HDP, 16’sı MHP ve 5’i ise bağımsız milletvekiline ait. Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Meclis’in tek bağımsız milletvekili. Nazlıaka’nın bir dosyası, bir başka partili milletvekiliyle birlikte düzenlenmiş durumda.

Mecliste, hakkında dokunulmazlık dosyası düzenlenen milletvekili sayısı 129 oldu. Bunların partilere göre dağılımında; 25’i AK Parti’li, 51’i CHP’li, 45’i HDP’li, 7’si MHP’li, biri ise bağımsız milletvekili. Bir tezkerede birden fazla milletvekiline ait dosya sayısı ise 40’a ulaştı.
1 Mayıs’a kadar ‘vize’ çalışması
Meclis, 1 Mayıs’a kadar AB ile vize serbestisi için gerekli düzenlemeleri yasalaştırmak amacıyla mesai yapacak. AK Parti, 1 Mayıs’a kadar yasalaşması beklenen düzenlemeleri muhalefet partileriyle paylaştı. Muhalefete gönderilen liste içinde AB Vize Serbestisi kapsamında çıkarılması gereken düzenlemeler bulunuyor. Bunların başında AK Parti’li milletvekillerinin verdiği “Siyasi Etik Kanun Teklifi” bulunuyor. Teklif, bu hafta TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülecek. Komisyonlarda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu gündemine giren Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği ve Kolluk Gözetim Komisyonu kurulması yasa tasarılarının da 1 Mayıs’a kadar çıkarılması gerekiyor.

Haberin Devamı