Gazete Vatan Logo

Daire Alan Formülü Nedir? Dairenin Alanı Nasıl Hesaplanır?

Daire geometride bir çemberin arasında kalan alan şeklinde adlandırılır. Daire için yalnızca dairenin alanı ve yarıçapı hesaplanırken, yarım daire için ise alanı ve çevresi hesaplanmaktadır. Tüm şekillerin olduğu gibi dairenin de bir alan formülü bulunmaktadır. Bu formülü kullanarak tüm dairesel alan sorularını çözmek mümkün olmaktadır.

Daire Alan Formülü Nedir?

 Dairenin çevresi r ile dairenin yarıçapı π ile pi sayısı ise yaklaşık olarak 3,14 ile ifade edilir. Dairenin alanını bulmak için çevresinin karesini almak ve pi sayısını çarpmak gerekir. Ancak dairenin bir parçası yarım ve ya çeyrek olarak istenirse dairenin tüm alanı 2'ye bölünerek yarıçap bulunur, 4'e bölünerek ise çeyreği bulunabilmektedir. Bir daire diliminin alanı merkez açıda iken şu formül ile hesaplanır:

A: π.r2.a/360

Dairenin alan formülü sayesinde kolaylıkla alan hesaplanır. Ancak alan hesaplaması yaparken çemberin yarıçap uzunluğu bilinmelidir. Pi sayısı genel olarak 3,14 olarak hesaplanır. Bu durumda en yakın sonuca ulaşmak mümkün olmaktadır. Bir dairenin alan formülü şu şekilde hesaplanır;

- Daire Alanı= π.r²

 Kural itibariyle dairenin merkezi ''o'' şeklinde, yarıçapı ise ''r'' şeklinde ifade edilir. Dairenin alan formülünde belirtildiği üzere dairenin yarıçapı uzunluğunun karesi (r²) ile pi sayısının (3,14) çarpılması ile sonuç elde edilir. Pi sayısı 3,14 iken yarıçapı da ''r'' olarak verilir.

Haberin Devamı

 Dairenin Alanı Nasıl Hesaplanır?

 Her zaman için bir dairenin merkezi 360 derece olarak alınır. Çünkü daire şekli tam yuvarlaktır. Bundan dolayı köşeleri yoktur. Köşeleri olmadığı için dolayısıyla köşegenleri de bulunmamaktadır. Dairenin merkezine eşit uzaklıkta olacak şekilde çizgilerin çizilmesi ile hepsinin boyu eşit olmaktadır. Bununla birlikte dairenin istenilen alanını doğru olarak hesaplamak için bilinmesi gereken bazı bilgilere ihtiyaç vardır.

 Bu bilgiler doğrultusunda dairenin alanı kolaylıkla hesaplanmaktadır. Gereken bilgilerin başında yarıçapın bilinmesi gerekir. Verilen yarıçapın karesi ile 3,14 yanı pi sayısının çarpılması ile dairenin alanı bulunmaktadır.

 Yarım daire alanını hesaplamakta son derece basittir. Dairenin alanı π.r² formülü ile bulunurken yarım dairenin alanı da bulunan sonucun ikiye bölünmesi şeklinde bulunmaktadır. Böylelikle yarım daire alan formülü; π.r²/2 şeklinde açıklanmaktadır.