Gazete Vatan Logo

Dağa kaçırılanların cenazeleri geliyor...

PKK tarafından dağa çıkarılan çocuklardan 17 Yaşındaki Dilber Bozkurt geçen hafta Sur’da, LYS 58’incisi Serkan Yıldız ise iki ay önce Van’da çatışmada öldürüldü

Dağa kaçırılanların cenazeleri geliyor...

Türkiye yaklaşık iki yıl önce günlerce PKK tarafından kandırılarak dağa çıkarılan çocukları konuştu. Çocukların anne ve babaları Diyarbakır’da günlerce eylem yaparak PKK’dan çocuklarını serbest bırakmasını istedi. Aileler başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere bir çok yetkili ve siyasiyle görüştü. O dönem çocukların bazıları eve dönerken, çok sayıda çocuk dağda kaldı. Çocukların çoğundan hâlâ haber alınamıyor.

Anne herkese yalvardı

Dilber Bozkurt Mayıs 2014’de kaybolduğunda 17 yaşındaydı. Annesi Hamide Bozkurt kızını bulmak için çalmadık kapı bırakmadı. Temmuz 2014’te Ankara’ya giden anneler arasında yer alan Hamide Bozkurt, elinde kızı Dilber’in fotoğrafıyla herkese yalvardı. PKK’ya çağrı yaparak kızını bırakmalarını istedi. Ancak geçtiğimiz hafta Diyarbakır Sur’dan gelen haber Hamide Bozkurt’un gözyaşlarını daha da artırdı. Sur’da operasyonlar sona erdikten sonra 13 Mart’ta bir binada bulunan ‘Adar Kerboran’ kod adlı Dilber Bozkurt, önce DİHA’yı arayarak, “Eğer bugünde kepçeler çalışırsa enkazın altında kalacağız. Belki sadece 5 dakikamız kaldı” dedi. Bozkurt daha sonra saat HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ı arayarak yanındakilerin isimlerini verdi. Bozkurt’un yanındakilerden biri Tahir Elçi cinayetinde polislere ateş açarak kaçan iki teröristten Mahsun Gürkan’dı. Dilber Bozkurt ile Mahsun Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 7 terörist öldü. Gözü yaşlı anne Hamide Bozkurt geçen hafta kimliği Erzurum Adli Tıp Kurumu’nda DNA testiyle belirlenen kızının cenazesini aldı. Dilber Bozkurt geçtiğimiz Çarşamba günü Mardin’in Dargeçit ilçesinde toprağa verildi.

Haberin Devamı

Villadaki teröristlerin arasındaydı

Erzurum’un Tekman ilçesinde yaşayan Celal Yıldız ve Remziye Yıldız’ın 17 yaşındaki oğlu Serkan Yıldız’ın tek hayali doktor olmaktı. Devamlı takdir alan Serkan, derslerinde başarılı olabilmek için Erzurum merkezde özel bir yurtta kalıyordu. 21 Haziran 2014’te LYS’den çıktıktan sonra babasıyla konuşan Serkan’dan bir daha haber alınamadı. LYS sonuçları açıklandığında Serkan Yıldız, Erzurum birincisi, Türkiye 58’incisi olarak müthiş bir başarıya imza attı.

Haberin Devamı

Çocuklarının dağa çıkarıldığını öğrenen Celal ve Remziye Yıldız Diyarbakır’daki eylemci ailelere katıldı ama sonuç alınamadı. PKK’ya katılan ve ‘Eriş Tekman’ kod adıyla eğitilen Serkan Yıldız, 10 Ocak 2016’da alınan ihbar üzerine güvenlik güçlerinin Van’ın Edremit ilçesinde baskın yaptığı lüks villada ölü ele geçirilen teröristler arasındaydı. Çatışmada 12 PKK’lı öldürülürken bir polis şehit oldu.

‘Hayalleri mezara gitti’

VATAN’ın ulaştığı Serkan Yıldız’ın babası Celal Yıldız şöyle konuştu: “Çocuğumu bulabilmek için neredeyse Kuzey Irak’taki tüm kamplara gittim. Çok uğraştım ama bulamadım. Serkan, Van’da HDP Gençlik Kolları arasındaymış. Bunu öğrenince Van’a en az 10 kez gidip geldim, günlerce kaldım. Ama oğlumu bulup, görüşemedim. Doktor olmak dahil tüm hayalleri mezara gitti.”

6 kez Kandil’e gittiler

Van’ın Muradiye İlçesi Köşk Köyü’nde yaşayan 14 yaşındaki Efekan Toklar, 5 Mart 2014’te evden çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamadı. Babası Mehmet Emin ile annesi Süreyya Toklar, okula giden çocuklarının bir arkadaşı tarafından PKK’ya teslim edildiğini ve dağa götürüldüğünü öğrendi. Sara hastası olduğu için 7 yıldır ilaç kullanan Efekan’ın düzgün yaşabilmesi için ilaçlarına ihtiyacı vardı. Mehmet Emin ve Süreyya Toklar 8 Aralık 2014’te AK Parti Van 5. Olağan Kongresi için şehre gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu’nun yolunu bile kesip dertlerini anlattı.

Haberin Devamı

VATAN’a konuşan baba Mehmet Emin Toklar, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eşimle 6 kez Kandil’e gittik. Çocuğumuzu hiç göstermediler. Israrlarımız üzerine sadece bir fotoğrafını gösterdiler. Ama operasyonlardan sonra hiçbir haber alamadık. Allah böyle evlat acısını kimseye göstermesin.”

‘Üzüntüden kanser oldu’

Sanat okulunda okuyan 17 yaşındaki Mehmet Can Evren, 20 Mart 2014’te Nevruz’dan bir gün önce kayboldu. 77 yaşındaki babası Mehmet Evren eylemci ailelere katıldı. Oğlu gelmezse intihar edeceğini söyledi, bir röportajında “Her gece ağlıyoruz. Bu kahır beni ve annesini öldürecek” dedi. VATAN’ın ulaştığı Mehmet Can Evren’in ablası Ayhan Evren yaşananları şöyle anlattı: “Babam 2 ay önce 4 Ocak 2016’da hayatını kaybetti. Üzüntü ve Mehmet Can’ın derdinden akciğer kanseri oldu. Kardeşimi bulabilmek için gitmediği yer kalmadı.”

Haberin Devamı

79 PKK’lı öldürüldü

HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi’nde dün 3 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiği, 8 el yapımı patlayıcının imha edildiği açıklandı. Genelkurmay Başkanlığı, Yüksekova’da dün etkisiz hale getirilen ve imha edilen patlayıcılarla ilgili açıklama yaptı. Dünle birlikte etkisiz hale getirilen PKK’lı sayısının 79’a imha edilen patlayıcı sayısının ise 71’e çıktığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi: Hakkari / Yüksekova’da devam eden operasyonda; üç bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilmiş (Operasyonda, toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısı 79’dur.), sekiz el yapımı patlayıcı imha edilmiş, (Operasyonda, toplam imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 71’dir) bir adet LAW, bir adet el bombası, üç Kaleşnikof piyade tüfeği, 13 şarjör ve 390 fişeği, bir adet av tüfeği, bir anti tank roketi, muhtelif yaşam ve tıbbi malzeme ele geçirilmiştir.”