Gazete Vatan Logo

DGS başvuruları nasıl yapılıyor? DGS başvuru ücretleri nereye yatırılacak?

ÖSYM’nin ön lisans eğitim almış öğrencilerin eğitimlerini, lisans bölümüne geçerek devam ettirmeleri için yaptığı Dikey Geçiş Sınavı yani DGS başvuru süreci başladı. 23 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı’na girmek isteyen öğrenciler başvurularını ÖSYM’nin resmi web sitesinde yapabiliyorlar. Peki, DGS başvuru nasıl yapılır? DGS başvuruları için son tarih ne zaman?

DGS başvuruları nasıl yapılıyor? DGS başvuru ücretleri nereye yatırılacak?

ÖSYM tarafından DGS başvurularının başlatılması ile beraber yine kurumun resmi web sitesinde DGS 2017 kılavuzu da yayınlandı. Sınava girecek olan tüm adayların başvuru öncesinde bu DGS kılavuzunu incelemesi gerekiyor. Geçtiğimiz sene DGS’den alınan puanlar ile 234 bin 644 aday dikey geçiş için başvuru yapmıştı. Bu adaylardan 102 bin 865’inin başvurusu değerlendirmeye alınmıştı ve belirlenmiş olan kontenjanlardan 9 bin 573 tanesi boş kalmıştı.

DGS BAŞVURUSU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Yükseköğretim eğitim süreçlerini lisans eğitimine tamamlayacak şekilde eğitimlerine devam etmek isteyen adaylar DGS başvuru işlemlerini 24 Mayıs 2017 ile 1 Haziran 2017 tarihleri arasında yapabilecekler. Sınav ücreti olarak her bir adayın 90 TL olan ücreti yatırması gerekiyor. Sınav ücretinde son ödeme günü ise 2 Haziran olarak belirlenmiştir.

DGS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

DGS başvuru işlemini yapacak olan adayların ÖSYM resmi internet adresinden öncelikli olarak DGS 2017 kılavuzunu incelemeleri gerekir. Çünkü adaylara bu kılavuz dağıtılmayacak. DGS başvuru işlemini yapmak isteyen ve başvurusunun kabul edilmesini isteyen tüm adayların meslek yüksekokullarından ya da açıköğretim ön lisans programlarından mezun olmaları gerekiyor. Aynı zamanda adayların o sene son sınıf öğrencisi olmaları ve staj haricindeki tüm mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olmaları halinde de adaylar DGS başvuru işlemlerini yapabiliyorlar.

Haberin Devamı

Ancak açıköğretim de dahil olacak şekilde öğretim süresi dört yıl ve dört yıldan daha fazla olan programlardan ön lisans diploması almış veya alacak olan adaylar, DGS başvuru işlemlerini yapsalar dahi başvuruları kabul edilmiyor.

DGS başvuru işlemleri direkt olarak aday tarafından ve internet üzerinden yapılıyor. Adaylar ÖSYM’nin resmi internet sitesine girdikten sonra T.C. kimlik numaralarını ve aday şifrelerini de girdikten sonra aday işlemleri sisteminden DGS başvuru işlemlerini tamamlayabiliyorlar. Ancak internet üzerinden geçerli başvuru yapmak için adayın sistemde güncel bir fotoğrafının bulunması ve adayın eğitim bilgilerinin de güncel olması gerekiyor. Aksi takdirde adaylar DGS başvuru işlemlerini sadece ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabiliyorlar. Eğer ki sistemde adayın son 50 ay içerisinde ÖSYM başvuru merkezi tarafından çekilmiş bir fotoğrafı var ise bu fotoğraf güncel kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan sistem içinde güncel fotoğrafı bulunmayan ve eğitim bilgileri yer almayan adaylar, başvuru merkezlerinden yaptıracakları DGS başvuru işlemleri için 5 TL tutarında hizmet bedeli ödemek durumundalar.

Aynı zamanda DGS başvuru işlemlerini belirtilen tarihler içinde yapamamış olan adaylar için de bir DGS geç başvuru günü oluşturuldu. Normal süreçte başvurusunu yapamamış her aday o belirlenen günde DGS başvuru işlemini yapabilir. ÖSYM tarafından açıklanan geç başvuru tarihi 14 Haziran 2017 oldu. Fakat bu adaylar normal sürece başvuru yapmış olan adaylardan çok daha fazla bir ücret ödemek durumundalar. Geç başvuru ücreti 135 TL olarak belirlendi. Benzer şekilde diğer adaylardan farklı olarak geç başvuru yapan adaylar sınav merkezi tercihi de yapamıyorlar. Tüm geç başvuru adayları sınava Ankara’da girebiliyor.

