Gazete Vatan Logo

Depremde evsiz kalanlara zekat verilir mi, Deprem bölgesine yardım zekat yerine geçer mi, depreme yardım zekata sayılır mı?

Depremin yaraları sarılmaya çalışırken Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulundan "Depremzedelere zekat verilir mi?" sorusuna yanıt geldi. Merkez üsleri Kahramanmaraş Pazarcık 7.7 Gaziantep 7.6 büyüklüğündeki depremlerle mücadele devam ediyor. Binlerce can kaybı ve yaralı varken enkaz altında kurtarılmayı bekleyen, evi enkaza dönen binlerce vatandaş var. Depremzedeler için tüm Türkiye seferber olurken Zekatını depremzedelere vermek isteyenlerin, "Deprem bölgesine yardım zekat yerine geçer mi” sorularına yanıt aramaya başladı.

Depremde evsiz kalanlara zekat verilir mi, Deprem bölgesine yardım zekat yerine geçer mi, depreme yardım zekata sayılır mı?

Depremde can kaybı 5 bin 894’e yükselirken 34 bin 810 kişi de yaralı olarak enkazdan kurtarıldı. Bölgeye yardımlar giderken zekatını depremzedelere vermek isteyenler Deprem bölgesine yardım zekat yerine geçer mi, depreme yardım zekata sayılır mı? sorularına yanıt arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu zekat sorusuna yanıt verdi.

Depremzedelere zekat verilir mi, deprem bölgesine yardım zekat yerine geçer mi?

Din İşleri Yüksek Kurulundan Diyanet Haber'e verilen bilgide şu ifadeler kullanıldı:

Zekat, toplumsal dayanışma ve insanların temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için farz kılınmış bir ibadettir.

Deprem gibi büyük afet zamanlarında toplumun acil ihtiyaçlarının karşılanması son derece önemli hale gelmektedir.

Böyle durumlarda diğer bağışların yanında şartlarına riayet etmek kaydıyla zekat yoluyla da yaraların sarılmasına destek olunabilir.

Depremde evsiz kalanlara zekat verilir mi?

Depremzedelere zekat verilmesi konusunda bazı din alimleri ise zekat verilebilecek kimseler arasında “Yolda kalmışlar” ibaresi bulunduğuna dikkat çekiyor ve depremde evsiz kalan kişilerin “Yolda kalmış” kişiler olduğunu bu nedenle kesinlikle zekat verilebileceğini kaydediyor.

Haberin Devamı

Zekat kimlere verilir?

Kur’ân-ı Kerim’de, zekatın verilmesi gereken yerler sayılmıştır.

Buna göre; dinen verilebileceği kimselere ulaştırılması şartıyla zekat farizası doğrudan ya da her bakımdan güvenilir kişi ve kuruluşlar aracılığı ile yerine getirilebilir. 

Yukarıdaki açıklama ışığında, zekatı bir aracı kuruluş vasıtasıyla gönderirken özellikle şunlara dikkat edilmelidir;

a) Bu kuruluşun her bakımdan güvenilir olması,

b) Bu kuruluşun, zekata aracılık ettiğini açıkça taahhüt ediyor olması ve topladıkları zekatların tamamını aynî veya nakdî olarak doğrudan hak sahiplerine teslim etmesi,

c) Zekatın, söz konusu kuruluşun özel "zekat hesabı"na yatırılması. 

Öte yandan dinimizde infak, dayanışma ve yardımlaşma anlayışı sadece zekattan ibaret değildir.

Dolayısıyla yardıma muhtaç olanlara, zekat dışındaki yardımlarla da elden geldiğince ulaşmaya ve yaralarını sarmaya çalışmak inancımızın bir gereğidir.

Haberin Devamı