Gazete Vatan Logo

Dar bölge veya daraltılmış bölge yok

Yüzde 10 barajlı seçim sistemine devam

AK Parti MKYK toplantısında, üç dönem kuralının muhafaza edilmesi ve 2015 seçimlerine tartışılan ‘dar bölge’ veya ‘daraltılmış bölge’ sistemiyle değil, mevcut yüzde 10 barajlı seçim sistemiyle gidilmesine karar verildi.

AK Parti MKYK kararı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantı sonrasında açıklamayı Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik yaptı. Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, MKYK’da tartışılan dar veya daraltılmış seçim sistemleri konusunda bir girişimde bulunulmamasına karar verildiğini belirterek, “Halen kamuoyunda ve partimizin yetkili kurullarında tartışılan ‘Dar Bölge’ veya ‘Daraltılmış Bölge’ seçim sistemleri konusunda da Ak Parti’nin şu aşamada bir girişimde bulunmamasının doğru olacağına dair karara varılmıştır. Sonuç itibariyle 2015 seçimlerine mevcut seçim sistemiyle gidilmesi ilke olarak benimsenmiştir” dedi.

Mevcut seçim sisteminde ülke genelinde yüzde 10 barajını aşan partiler, D’hont sistemine göre illerde aldıkları oylar, milletvekili sayısına bölünerek vekilleri paylaşıyor.

Üç dönem kuralı sürecek

Hüseyin Çelik partide uygulanan üç dönem kuralının da uygulanmaya devam edilmesine karar verildiğini söyledi. Çelik, “MKYK’mız tüzüğümüzdeki üç dönem kuralı ile ilgili herhangi bir girişimde bulunulmamasına, mevcut kuralın devamının isabetli olacağına karar vermiştir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı