Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Zengezur koridoru mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile yaptığı ortak açıklamada 'Zengezur Koridoru'na dikkat çekti. Erdoğan "Zengezur konusunu inşallah süratle halletmemiz durumunda iki önemli durumu bize kazandıracak. Gerek karayolu gerek demiryolu konusunda Türkiye'nin Nahçivan ile olan bağlantıları çok daha güçlü hale gelecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Zengezur koridoru mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretleri kapsamında tamamladığı KKTC programının ardından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı.

Azerbaycan’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gençlik Sarayı'nda gerçekleşen heyetler arası görüşmenin açılışında konuştu.

Milletin teveccühüyle yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından önce KKTC'ye ardından da Bakü'ye geldiklerini belirten Erdoğan, gösterdikleri ev sahipliği dolayısıyla Aliyev'e şükranlarını ifade etti.

Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin tüm dünyada gıpta ile takip edildiğini vurgulayan Erdoğan, bunun son örneğinin Türkiye'de yaşanan deprem felaketinde görüldüğünü hatırlattı.

Azerbaycan hükümeti ve halkının Türkiye'nin acısını kendi acısı olarak paylaştığını, heyetlerin hemen deprem bölgesine geldiğini anımsatan Erdoğan, "Yüreği bizimle çarpan her bir Azerbaycan neferine şahsım ve milletim adına minnettarım." dedi.

Haberin Devamı

BÜTÜN DÜNYAYA AYRI BİR MESAJ OLACAKTIR"

Erdoğan, Şuşa Beyannamesi ile müttefiklik seviyesine yükseltilen ilişkileri her alanda geliştirme kararlığında olduklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Şuşa Başkonsolosluğumuzu istediğiniz zaman açmaya hazırız. Hakan Bey o konuda da hiç geciktirmeden... Şuşa'daki Başkonsolosluğumuz açılabilirse, bu başta Ermenistan olmak üzere bütün dünyaya ayrı bir mesaj olacaktır. Maarif Vakfımız Azerbaycan makamlarının da desteğiyle eğitim öğretim alanındaki faaliyetlerini sürdürüyor. İnşallah gelecek sene okulumuzun yeni eğitim kampüsünü hizmete açmış olmayı planlıyoruz. Değerli kardeşimle ikili görüşmemizde özellikle Hazar geçişli orta koridor ve bu bağlamda Bakü Tiflis- Kars demir yolu hattını da bir an önce ele almamızda büyük fayda var.

 

 

 

 

Aliyev'in açıklamalarından öne çıkan satırbaşları:

Azerbaycan'a hoş geldiğiniz. Cumhurbaşkanlığına yeniden gelmeniz dolayısı ile bir kez daha tebrik ediyorum. Sizin liderliğinizde Türkiye büyük yol geçmiştir. Yaptığınız ziyaret Türkiye halkı tarafından yüksek kıymetlendiriliyor. Eminim ki bu seçimden sonra Türkiye Azerbaycan kardeşliğinde yeni ufuklar açılır. Bugün sizinle hem yapılmış hem yapılacak işler hakkında görüştük.

Haberin Devamı

Şuşa beyannamesinin 2. yıl dönümünü göreceğiz. Bu anlaşma ile Türkiye ile Azerbaycan resmen müttefik oldu. Şusa beyannamesi iş birliğinin resmi beyannamesi oldu. İkinci Karabağ Muharebesi'ne son noktayı koydu Şusa. Kardeş ülke Türkiye'ye bir kez daha teşekkür ederim.

Bugün müzakere edilen meseleler başında gelecek işler ele alındı. Harici siyasetteki faaliyet bölge için büyük önem taşıyor. Bölgenin gelişmesi, güvenliği açısından Türkiye Azerbaycan birliği büyük faktördür. Yapılacak işler bizim gücümüzü hem bölgede hem dünyada daha da artıracak. Hayata geçireceğimiz projeler bunu temin edecek. Enerji meselesinde sadece gaz değil yenilenen enerjileri de ele alıyoruz. Azerbaycan üzerinden giden yüklerin hacmi artacak.

Haberin Devamı

Zengazor dehlizinin açılması kaçınılmazdır. Bu koridorun açılması bütün ülkeler için yeni imkanlar açacak. Müzakere edilen meslelerden biri de eğitimdir.