Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi'nde ambargo tepkisi: Hiçbir makul açıklaması yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklama yaptı. Erdoğan sözlerine "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi güçlü biçimde vurguladık." bilgisini vererek başladı. Erdoğan, "Savaşın başından itibaren Montrö sözleşmesinin yetkilerini Karadeniz'de gerilimi düşürmek için kullanıyoruz." dedi. Erdoğan, "Savunma Sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından koyulan kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimizedir. Bu konudaki beklentilerimizi liderle açıkça paylaştım. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahi gelmemesi gerekir." dedi. Erdoğan konuşmasının devamında, "Türkiye NATO'nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine katkı vermeye devam edecektir" sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi'nde ambargo tepkisi: Hiçbir makul açıklaması yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrasında açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında NATO'nun Rusya veya üçüncü bir ülkeye tehdit oluşturacak bir yapılanma içinde olmadığını vurguladı.  

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti;

Sadece Avrupa güvenlik mimarisinin değil, küresel güvenlik algısının kökten değiştiği bir süreçten geçiyoruz. Ukrayna ve Rusya savaşı bugün itibariyle birinci ayını geride bıraktı. NATO müttefikleri olarak hem güncel gelişmeleri hem de ittifakın cari güvenlik ortamında tedbirlerini değerlendirmek üzere liderler seviyesinde bir araya geldik. 25 Şubatta video konferans yöntemiyle düzenlenen zirvenin ardından NATOnun bir kez daha birlik ve dayanışma mesajı vermesi anlamlıdır. Türkiyenin Ukraynanın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine 2014 yılından bu yana sergilediği kuvvetli destek herkesin malumudur. Kırımın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı her fırsatta ifade ettik, etmeyi de sürdürüyoruz. Zirve vesilesiyle Ukraynanın toprak bütünlüğüne desteğimizi bir kez daha güçlü biçimde vurguladık. Rusyanın Ukraynaya saldırısıyla ilgili tutumumuzu da bu ilkeli politikamızla uyumludur ve nettir. Savaşın neden olduğu yıkım ve insani trajedi ortadır. Tahrip olan şehirler, adeta enkaza dönen hastaneler, okullar, evler, tüm varlığını bir bavula sığdırmış gözü yaşlı mülteciler, korku ve endişenin pençesinde kıvranan masum çocuklar savaşın kanlı yüzünü bizlere tekrar hatırlatmıştır. Bu savaş özellikle kadınlar ve çocuklar üzerinde izleri senelerce silinmeyecek çok ağır travmalara yol açıyor. Çatışmalar uzadıkça maalesef her iki tarafta da savaşın yıkıcılığı artıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, 11 YILDIR SURİYEDEKİ SAVAŞIN YÜKÜNÜ TEK BAŞINA TAŞIYAN BİR ÜLKE

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bu süreçte Türkiye, gerek coğrafi konumu gerekse NATO müttefiki olarak özel ve istisnai bir yerde duruyor. Öncelikle Ukrayna ve Rusya Karadenizde Karadenizden komşumuz olan iki ülkedir. Ukrayna ile köklü, çok boyutlu ve yakın ilişkilerimizin yanı sıra stratejik ortaklığımız var. Bir diğer komşumuz Rusyayla yapıcı ve karşılıklı güvene dayalı diyalog içinde olmaya özen gösteriyoruz. Son 11 yıldır Suriyedeki savaşın yükünü adeta tek başına taşıyan bir ülke olarak bölgemizde sulhu sükunun hakim kılınması için çalışıyoruz. Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak iki ülkeyle de yoğun temas halindeyiz. Taraflar arasındaki müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYEDEKİ UKRAYNALI MÜLTECİLERİN SAYISI 60 BİNE YAKLAŞTI

Ukraynanın egemenliğinin ve bağımsızlığının temel öncelik olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan Savaşın başından itibaren Montrö Sözleşmesinin ülkemize sağladığı yetkileri Karadenizde gerilimi düşürmek amacıyla kullanıyoruz dedi. Türkiyeye giriş yapan Ukraynalı mültecilerin sayısının 60 bine yaklaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Gözlem Misyonunun 142 görevlisini de İstanbul üzerinden tahliye ettik. Son 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ki yaklaşık 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Dostlarımızın içinde bulunduğu zorluğu biz gayet iyi anlıyoruz. Mültecilere sahip çıkma konusunda uluslararası toplumun iyi bir imtihan veremediğini de geçmişteki acı tecrübelerimizden çok iyi biliyoruz ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

NATO RUSYA VEYA ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKEYE TEHDİT OLUŞTURACAK BİR YAPILANMA İÇİNDE DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti;

NATOnun mevcut savaş ortamında Ukraynaya siyasi ve pratik desteğini sürdürürken gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şarttır. Zirvede aldığımız kararlarda tamamen NATOnun caydırıcılık ve savunma yapılanmasını güçlendirmeye yönelik adımlardır. İttifakın Rusyaya veya üçüncü başka bir ülkeye tehdit oluşturacak bir yapılanma içinde olmadığının altını bir kez daha çizmiş olduk.

Türkiye ittifak dayanışması ruhunu esas alarak NATOnun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine gerektiği katkıyı vermeye devam edecektir. Müttefiklerimizden de aynı dayanışmayı bekliyoruz. Türk savunma sanayinin başarıları ortadayken bu alanda karşılaştığımız engellemelerin hiçbir makul gerekçesi olamaz. Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Müttefikler arasında gizli açık ambargoların bırakın uygulanmasını konuşulmaması hatta gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle açıkça paylaştım.

Haberin Devamı

DÜNYA 5TEN BÜYÜKTÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti Avrupa Birliği liderleriyle katılım sürecimizin canlandırılmasına, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerine başlanmasına, kurumsal işbirliği mekanizmalarına yeniden işlerlik kazandırılmasına, vize serbestisi sürecinde esneklik sağlanmasında, birliğin geliştirdiği ortak savunma ve güvenlik yapılarında Türkiyeye hak ettiği yerin verilmesine dair beklentilerimizi bir kez daha paylaştım.

Dünyanın 5ten büyük olduğu gerçeğini hatırlatmaya devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, NATOya üyeliğinin 70inci yılını idrak eden Türkiye, gerek diplomatik gerek askeri gücüyle bölgesinde barışın, istikrarın tesisi ve muhafazası yönünde azim ve kararlılığa sahiptir dedi.