Gazete Vatan Logo

Depremde göçük altında kalanlarla dalga geçmişti! İfadesi ortaya çıktı

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yaşayan ve deprem sonrası enkaz altındakileri arayarak dalga geçtiği iddia edilen S.A., polise verdiği ifade şoke etti. Bir TIR şoförü ise Bilecik’te de deprem olacağını, bu nedenle yardım malzemeleri götürmek için yola çıkanlara izin verilmediğine ilişkin asılsız ses kaydı paylaştığı için gözaltına alındı.

Depremde göçük altında kalanlarla dalga geçmişti! İfadesi ortaya çıktı

Kahramanmaraş'taki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bir internet grubundaki bazı kişilerin, enkaz altında kalanları arayarak, 'Seni kurtarmaya geliyoruz' diyerek dalga geçtiği ve kendi aralarında eğlendiğine yönelik ses kayıtları ortaya çıktı. Kahramanmaraş'taki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bir internet grubundaki bazı kişilerin, enkaz altında kalanları arayarak, 'Seni kurtarmaya geliyoruz' diyerek dalga geçtiği ve kendi aralarında eğlendiğine yönelik ses kayıtları ortaya çıktı. 

Söz konusu kişilerden olduğu iddia edilen, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yaşayan S.A., dün polis merkezine giderek ifade verdi. S. A., ifadesinde, olayı kendisinin yapmadığını, bilgisayar oyunu oynadığı kişi ile tartıştıktan sonra hesabının çalındığını iddia ederek şikayetçi oldu. Olayla ilgili Siber Suçlar Şube Müdürlüğü ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri incelemelerini sürdürüyor.  

ŞÜPHELİYE TUTUKLAMA TALEBİ
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılırken, enkaz altında kalan binlerce vatandaşı kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Enkaz altında kalan vatandaşlar kurtarılmayı beklerken, ‘bu kadar da olmaz' dedirten utanç verici görüntüler ortaya çıktı. Şüphelilerin enkaz altındaki vatandaşları arayarak 'Seni kurtarmaya geliyoruz' diye oyalayıp dalga geçtiği görüntüler büyük tepki topladı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan şüphelilerden 17 yaşındaki M.B., emniyetteki işlemlerinin ardından Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na sevk edildi. M.B., savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Savcılık sevk yazısında, depremzedelere yönelik arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği, halen göçük altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşların bulunduğu belirtilerek, “Hal böyle iken toplumsal olarak zor günlerden geçilen bu süreçte insanların mağduriyetlerine ekstra hassasiyet gösterilerek gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine dair inancın tüm vatandaşlarda olması gerektiği aşikardır” denildi.

Sevk yazısında, “Belki de telefonunun kalan az miktardaki şarjı ile son görüşmesini yapan depremzedelerin tekrardan yetkililere ulaşma ve yerini bildirme imkanının ortadan kaldırılma ihtimalinin bulunması dikkate alındığında şüphelinin depremzedeler ile iletişime geçip ‘Seni kurtarmaya geliyoruz’ şeklinde dalga geçerek gülüp eğlenmek suretiyle toplumun halihazırda yaşadığı zor süreci alay konusu etmesi, yardım bekleyen insanların mağduriyetine mağduriyet katması kastının varlığına işarettir” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Şüphelinin suçtan kurtulmaya yönelik beyanına itibar edilemeyeceğini kaydeden savcılık, suça sürüklenen çocuğun işlediği iddia edilen eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama kabiliyetinin bulunduğunu vurguladı. Dosyada yer alan şüpheli Y.S.’nin ifadesinde eylemi gerçekleştirenin M.B. olduğunu belirttiği, şüphelinin suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu gerekçeleriyle şüphelinin tutuklanması talep edildi.

Haberin Devamı

ASILSIZ DEPREM PAYLAŞIMI YAPAN TIR SÜRÜCÜSÜ GÖZALTINA ALINDI 

Haberin Devamı

Bilecik’te oturan TIR şoförü M.T., Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından Bilecik’te de deprem olacağını, bu nedenle yardım malzemeleri götürmek için yola çıkanlara izin verilmediğine ilişkin ses kaydını sosyal medyada paylaştı. 

Ses kaydının kısa sürede yayılmasının ardından harekete geçen Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığı, gerçeğe aykırı paylaşım nedeniyle M.T. hakkında gözaltı kararı verdi. Bilecik Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekiplerince yakalanarak gözaltına alınan M.T. emniyetteki işlemlerinin ardından ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla adliyeye sevk edildi. Soruşturma sürüyor. 

'GÖÇÜK ALTINDAYIM' YALANI SONRASI TUTUKLANDI 

Afyonkarahisar’da 'Göçük altındayım, yangın çıktı' şeklinde sosyal medyadan dezenformasyon amaçlı paylaşım yaptığı tespit edilip, gözaltına alınan İbrahim Ö., tutuklandı. 

Afyonkarahisar'da 'deprem oldu', 'AFAD deprem', 'Gaziantep' ve 'yardım' etiketleri ile 'Göçük altındayım, yangın çıktı. Gaziantep İslahiye 6 aylık bebek var, Atatürk Bulvarı Şehit Mehmet Deveci Sokak no 1' paylaşımı yapan İbrahim Ö. (23), dün akşam Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin Afyonkarahisar Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'müzce 6 Şubat 2023 günü ülkemizde meydana gelen deprem olayı ile alakalı @brahimz93715765 rumuzlu sosyal medya kullanıcısının göçük altında olduğunu belirterek dezenformasyon içerikli paylaşımlar yaptığı tespit edilmiş, hesap kullanıcısının Afyonkarahisar doğumlu İbrahim Ö. isimli şahıs olduğu tespit edilmiştir. Adı geçen şahıs 6 Şubat 2023 günü Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla yakalanarak gözaltına alınmıştır" denildi. Polis merkezindeki işlemleri tamamlanan İbrahim Ö., sabah saatlerinde sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 

DEPREMLE İLGİLİ YALAN PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli meydana gelen ve çevre illerde de etkisini gösteren deprem ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarından, yanlış veya doğruluğu bulunmayan çarpıtılmış gerçeğe aykırı bilgileri sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saiki ile yayan dezenformasyon niteliğindeki yorum, beyan ve açıklamalara ilişkin paylaşımlar ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

ASILSIZ BİLGİLERE İTİBAR ETMEYİN 

İletişim Başkanlığı: Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir. 
Devletimiz tüm gücüyle depremden etkilenen bölgelerde çalışmalarını sürdürmektedir.