Haberin Devamı

DGS ÜCRETLERİ NEREYE YATIRILACAK?

DGS başvuru işlemi için ödenmesi gereken 90 TL en geç 2 Haziran 2017 tarihine kadar yatırılmalıdır. DGS 2017 kılavuzun belirtilmiş olan bankalar ödemenin yapılabileceği yerlerdir. Bunun dışında ÖSYM’nin ödemeler bölümü de ödeme yapmak için tercih edilebilir. Bankadan sınav ücretlerini yatırmak isteyen adayların yalnızca T.C. kimlik numaralarını ve sınavın ismini söylemeleri yeterlidir. Ancak her adayın bankadan alınan dekontu kontrol etmesi gerekir. Bu doğrultuda bakılacak olanlar T.C. kimlik numarası, isim, soyisim ve sınav ile alakalı bilgilerdi. Aynı zamanda dekontların saklanması da gerekir.

DGS başvuru işlemini yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları direkt olarak geçersiz sayılır. Aynı şekilde ödeme yapmayan adaylara giriş belgesi de hazırlanmaz.

Haberin Devamı

ÖSYM tarafından yayınlanmış olan kılavuza göre ücretin yatırılabileceği bankalar aşağıdadır;

- Albaraka Türk Katılım Bankası’nın ATM’leri, internet bankacılığı ve tüm şubeleri (KKTC’den DGS başvuru işlemi yapacak adaylar hariç)

- Akbank ATM’leri, internet bankacılığı ve tüm şubeler (KKTC’den DGS başvuru işlemi yapacak olan adaylar hariç)

- Finansbank ATM’leri, internet bankacılığı ve bütün şubeler (KKTC’den DGS başvuru işlemi yapacak adaylar hariç)

- Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

- Halkbank’ın tüm şubeleri, internet bankacılığı ve ATM’leri

- T.C. Ziraat Bankası internet bankacılığı ve mobil bankacılık (ATM’lerden ve şubelerden başvuru ücreti yatırılamaz)

DİKEY GEÇİŞ SINAVI NASIL UYGULANACAK?

DGS başvuru işlemini yapmış olan ve sınav ücretini ödemiş olan tüm adaylar 23 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı’na girebilirler. Sınav saat 10.00’da başlıyor ve toplamda 140 dakika sürüyor. Diğer tüm sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da her adayın 15 dakika kuralarına uyması gerekiyor. Adaylar, sınav saati olan 10.00’dan 15 dakika öncesinden itibaren yani 09.45 itibariyle binaya giriş yapamazlar. Yani bu saatten önce sınav yerinde olmak gerekiyor. Bu yüzden kurallara uymak ve sınava zamanında girmek için her adayın sınav saatinden en az 1 saat önce binalarında olması gerekiyor. Bu sayede tam vaktinde gereken güvenlik kontrolleri yapılıyor. Benzer şekilde ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden de sınav giriş belgesini alacak olan adaylara 15 dakika kuralarına dair uyarı yapılıyor. İnternet sitesi üzerinden çıktı olarak sınav giriş belgesi alınabiliyor.

Sınava girecek olan adayların sınav günü içinde metal aksesuar bulundurmayan sade kıyafetler tercih etmesi tavsiye ediliyor. Tüm adaylar yanlarında sınav giriş belgelerinin ve T.C. kimlik belgelerinin yanı sıra bir de yalnızca pet şişede su getirebiliyorlar. Ancak adayın yanında bunların dışında herhangi bir şey bulunmasına izin verilmiyor. ÖSYM tarafından sınava girecek olan tüm adaylara kurşun kalem, kalemtıraş, silgi ve peçete veriliyor.

Sınav başladıktan sonra adaylar ilk 105 dakika geçmeden ve son 15 dakikaya girildiğinde sınav salonunu terk edemiyorlar. Eğer bu belirtilen süre içinde aday ne sebeple olursa olsun sınav