Gazete Vatan Logo

Corona virüsü testi nerede (sağlık kurumu ve il sağlık) yapılır? Test sonucu pozitif çıkarsa ne olur? Sağlık Bakanlığı Corona virüsü rehberi…

Corona virüsü testleri nerede yapılır? sorusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün gece Türkiye’de Corona virüsü tespit edildiğini açıklamasından sonra, sık sorulan sorular arasına girdi. Corona virüsü’nün Türkiye’ye gelmesiyle vatandaşların corona ile ilgili soruları da arttı. Corono virüs belirtileri, tedavisi dışında Corona virüsü testleri de araştırılmaya başlandı. Peki, Corona virüsü testi nerede yapılır? Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rehbere göre, Corona virüs vakasıyla karşılaşılması durumunda nereye gidilmesi gerektiği ve Corona virüsü testlerini sizin için derlerdik.

Corona virüsü testi nerede (sağlık kurumu ve il sağlık) yapılır? Test sonucu pozitif çıkarsa ne olur? Sağlık Bakanlığı Corona virüsü rehberi…

Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca dün gece yaptığı açıklamayla Corona virüs salgının 1 kişide tespit edildiği duyuruldu. Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüsü dün geceden bu yana Türkiye’nin en önemli gündem maddesi oldu. Vatandaşları Corona Virüsü ile ilgili birçok araştırma yaparken, Corona virüsü testi nerede yapılır? sorusuna da yanıt aradı.

CORONA VİRÜSÜ TESTİ NEREDE YAPILIR?

Corona sağlık kurumu tarafından tespit edilmişse şu yollar izlenir:

Corona virüsü tespitinin ilk olarak bir sağlık kurumu tarafından yapılması durumunda Hastane tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne (İSM) olası vaka en hızlı şekilde ihbar edilir. Bildirim, Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi kapsamında U07.3 ICD 10 tanı kodu kullanılarak yapılır. Hastaya standart, temas ve damlacık korunma önlemleri alınarak, hasta tek kişilik odada numune sonuçları çıkana kadar izole edilir. Uygun numune alınarak uygun şartlarda saklanır. COVID-19 Vaka Bilgi Formu doldurulur (Form İZCİ’ye de girilir).

Form ve numune ivedilikle İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaştırılır. Olası Vaka, multidisipliner şartlara sahip hastanelerde takip edilir. Kesinleşen olgulardan Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları olguları vakanın bulunduğu ildeki, belirlenmiş hastanelerde takip edilir. Kesinleşen olgulardan yoğun bakım ihtiyacı olan veya entübe edilen hastalar 3. düzey yoğun bakım ünitelerinde standart olarak bulunan izolasyon odalarında takip edilir.

Haberin Devamı

Corona İl Sağlık Müdürüğü tarafından tespit edilmişse şu yollar izlenir:

Corona virüsü tespiti İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmışsa, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Ulusal Viroloji Laboratuvarına ve Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’na telefonla bilgi verildikten sonra formun bir nüshası ve numune ivedilikle HSGM Ulusal Viroloji Laboratuvarına ulaştırılır. Formun bir nüshası e-posta ile HSGM Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’na gönderilir. İZCİ’ye gelen vaka bildirimi ile ilgili süreçler sürdürülür.

Vaka kümelenmesi şüphesinde vakalar arasında epidemiyolojik bağlantı araştırılır. HSGM Resmi İnternet Sayfasında yer alan “Temaslı izlem formu” vakanın her bir temaslısı için ayrı ayrı doldurulur. Referans Laboratuvarı’ndan alınan numune sonuçları Sağlık Kurumları’na iletilir

Haberin Devamı

CORONA VİRÜSÜ LABORATUVAR TESTLERİ NASIL YAPILIR?

COVID-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri COVID-19 açısından HSGM Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarlarında değerlendirilmektedir. Hastada diğer solunum yolu patojenleri tespit edilse dahi koinfeksiyonların oluşabileceği dikkate alınarak COVID-19 olası vaka tanımına uyan tüm hasta numuneleri COVID-19 için de değerlendirilmelidir. Nükleik asid amplifikasyon testleri COVID-19 sekans bilgileri yeni paylaşılmış ve moleküler (PCR) testler dizayn edilmiştir. Spesifik PCR testleri kurulana kadar, laboratuvarların pan-coronavirus testi ve takiben sekans analizi ile konfirmasyon yapmaları önerilmiştir. Konfirmasyon özellikle pan-coronavirus testleri ile pozitif bulunabilecek diğer coronavirusların ekarte edilmesi açısından önemlidir. Dört insan coronavirusu (HCoV) dünyada endemik olarak seyretmektedir; HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-HKU1 ve HCoV-OC43, bunlardan son ikisi betacoronavirüsdur. Ayrıca insanlarda zoonotik enfeksiyon yapan diğer iki betacoronavirüs SARS ve MERS-CoV virüsüdür. Sekanslama Sekans verisi virüsün kaynağını ve nasıl yayıldığını anlayabilmek için oldukça önemlidir. DSÖ, laboratuvarların elde ettikleri sekans verilerini ilgili platformlarda (GenBank, GISAID vb) paylaşmaları gerekliliğini bildirmiştir.

Haberin Devamı

VİRÜSÜN ALIMI, SAKLANMASI VE NAKLİ NASIL OLUR?

Alt solunum yollarından alınacak örnekler için trakeal aspirat veya bronkoskopik örnekler tercih edilmelidir. Alt solunum yollarından alınamadığı durumlarda veya alt solunum yolu semptomları olmayan vakalardan nazofaringeal yıkama örneği ya da nazofaringeal ve orofaringeal sürüntü birlikte gönderilmelidir.

Olası vaka tanımına uyan ve enfeksiyon bulguları ağırlaşarak devam eden kişilerden alınan ilk numunenin üst solunum yolu numunesi olması ve test sonucunun negatif olması; COVID-19 enfeksiyonu şüphesini dışlamaz. Bu durumda ikinci bir numune gönderilebilir.

Haberin Devamı

Numune alımı ve gönderilmesi sırasında güvenlik prosedürleri:

Alınan tüm numunelerin potansiyel olarak enfeksiyöz olduğu düşünülmeli, numune alma işlemi damlacık / aerosolizasyona neden olan işlem olarak kabul edilmeli ve kişiler buna yönelik kişisel koruyucu ekipmanları kullanmalıdır.

Ayrıca numune alan ve gönderen kişiler, enfeksiyondan korunma ve kontrol prosedürleri ve ulusal ve uluslararası enfeksiyöz madde transport kurallarına uymalıdır.

Numunelerin doğru etiketlendiğinden, istem formlarının doğru bir şekilde doldurulduğundan ve klinik bilgilerin sağlandığından emin olunmalıdır.

Laboratuvarla iyi iletişim kurulmalı ve ihtiyaç duyulduğunda bilgi edinilmelidir.

Laboratuvarda numunelerin uygun ve hızlı çalışılması ve yeterli biyogüvenlik önlemlerinin alınabilmesini sağlamak için iletişim ve bilgi paylaşımı esastır.

Numune göndermeden önce mutlaka laboratuvara bilgi verilmelidir.

Kayıt edilmesi gereken bilgiler:

Hasta bilgileri – isim, doğum tarihi, cinsiyet, ikamet adresi, iletişim bilgileri, barkod numarası vb. ayrıca ziyaret ettiği riskli bölgenin adı ve gerekli diğer bilgiler (örn: hastane numarası, hastane adı, adresi, doktorun adı iletişim bilgileri) ? Numunenin alındığı tarih ve saat ? Numunenin alındığı anatomik bölge ve lokasyon ? İstenen testler ? Klinik semptomlar ve ilgili hasta bilgileri (epidemiyolojik bilgiler, risk faktörleri, aşılama durumu ve antimikrobiyal tedaviler)